FEATUREDΠΑΙΔΕΙΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Χ. Βιτσιλάκη: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ψηλά και αναγνωρίζεται στο εξωτερικό!

Και εξ αποστάσεως μαθήματα  γίνονται πλέον στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στα πλαίσια των μέτρων αποφυγής διάδοσης της πανδημίας.

Στον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε μιλώντας στο Notos News  και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων η Πρυτάνισα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Χρυσή Βιτσιλάκη.

Θα γίνονται  όπως διευκρίνισε και  κανονικά μαθήματα στα τμήματα σύμφωνα  πάντα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ,  το πλαίσιο με το οποίο θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια και ο δίαυλος επικοινωνίας υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων είναι συνεχώς ανοικτός.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των πανεπιστημίων και η διδασκαλία των μαθημάτων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων με έως και 50 άτομα θα πραγματοποιείται δια ζώσης, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στις περιπτώσεις μαθημάτων με περισσότερα από 50 άτομα, οι διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως.

«Σε όποια  μαθήματα ήταν συμμετείχαν πάνω  από 50 άτομα  η διδασκαλία θα γίνεται εξ αποστάσεως . Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δεσμευθεί να δώσει χρήματα για να απασχοληθούν και υποψήφιοι διδάκτορες για τη φροντιστηριακή  υποστήριξη. Στα μαθήματα που οι φοιτητές ήταν κάτω από 50 άτομα, η διδασκαλία θα είναι κανονική. Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου που θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές στα Πανεπιστήμια θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσους φοιτητές έχουμε σε κάθε μάθημα  ( εξ αποστάσεως και δια ζώσης)», δήλωσε η κ. Βιτσηλάκη.

Στη Ρόδο  περισσότερα μαθήματα εξ αποστάσεως

Ειδικά στη Ρόδο όπου οι εισακτέοι είναι  πάρα πολλοί δηλαδή  250 -300 άτομα  και στα τρία τμήματα  η κ. Βιτσιλάκη τόνισε πως τα περισσότερα μαθήματα θα γίνονται από απόσταση.

«Θα υπάρχουν και μαθήματα που θα γίνονται δια ζώσης στη Ρόδο. Ωστόσο τα μεταπτυχιακά  προγράμματα φαίνεται πως θα γίνονται 50% από απόσταση και 50% δια ζώσης», τόνισε η Πρυτάνισα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Προχωράμε με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών. Αυτό θα επαναπροσδιοριστεί στις 26 Οκτωβρίου. Οφείλουμε να περιμένουμε γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν μας έχει στείλει τους αριθμούς  των εισακτέων σε κάθε ένα από τα τμήματα μας. Όταν δούμε τους αριθμούς θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα», τόνισε.

Η σίτιση των φοιτητών

Σε ερώτηση σχετικά με τη σίτιση των φοιτητών η κ. Βιτσιλάκη τόνισε πως γίνεται κανονικά.

«Άτομα από τις προηγούμενες χρονιές που ξέραμε ότι δικαιούνταν της παροχής έχουν σίτιση δωρεάν. Επίσης άλλοι μπορούν να πληρώσουν τρία ευρώ και να πάρουν πακέτο με τα γεύματα της ημέρας.  Για την στέγαση ξεκινάμε κανονικά αναμένοντας πως τα παιδιά θα έρθουν», τόνισε η Πρυτάνισα.

Άλυτο το πρόβλημα της στέγασης

Όσο για τον εξεύρεση στέγης για τους φοιτητές η κ. Βιτσιλάκη τόνισε πως δεν έχει προχωρήσει κάτι.

« Δεν έχει προχωρήσει τίποτε επ αυτού. Είχαμε κάνει συζήτηση με το δήμαρχο Ρόδου για τη χρήση χώρων στο παλιό νοσοκομείο. Από τότε που εκκενώθηκε  όλοι γνωρίζουμε τι έγινε . Ευελπιστώ αφού δρομολογηθούν οι διαδικασίες να κάνω σειρά συναντήσεων τόσο με το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη όσο και με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο αν και δεν είναι στις αρμοδιότητες του», δήλωσε.

Για το Ορφανοτροφείο

Η Πρυτάνισα αναφέρθηκε και στην εκκένωση των χώρων του ορφανοτροφείου  για την οποία είχε γίνει  συζήτηση  όπως είπε.

«Είχε γίνει συζήτηση για την εκκένωση των χώρων του Ορφανοτροφείου.  Δεν έχω όμως εικόνα για τι γίνεται με αυτό. Κατανοείται η δυναμική του καθώς  είναι κοντά στο Πανεπιστήμιο. Το ίδιο ισχύσει και το κτίριο της ΑΣΤΕΡ όπου λειτουργούσαν και ξενώνες».

Σχετικά με το αν είχε αποφασιστεί εκκένωση του Ορφανοτροφείου η κ. Βιτσιλάκη τόνισε πως απάντηση επ αυτού που περιμένει από το δήμαρχο  Ρόδου.

Σε ερώτηση του Νotos News προς τη διοίκηση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας για το θέμα αυτό δόθηκε απάντηση πως δεν υπάρχει θέμα εκκένωσης του Ορφανοτροφείου.

Είμαστε εδώ για τα παιδιά μας

Όσο για το μήνυμα της και τους στόχους για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά η κ. Βιτσιλάκη δήλωσε:

«Καλωσορίζουμε τους φοιτητές μας. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου είναι παρούσα για τη δική τους μέριμνα σε ότι αφορά τις σπουδές τους.  Εισέρχονται σε ένα Πανεπιστήμιο που υπηρετεί την ακαδημαϊκή αριστεία και την αριστεία στην έρευνα. Δυστυχώς φέτος  η συζήτηση εστιάστηκε  στις βάσεις που είναι σημαντικό  θέμα και πρέπει να επανεξετάσει η πολιτεία. Όλα τα παιδιά που θα ενταχτούν στα τμήματα μας, θα διαπιστώσουν την ποιότητα των σπουδών στα νησιά μας.Πέρα από τις διεθνείς αξιολογήσεις το Πανεπιστήμιο μας έχει αναγνώριση και στο εξωτερικό. Αυτό γιατί προωθούμε και μέσα στην καραντίνα πολύ σημαντικές σχέσεις και συνεργασίες με ξένα Πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και την Αυστραλία. Είμαστε ένα από τα  πανεπιστήμια που συμμετέχουν στη δημιουργία του θεσμού του ενιαίου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου. Επίσης  έχουμε  λάβει 12,5 εκατομμύρια ευρώ για  ερευνητικό εξοπλισμό και παροχή υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες και την επιχειρηματικότητα.  Όλα αυτά θα γίνουν γνωστά σύντομα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *