Στη Βουλή από το ΚΚΕ το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης
Ερώτηση για το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης κατατέθηκε στη Βουλή από το ΚΚΕ. Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο η μεγάλη μάζα των φοιτητών που νοικιάζει σπίτι στον τόπο σπουδών δεν ξέρει σήμερα αν θα πραγματοποιηθούν και με τι όρους οι σπουδές τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να επιλέγουν να εγκαταλείψουν τα μισθωμένα σπίτια στο ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν δια ζώσης τα μαθήματα, να χαθούν ακόμα μαθήματα ή και ολόκληρα εξάμηνα.
«Σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση βρίσκονται οι πρωτοετείς φοιτητές, καθώς δε γνωρίζουν εάν και πότε ξεκινούν τα μαθήματα, εάν δικαιούνται δωμάτιο στις εστίες. Κάθε χρόνο οι εισδοχές στις εστίες μειώνονται σε σχέση με τις αιτήσεις, φαινόμενο που φέτος αναμένεται να ενταθεί, καθώς τα οικονομικά προβλήματα των λαϊκών οικογενειών έχουν οξυνθεί και το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί σημαντικά», επισημαίνεται.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:
Θέμα: Για το πρόβλημα της Φοιτητικής Στέγης
Η κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια έχει πολλαπλασιάσει τα προβλήματα των φοιτητών, ειδικά στο καυτό ζήτημα της φοιτητικής στέγης. Πρόκειται για ένα ζήτημα που κάθε χρόνο επανέρχεται όλο και πιο έντονα, αφού η σημερινή, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχρονικά υποβαθμίζουν τη χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα. Ειδικά φέτος, στο έδαφος της πανδημίας, το ζήτημα έχει διογκωθεί για την πλειοψηφία των φοιτητών.
Η μεγάλη μάζα των φοιτητών που νοικιάζει σπίτι στον τόπο σπουδών δεν ξέρει σήμερα αν θα πραγματοποιηθούν και με τι όρους οι σπουδές τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να επιλέγουν να εγκαταλείψουν τα μισθωμένα σπίτια στο ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν δια ζώσης τα μαθήματα, να χαθούν ακόμα μαθήματα ή και ολόκληρα εξάμηνα. Το πενιχρό και για λίγους φοιτητικό επίδομα δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ανακουφίσει την παραπάνω κατάσταση, ενώ το μέτρο για μείωση 40% του ενοικίου στη φοιτητική κατοικία αφορά μόνο οικογένειες που ο γονέας βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας.
Σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση βρίσκονται οι πρωτοετείς φοιτητές, καθώς δε γνωρίζουν εάν και πότε ξεκινούν τα μαθήματα, εάν δικαιούνται δωμάτιο στις εστίες. Κάθε χρόνο οι εισδοχές στις εστίες μειώνονται σε σχέση με τις αιτήσεις, φαινόμενο που φέτος αναμένεται να ενταθεί, καθώς τα οικονομικά προβλήματα των λαϊκών οικογενειών έχουν οξυνθεί και το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί σημαντικά.
Οι εστιακοί φοιτητές και οι σύλλογοί τους καταγγέλλουν πως η κατάσταση στις εστίες είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, πόσο μάλλον στην κατάσταση πανδημίας. Παρατίθενται κάποια ενδεικτικά μόνο παραδείγματα:
- στη Φοιτητική Εστία Αθηνών οι φοιτητές δε χρησιμοποιούν το ζεστό νερό, γιατί, σε αρκετές περιπτώσεις, εμφάνισαν δερματικά προβλήματα. Επιπλέον, το προσωπικό καθαριότητας είναι ελάχιστο, δεν υπάρχουν αντισηπτικά, σαπούνι ή χαρτί τουαλέτας. Σε όλους τους ορόφους έχουν πέσει σοβάδες από ταβάνια και τοίχους και έχει συσσωρευθεί υγρασία.
- Στη φοιτητική εστία των Ψαχνών εντοπίστηκε αμίαντος στα κουφώματα των δωματίων, δεν υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δεν υπάρχει υποδομή για φιλοξενία ΑΜΕΑ, δε δέχεται φοιτητές από τα νέα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί.
- Στις Νέες Εστίες του ΕΜΠ ο εργολάβος που έχει την ευθύνη του εστιατορίου πέρασε σε 5 απολύσεις εργαζομένων με την δικαιολογία πως «δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος συσκευασίας των φαγητών».
- Στις εστίες του ΑΠΘ φοιτητές καταγγέλλουν ότι 30 άτομα αναγκάζονται να μοιράζονται ένα μπάνιο. Στις εστίες του ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης, πρώην ΤΕΙ Σίνδου, οι φοιτητές από το 2013 είναι χωρίς θέρμανση.
Για όλα τα παραπάνω ερωτάται η κ. υπουργός, τι σκοπεύει να κάνει για:
- Να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση και αναβάθμιση των παλιών εστιών και για την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές; Να υπενοικιαστούν άμεσα, προκειμένου για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, ξενοδοχεία και άλλοι χώροι που πληρούν προϋποθέσεις φοιτητικής εστίας;
- Να αξιοποιηθούν χώροι με την αντίστοιχη κρατική στήριξη για διαμόρφωση εστιών, όπως το κληροδότημα του ΕΚΠΑ, επί των οδών Πανεπιστημίου και Σάντα Ρόζα;
- Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό λειτουργίας, συντήρησης, φύλαξης και καθαριότητας των φοιτητών εστιών; Να εξοπλιστούν οι εστίες με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
- Να δοθεί σταθερό μηνιαίο φοιτητικό επίδομα σε όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι μακριά από τον τόπο κατοικίας και για όσο διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις της πανδημίας;
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Γκιόκας Γιάννης
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Μαρίνος Γιώργος
Συντυχάκης Μανώλης