FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Εγγυήσεις και ασφαλιστικές δικλίδες για το Νεό Σύμφωνο Μετανάστευσης ζητά η Ε. Βόζεμπεργκ

Εγγυήσεις προς όφελος των χώρων πρώτης υποδοχής μεταναστών ζήτησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατά τη συζήτηση του νέου Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης σήμερα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κομισσιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά και της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης, κ. Ylva Johansson.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής χαιρέτισε το νέο Σύμφωνο που προβλέπει ευρωπαϊκή παρουσία στις επιστροφές, αυξημένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα και επιτάχυνση διαδικασίων ασύλου αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η νέα αντίληψη για την ευθύνη και η καθοριστική κόκκινη γραμμη για την αλληλεγγύη δεν προκύπτει ότι είναι ίση για όλα τα κράτη μέλη».  

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Βόζεμπεργκ ζήτησε να υπάρξουν προβλέψεις και  ασφαλιστικές δικλίδες για να εφαρμοστεί στην πράξη η αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή της ευθύνης, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που δεν δέχονται αιτούντες άσυλο, έτσι ώστε πραγματικά να αποσυμφορηθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής που έχουν μέχρι στιγμής επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος.

Ολόκληρη η παρέμβαση της κυρίας Βόζεμπεργκ:

«Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε, αξιότιμη κυρία Επίτροπε,

Καλωσορίζουμε την πρόταση που άκουσε και έλαβε υπόψη τις εντελώς διαφορετικές απόψεις των κρατών μελών. Έγινε μια θετική προσπάθεια, που κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Χαιρετίζουμε την ευρωπαϊκή συμμετοχή και σύμπραξη στις επιστροφές με κανόνες ανθρωπιστικούς, που είναι πολύ σημαντική. Χαιρετίζουμε, επίσης, τη σύμπραξη στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Όμως, εδώ πρέπει να πω ότι η νέα αντίληψη για την ευθύνη και η καθοριστική γραμμή της αλληλεγγύης, όπως είπατε, δεν πρόκυπτει ότι είναι ίση για όλα τα κράτη μέλη. Γι΄αυτό ζητούμε να υπάρχουν και μετά από συζητήσεις, στις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεργαστεί, εγγυήσεις και ασφαλιστικές δικλίδες ότι θα εφαρμοστεί η ευθύνη, ιδίως για εκείνα τα κράτη μέλη που δεν δέχονται πρόσφυγες, έτσι ώστε πραγματικά να αποσυμφορηθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, που έχουν μέχρι στιγμής επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *