Ε. Βόζεμπεργκ: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τα ελληνοτουρκικά και την οικονομία μας

«Από δω και μπρος αρχίσουν τα δύσκολα  για τα ελληνοτουρκικά και για  την οικονομία. Η  ΕΕ πρέπει  να αποδείξει πως θωρακίζει τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών της  και δεν έχει πρώτη και  δεύτερη ταχύτητα»

Αυτό υπογράμμισε σήμερα μιλώντας στο Notos News και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ με αφορμή τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Αναλυτικότερα για τα ελληνοτουρκικά η κ. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε πως είναι σημαντικό πλέον να υπάρχει ενιαία φωνή στην ΕΕ και να μην επικρατούν τα οικονομικά, ή άλλα  συμφέροντα  άλλων κρατών μελών στις σχέσεις τους με την Τουρκία.

«Εφόσον υπάρχει μια χώρα που επιτίθεται σε βάρος κρατών μελών της ΕΕ  μελών, ενιαία πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις για κυρώσεις. Ζήτησα στην συνεδρίαση της ολομέλειας,  οι κυρώσεις να περιγράφουν πολύ συγκεκριμένα και να ορίζεται  και τρόπος άμεσης εφαρμογής τους στην πρώτη επιθετική πράξη, στην οποία  θα προβεί η Τουρκία. Και σαν να ήμουν μάντης κακών  ανακοινώθηκε η απόφαση να ανοίξει η Αμμόχωστο», δήλωσε η κ. Βόζεμπεργκ.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε πως η γειτονική χώρα τορπιλίζει το διάλογο με την Τουρκία πριν από την έναρξη του.

«Λίγο πριν την έναρξη του διαλόγου με την Ελλάδα η  Τουρκία  τον τορπιλιζει.Δεν μπορεί  να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και να παραβιάζει τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Δεν είναι δημοκρατική χώρα», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν θα κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση με την Τουρκία η κ. Βόζεμπεργκ εξέφρασε το φόβο,  ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί  ως μοχλός πίεσης και όπλο κατά της  Ελλάδας το μεταναστευτικό.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας  δεν έχει άλλο δρόμο  από  να ακολουθήσει τις υποδείξεις της ΕΕ. Δεν ξέρω αν θα το κάνει. Η Γερμανία  δεν είναι σκληρή απέναντι στην Τουρκία για το μεταναστευτικό. Φοβάμαι ότι ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας  μπορεί,  να ανοίξει τη στρόφιγγα και να μας πιέσει εξαιτίας της γεωγραφικής μας θέσης. Όμως αυτό δεν θα πρέπει,  να σταθεί εμπόδιο στο να προχωρήσουμε  δίκαια και σκληρά απέναντι του. Η κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου με τα θέματα που έχει θέσει η Ελλάδα δηλαδή υφαλοκρηπιδα και ΑΟΖ ή  διαφορετικά δεν ξέρω τι να πω για την επόμενη ημέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση  να μην αντιδράσει αν θιγεί  η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας . Στα θέματα αυτά  δεν υπάρχει λίγο  εμπρός και λίγο πίσω», τόνισε η κ. Βόζεμπεργκ.

Σε ερώτηση αν υπάρχει βελτίωση σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε:

«Είναι δύο οι δρόμοι ο ένας είναι η διαχείριση στο εσωτερικό μας. Το πρόβλημα υπάρχει και το  νέο νομοθετικό πλαίσιο, έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Έχουμε συγκεκριμένες τροπολογίες που μπορεί να το βελτιώσουν .Έχουν αποσυμφορηθει τα νησιά διαχειριζόμαστε καλά την κατάσταση  αρκεί να μην προκύψουν οι αστάθμητοι παράγοντες που έχουν να κάνουν  με τα ελληνοτουρκικά».

Σε ότι αφορά τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία η κ. Βόζεμπεργκ δήλωσε:

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση.. Περιμένουμε άμεσα πολλά  χρήματα. Είναι θετικό αυτό που είπε ο κ. Σταικούρας  ότι έχει έτοιμες τις μελέτες που είναι αναγκαίες για να απορροφήσουμε  χρήματα. Είναι μεν δύσκολα αλλά έχουμε μια υπεύθυνη κυβέρνηση.  Αρκεί να μας αφήσουν και να μην έχουμε άλλα προβλήματα»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *