FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Γιάννα Αγγελοπούλου: Το Καστελόριζο σύμβολο μαχητικότητας, ανυπότακτου φρονήματος και αντοχής

Στο Καστελόριζο βρέθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου με αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», θέλοντας να τιμήσει τους ακρίτες φύλακες της Ελλάδας. Ενόψει και της επετείου των 200 ετών μετά την Επανάσταση, η Επιτροπή θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδος, ο παλμός θα χτυπήσει δυνατά, αναδεικνύοντας το σύγχρονο πατριωτισμό και την ενότητα μιας δυνατής χώρας με αυτοπεποίθηση.

«Εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», θέλω να δηλώσω ότι, για εμάς, η επίσκεψη στο Καστελόριζο αποτελεί πρωτίστως την εκπλήρωση ενός υπέρτατου χρέους. Ενός εθνικού χρέους απέναντι σε αυτό το σύμβολο μαχητικότητας, ανυπότακτου φρονήματος και αντοχής που λέγεται Μεγίστη, ένα νησί που τόσο πολύ δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται τη τελευταία περίοδο» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου.

Στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής που μετέβη στο ιστορικό νησί συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Ολομέλειας, καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος, Γιάννης Βούλγαρης, Νίκος Κανελλόπουλος, Πασχάλης Κιτρομηλίδης και Δέσποινα Μουζάκη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής κατέθεσαν λουλούδια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ υπογράμμισαν διάφορες πτυχές της συναρπαστικής πορείας του νησιού ανά τους αιώνες. Από την προϊστορική περίοδο μέχρι το 1821 και τη μεγάλη συμβολή των Καστελοριζιών στην Επανάσταση, όταν ρίχτηκαν στη μάχη προσφέροντας τα πλοία και τη ναυτοσύνη τους στην υπηρεσία του Αγώνα. Και από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στον ταραχώδη 20ο αιώνα μέχρι την ηρωική μορφή της «Κυράς της Ρω», που ύψωνε κάθε πρωί, για 40 ολόκληρα χρόνια, την ελληνική σημαία στην ομώνυμη νησίδα.

Συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Mεγίστης

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε και συζήτησε με τον δήμαρχο Μεγίστης Γεώργιο Σαμψάκο και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας για τις προτάσεις για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση που έχει καταθέσει ο δήμος στην πλατφόρμα της Επιτροπής. Προτάσεις οι οποίες, όπως υπογράμμισε σύσσωμη η αντιπροσωπεία, αντανακλούν υποδειγματικά τη φιλοσοφία που επιθυμεί η Επιτροπή να έχει το πρόγραμμα της επετείου. Δράσεις που συνδυάζουν το παρελθόν με την παραγωγή πολιτιστικού περιεχομένου υψηλού επιπέδου, όπως η πρόταση για τη διενέργεια Φεστιβάλ για τα 200 χρόνια. Αλλά και προτάσεις οι οποίες αφήνουν μια παρακαταθήκη για το μέλλον, μια κληρονομιά που θα συμβάλει στην ανάπτυξη που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτός ο μοναδικός τόπος, όπως η δημιουργία συνεδριακού κέντρου για δράσεις πολιτισμού, η τοποθέτηση φωτισμού με χρήση φωτοβολταϊκών στο ιστορικό μονοπάτι του ‘Αι Γιώργη, η ενεργειακή αυτονόμηση της μικρονησίδας του Αϊ Γιώργη, η φωταγώγηση στο Λιμάνι του Μαντρακίου και η δημιουργία εξωτερικού γυμναστηρίου.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος χαιρέτησε, εκ μέρους των κατοίκων του Καστελορίζου, την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής και ζήτησε τη συμβολή της στην υλοποίηση των προτάσεων που, όπως είπε, θα κάνουν τη ζωή των κατοίκων του νησιού καλύτερη.
«Το Καστελλόριζο είναι μπολιασμένο με την αρετή της προόδου και της προκοπής. Μας κάνει περήφανους. Και θέλω σήμερα δημοσίως να εκφράσω τον θαυμασμό μας προς το Δήμο και τους Καστελλοριζιούς και να τους ευχαριστήσω, γιατί οι προτάσεις που κατέθεσαν συμπυκνώνουν όλα όσα θέλουμε να έχει το πρόγραμμα της επετείου. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε, με όποιον τρόπο μπορούμε, ώστε να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι δράσεις. Αναδεικνύετε το παρελθόν σας, σέβεστε τους ανθρώπους σας που θυσιάστηκαν, κοιτάζετε το μέλλον του τόπου σας και την ανάπτυξη του. Αυτή είναι η ουσία της επετείου» ανέφερε η κυρία Αγγελοπούλου, απαντώντας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην Επιτροπή ο δήμαρχος.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και θαυμασμό για τον τόπο εκφράστηκαν στις δηλώσεις τους και τα Μέλη της Ολομέλειας, τα οποία διατράνωσαν την αλληλεγγύη και την στήριξη της Επιτροπής στο νησί. «Ήρθαμε ως Επιτροπή Ελλάδα 2021 για να σας πούμε ότι δεν είστε αποκομμένοι. Ότι όλη η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα προς εσάς» ανέφερε ο Γιάννης Βούλγαρης. Πρόσθεσε ότι «το Καστελόριζο συμβολίζει την ισορροπία που πρέπει να έχουμε στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων. Πατριωτισμός, ειρηνική συνύπαρξη, φιλία και αυτοπεποίθηση για την ιστορική μας διαδρομή, κάτι που μας θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο μέλλον». Αναφερόμενος στην ιστορία της Μεγίστης, και ιδίως στο γεγονός ότι στις αρχές του 20ου αιώνα οι κάτοικοι της είχαν αναπτύξει σημαντική εμπορική δραστηριότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ο Νίκος Αλιβιζάτος υπογράμμισε πως «αν ομονοούμε και αν δουλεύουμε με σχέδιο, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά πράγματα». Από τη μεριά του ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης υπογράμμισε ότι το Καστελόριζο δεν είναι μόνο η απόληξη της Ελληνικής επικράτειας, αλλά και «μια νησίδα στην οποία επιβιώνει ένα κομμάτι του ελληνισμού της Μικράς Ασίας στην αρχική του κοιτίδα».

Τέλος, στις εξαιρετικά σημαντικές προτάσεις που έχει υποβάλει ο δήμος επέμειναν τόσο ο Νίκος Κανελλόπουλος, ο οποίος μίλησε για προτάσεις βιώσιμες, που θα φέρουν οικονομικά οφέλη στον τόπο, όσο και η Δέσποινα Μουζάκη. «Βλέπω στις προτάσεις σας το μέτρο, το αρχαιοελληνικό μέτρο, και αυτό για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό» σημείωσε η κυρία Μουζάκη και υπογράμμισε ότι το Καστελλόριζο είναι ένας τόπος που εμπνέει όχι μόνο για τον παρελθόν του αλλά και για το γεγονός ότι αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα και δύναμη το μέλλον.

Πηγή Πρώτο Θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *