FEATUREDΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Β.Καλοπήτας για τα δυστυχήματα στην άσφαλτο: “Η οδική ασφάλεια να μπει στα Σχολεία μας”

Γράφει το μέλος της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ

ΒάΪος Καλοπήτας

Στην Ελλάδα του 2020 η συζήτηση γύρω από την παιδεία και το σχολικό πρόγραμμα αφορά το αν «η κοινωνιολογία έχει σκοπό να μετατρέψει τους νέους σε κομμουνιστές» ή αν είναι σωστό να γίνονται καταλήψεις με αίτημα την υγειονομική ασφάλεια των μαθητών όταν το Υπουργείο Παιδείας συγκεντρώνει 25 μαθητές ανά τάξη. Προσπαθούν εν ολίγοις να μας πείσουν ότι όλα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα λειτουργούν ορθά και οι παραφωνίες είναι μόνο οι πολιτικοί εχθροί – φαντάσματα της Κυβέρνησης.

Ωστόσο, για την οδική παιδεία δεν γίνεται κανένας λόγος. Είναι μάλλον πολυτέλεια για τους υπεύθυνους να εντάξουν το μάθημα αυτό στα σχολεία προκειμένου η επιβεβλημένη οδική συμπεριφορά να γίνει κτήμα των νέων. Από ότι φαίνεται οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας ξεχνάνε ότι στόχος της σχολικής εκπαίδευσης είναι η ένταξη των νέων στο κοινωνικό σύνολο και όχι η αποστήθιση σχολικών κειμένων. Αλλά γιατί να θέλουν τους σκεπτόμενους, υπεύθυνους πολίτες του αύριο όταν μπορούν να δημαγωγούν επί της κοινωνίας του σήμερα;

Με βάσει τα στοιχεία τριών Αστυνομικών Τμημάτων της Ρόδου (Ρόδου, Ιαλυσού, Αρχαγγέλου) τα τροχαία δυστυχήματα στις περιοχές αυτές μόνο ξεπερνάνε τα 40 ετησίως. Κι ενώ φυσικά ευθύνονται οι συνθήκες του οδικού δικτύου, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι μερίδιο ευθύνης βρίσκεται και στην έλλειψη οδικής παιδείας από τους οδηγούς.

Είναι πια έξω από την ανθρώπινη λογική ότι καθημερινά σκοτώνονται νέοι άνθρωποι στους δρόμους ενός νησιού. Ούτε το χειρότερο σενάριο δεν θα μπορούσε να προβλέψει το δυστύχημα του Σαββάτου έξω από το χωριό του Αφάντου. Και όλα θα ήταν διαφορετικά αν κάποιος δεν έτρεχε, αν κάποιος δεν μιλούσε στο κινητό, αν κάποιος σεβόταν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Πόσοι ακόμα νέοι πρέπει να χάσουν τη ζωή τους στην άσφαλτο προκειμένου να ενταχθεί το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία; Τι πρέπει να γίνει για να μάθουν οι νέοι από νεαρή ηλικία ότι πρέπει να σέβονται τους πεζούς, τους οδηγούς, τα όρια ταχύτητας; Πότε θα σταματήσουμε να ζητάμε τα αυτονόητα;

Πρέπει πια να σταματήσει αυτό. Η οδική ασφάλεια να μπει στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Σχολείων μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *