FEATUREDΠΑΙΔΕΙΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Λύσεις στα προβλήματα του τομέα της Παιδείας ζητούν οι γονείς των μαθητών της Ρόδου

Λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Παιδείας ζητούν οι γονείς των μαθητών του νησιού μας. Σε ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών των σχολείων του νησιού μας αναφέρονται  όλα τα προβλήματα και υπογραμμίζεται πως οι κινητοποιήσεις που έγιναν μέχρι στιγμής ήταν μόνο η αρχή καθώς  ο αγώνας  θα είναι διαρκείας και πολύμορφος.

«Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε κάθε γονιό να ενεργοποιηθεί στον σύλλογο του σχολείου του και να έρθει σε επικοινωνία με την Ένωση», επισημαίνεται.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Πριν απ’ όλα  ευχόμαστε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Φέτος είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ η συμμετοχή όλων των γονέων, μέσα από τους συλλόγους σε κοινό αγώνα για ένα υγειές και ασφαλές σχολείο που θα παρέχει στα παιδιά μας μια καλύτερη μόρφωση.

Δυστυχώς κυβέρνηση και υπουργείο παιδείας, όλους αυτούς τους μήνες, ενώ γνώριζαν ότι έρχεται δεύτερο κύμα πανδημίας δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Δεν βρήκαν ούτε μια επιπλέον σχολική αίθουσα, δεν άνοιξαν ούτε ένα παράθυρο σε αίθουσες μη αεριζόμενες, δεν κάλυψαν τα τεράστια κενά εκπαιδευτικών, δεν προσέλαβαν το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας.

Λόγω αυτής της κατάστασης, καθημερινά έρχονται στην Ένωση γονέων καταγγελίες αγανακτισμένων γονέων από διάφορα σχολεία του νησιού. Οι καταγγελίες είναι τόσες πολλές που δεν μας φτάνουν ούτε δέκα σελίδες για να καταγραφούν όλες. Επιλέξαμε λοιπόν να δημοσιεύσουμε ορισμένες από αυτές ενδεικτικά:

  • Το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί σε πολλές περιπτώσεις ούτε για τη βασική καθαριότητα που χρειάζεται ένα σχολείο. Πολλά είναι μάλιστα τα νηπιαγωγεία που πρέπει να επιλέξουν αν θα έχουν καθαρίστρια στο πρωινό ή στο απογευματινό τμήμα καθώς έχει σταλεί μόνο μία μερικής απασχόλησης. Υπάρχουν δε περιπτώσεις όπου δυο κτήρια μοιράζονται την ίδια καθαρίστρια. Τραγικό παράδειγμα το νηπιαγωγείο Μαριτσών (50 παιδιά) όπου προσλήφθηκε μια καθαρίστρια μερικής απασχόλησης η οποία πρέπει να πηγαίνει και στο νηπιαγωγείο Παστίδας (75 παιδιά) εντός του ωραρίου της!
  • Υπήρξαν σχολεία που ξεκίνησαν τη χρονιά χωρίς να έχουν καθαριστεί. Στο Δημοτικό Γενναδίου για παράδειγμα έγινε η καθαριότητα την τελευταία Κυριακή μετά από παρέμβαση της συνέλευσης γονέων στον αντιδήμαρχο νότιας Ρόδου. Σε άλλα ανέλαβαν οι γονείς την καθαριότητα είτε με δική τους προσωπική δουλειά είτε βάζοντας ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού.
  • Οι τάξεις σε κάποια σχολεία είναι μικρές ή λίγες ή όχι καλά αεριζόμενες, τάξεις με πάνω από 20 παιδιά όπου οι αποστάσεις είναι μηδαμινές. Στο 4ο γυμνάσιο Ρόδου (Καζούλλειο), τα παιδιά της α’ γυμνασίου κάνουν μάθημα στην αυλή καθώς είναι πιο ασφαλές από το να στριμωχτούν περίπου 130 παιδιά σε 4 αίθουσες, ενώ στο 4ο Λύκειο Ρόδου όλα τα τμήματα έχουν 27 μαθητές!
  • Σοβαρό πρόβλημα επίσης υπάρχει και στη μετακίνηση των παιδιών με τα σχολικά λεωφορεία. Τρανό παράδειγμα είναι ότι χρησιμοποιείται ένα μόνο λεωφορείο του ΡΟΔΑ για τη μεταφορά παιδιών των Λυκείων Ιαλυσού και Σορωνής και ΕΠΑΛ Παραδεισίου. Τα παιδιά μπαίνουν όλα μαζί και μαζί με άλλους επιβάτες!

Εκτός από την Κυβέρνηση, η Περιφερειακή και η Δημοτική αρχή ενώ γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά πριν ακόμη μπουν τα παιδιά στα σχολεία προσπαθούν από την αρχή να πείσουν ότι η χρονιά ξεκίνησε χωρίς προβλήματα και ωραιοποιούν την κατάσταση στα τοπικά ΜΜΕ.

Ζητάμε λύσεις εδώ και τώρα! Παίζουν  με τις ζωές των παιδιών μας!

Κλείνοντας θέλουμε να πούμε πως οι κινητοποιήσεις που έγιναν μέχρι στιγμής ήταν μόνο η αρχή και ο αγώνας μας θα είναι διαρκείας και πολύμορφος. Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε κάθε γονιό να ενεργοποιηθεί στον σύλλογο του σχολείου του και να έρθει σε επικοινωνία με την Ένωση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *