FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ερώτηση για τον εσωτερικό τουρισμό κατέθεσαν  38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση- κόλαφο σχετικά με τον εσωτερικό τουρισμό, κατέθεσαν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά από πρωτοβουλία της Τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ, Κατερίνας Νοτοπούλου. Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούν όλα τα στοιχεία και τα νούμερα που να αποδεικνύουν την εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου, μέσα από επικοινωνιακές φιέστες, πλάνου της Κυβέρνησης για ενίσχυση του εσωτερικού Τουρισμού.

Σε συνθήκες μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, τονίζεται στην Ερώτηση, το Κράτος οφείλει να επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά και να διαχειρίζεται τις νέες συνθήκες, με τις κατάλληλες ενέργειες και σε πολλαπλά επίπεδα. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών στην οικονομία, ως τα βασικά παραδείγματα που χρήζουν ουσιαστικής αντιμετώπισης, θα πρέπει να συμπληρώνονται, με καίριες προβλέψεις και μέτρα, για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Ειδικότερα όπως, δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, στον κλάδο του τουρισμού, οι εικόνες κλειστών επιχειρήσεων, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, η αύξηση της ανεργίας και οι απολύσεις εργαζομένων, επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν και είναι ανεπαρκή, ενώ το μέλλον της εργασίας και της επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παραμένει άγνωστο.

Η ανάκαμψη, τελικά, δεν ήρθε ούτε τον Ιούλιο ούτε τον Αύγουστο, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, μέσω της κατατεθείσας ερώτησης, προσθέτοντας ότι «η ελεύθερη πτώση του τζίρου στον τουρισμό και επισιτισμό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνεχίστηκε και μετά το περιβόητο «Restart Τοurism» το οποίο είχε ήδη ανακοινωθεί με «επιτελικές» τυμπανοκρουσίες στις αρχές Ιουνίου».

Ιδιαίτερα στις παρούσες υγειονομικές συνθήκες, με την συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου και την δραματική πτώση των αφίξεων από το εξωτερικό, αντί η Κυβέρνηση να βάλει όλες της τις δυνάμεις σε ένα σχέδιο συγκροτημένης ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού- αναπόσπαστο, ούτως ή άλλως, σκέλος της εθνικής τουριστικής πολιτικής- αρκέστηκε σε κενές δηλώσεις και απραξία, την ώρα που η Οικονομία, τα νησιά αλλά και η ελληνική κοινωνία περίμεναν άμεσα μέτρα ανακούφισης και τελικά βίωσαν μια απόλυτη ανακολουθία μεταξύ εξαγγελιών και δεσμεύσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε προτείνει εξαρχής την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος εσωτερικού τουρισμού- και όχι μόνο κοινωνικού- ύψους 700 εκ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του τουριστικού κλάδου, τη στήριξη της απασχόλησης και την τόνωση της ζήτησης, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων, όμως η ΝΔ, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά έκλεισε τα αυτιά της και ακολούθησε το δρόμο που μόνο εκείνη ξέρει: «επιτελικές» υποσχέσεις και ευχολόγια, αντί για πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή τόσο οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι του Τουρισμού, όσο και η ίδια η ελληνική κοινωνία, δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια αλλά και γιατί τελικά οι αριθμοί θα μιλήσουν από μόνοι τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απαιτούν, μέσω της ερώτησής τους, να δοθούν στοιχεία:

  1. Για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» πόσες αιτήσεις συμμετοχής υπεβλήθησαν, πόσοι οι τελικοί δικαιούχοι, και πόσοι από αυτούς έκαναν χρήση μέχρι σήμερα; Προέβη τελικά η Κυβέρνηση, σύμφωνα και με σχετικές ανακοινώσεις, σε αύξηση του ποσού ενίσχυσης του προγράμματος «Τουρισμός Για Όλους» του Υπουργείου Τουρισμού, από 30εκ σε 100 εκατ. ευρώ, και από ποιά πηγή αναζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τα σχετικά ποσά; Έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό;
  2. Για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που «τρέχει» από των ΟΑΕΔ, πόσα εκ. ευρώ τελικά διατέθηκαν για την υλοποίησή του, σε ποιές επιμέρους κατηγορίες δικαιούχων απευθύνεται και ποιος ο αριθμός των δικαιούχων ανά κατηγορία; Πόσοι από τους δικαιούχους έκαναν πραγματική χρήση του προγράμματος μέχρι σήμερα; Προσμετρώνται οι δικαιούχοι των 113.000 επιταγών που δεν ενεργοποιήθηκαν την περίοδο του προηγούμενου προγράμματος 2019-2020; Συνυπολογίζονται στον τελικό αριθμό τους οι δικαιούχοι αιτούντες των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού Αγροτικής Εστίας από τον ΟΠΕΚΑ; Ποιές οι κατηγορίες δικαιούχων, πόσοι είναι και πόσοι από αυτούς έκαναν χρήση του προγράμματος αυτού μέχρι σήμερα;
  3. Το μέτρο της χορήγησης, με την παροχή φορολογικών κινήτρων, από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, εταιρικών voucher που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοί τους για να πάνε διακοπές, πως τελικά υλοποιήθηκε και πόσοι από τους εργαζόμενους έκαναν χρήση των εταιρικών voucher;

Όπως σημειώνει, τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την επιβίωση ενός ολόκληρου κλάδου, και κανείς δεν μπορεί να θυσιάζει κάθε έννοια πολιτικής πρακτικής, στο βωμό των επικοινωνιακών τρικ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *