Β. Κορκίδης : Αναπτυξιακή πρόβλεψη στον προϋπολογισμό της αβεβαιότητας
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, διακρίνει αισιόδοξες νότες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Προβλέπεται ένας πολύ υψηλός ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7,5% το 2021, που θα διαδεχθεί τη βαθιά ύφεση της πανδημίας. Ωστόσο, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, που θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο, η επιχειρηματικότητα παραμένει επιφυλακτική, αφού δεν αποκλείεται να προκύψουν άλλα σενάρια, ανατρέποντας βασικές παραμέτρους του προσχεδίου, κάτι που βεβαίως το Ε.Β.Ε.Π. απεύχεται. Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η ύφεση το 2020 θα κυμανθεί στο 8,2%, όμως, στην περίπτωση ενός νέου περιφερειακού ή γενικού lockdown, δεν αποκλείεται να πλησιάσει το 10%, με περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στο πρωτογενές έλλειμμα, που εκτιμάται στο 3%. Το προσχέδιο της κυβέρνησης κινείται σαφώς πιο αισιόδοξα από τις προβλέψεις της ΕΕ, που δίνει την ύφεση φέτος στο 9% και την ανάπτυξη 6% του χρόνου. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τους πίνακες του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 8% και στη συνέχεια ανάπτυξη 4,5%, ενώ το ΔΝΤ ύφεση 10% το 2020 και ανάπτυξη 5,1% το 2021.
Το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού, που είναι ενσωματωμένο στο προσχέδιο και θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες, περιέχει, ως «σημεία-κλειδιά» για την ανάπτυξη το 2021, αφενός τη θεραπεία από την πανδημία και αφετέρου το Ταμείο Ανάκαμψης. Για το τελευταίο, το ΥΠΟΙΚ στοχεύει, με την καταβολή των πρώτων κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης, να καλύψει μεγάλο μέρος από το πλήγμα που έχει προκληθεί. Η υγειονομική κρίση όμως εξακολουθεί να απειλεί και, στο απευκταίο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, οι υπολογισμοί δείχνουν ένα «ετήσιο κόστος» δύο μονάδων στην ύφεση.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, εκ των πραγμάτων, καθίσταται προφανές ότι το 2021, ο ρυθμός ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από επτά παράγοντες: την αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης, την επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης, την υλοποίηση των επενδύσεων, την εξέλιξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης, τα μεγέθη των εισαγωγών και εξαγωγών, τη στήριξη της απασχόλησης και των αμοιβών και, τέλος, την επίδραση των μέτρων στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν μελετηθεί όλα τα ενδεχόμενα, έχοντας προβλέψει, εάν χρειαστεί, να τα αντιμετωπίσουν με μέρος των ταμειακών διαθεσίμων, που ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ. Το αισιόδοξο αυτού του προσχεδίου, είναι η συνέπεια της πολιτικής στήριξης με τα επτά ευνοϊκά μέτρα, σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, όπως οι μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας έτσι, μοχλούς ανάκαμψης της οικονομίας.
Το Ε.Β.Ε.Π. επισημαίνει πως, στο δημοσιονομικό πεδίο, η Ελλάδα καλείται να ξεπεράσει ένα «stress test» για τη βιωσιμότητα του χρέους της με ύφεση και την εξάλειψη των ελλειμμάτων με αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά και αρνητικό πληθωρισμό. Μάλιστα, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου συζητήθηκε η 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, τα συμπεράσματα ήταν θετικά για τη διαχείριση της κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν συνδέεται με την εκταμίευση χρημάτων από τα SNP’s και ANFA’s κάτι το οποίο, επί του παρόντος, ισχύει για την 8η έκθεση, η οποία αναμένεται τον Νοέμβριο, χωρίς να εμπνέει ανησυχία στην κυβέρνηση, που στηρίζεται στη «ρήτρα διαφυγής».
Με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ.Α., κ. Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε:
«Η αβεβαιότητα της πρόβλεψης, χαρακτηρίζει απόλυτα τον προϋπολογισμό της αβεβαιότητας του 2021. Η πανδημία αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή για την κοινωνία και την οικονομία και ως τέτοια την αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Με οδηγό, τη μόνη αισιόδοξη παραδοχή της ανάπτυξης, η διαμόρφωση του προϋπολογισμού δείχνει να διασφαλίζει μια έξοδο από την κρίση, αλλά αυτή τη φορά, αντί για μέτρα λιτότητας, με συστάσεις δημοσιονομικής χαλάρωσης. Η διατήρηση της αισιοδοξίας, στις βασικές παραμέτρους που διαμορφώνουν το προσχέδιο, είναι, ίσως ιστορικά, το δυσκολότερο εγχείρημα για το οικονομικό επιτελείο. Η επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη θα απαιτήσει ετοιμότητα, ικανότητα, ευελιξία, αλλά και καλή τύχη, ώστε η ελληνική οικονομία να καταφέρει να επανέλθει στα προ κορονοϊού επίπεδα το 2022. Ο παράγοντας που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές εκτιμήσεις και την τελική πορεία του προϋπολογισμού του 2021 είναι ο χρόνος που θα τελειώσει ο εφιάλτης της πανδημίας με την κυκλοφορία του εμβολίου. Οι προβλέψεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2021 είναι μια μακροοικονομική ευχή, που υιοθετούμε όλοι και μακάρι να βγει αληθινή.»