FEATUREDΚΟΙΝΩΝΙΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΥΓΕΙΑ

ΙΣΡ: Αφιερωμένος στη μάχη κατά του παιδικού και εφηβικού καρκίνου ο Σεπτέμβριος

O  Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου  ενώνει   δυνάμεις με άλλους συλλόγους , που δραστηριοποιούνται στην φροντίδα των ατόμων με παιδικό Καρκίνο και των οικογενειών τους και καλεί τους πολίτες  σε μία ιδιαίτερη περίοδο για τη χώρα μας λόγω της πανδημίας, να γίνουν δωρητές μυελού των οστών, ώστε να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στην αντιμετώπιση της μάστιγας του παιδικού και εφηβικού καρκίνου.

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στη μάχη κατά του παιδικού και εφηβικού καρκίνου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Αγαπητοί/τες συμπολίτες/ισσές μας,

Με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος στη μάχη εναντίον του παιδικού και εφηβικού καρκίνου.  Ένα παγκόσμιο πρόβλημα που προκαλεί τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα και παρά την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της έρευνας στον τομέα αυτό, υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),
ο παιδικός καρκίνος είναι η 2η συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα,
με 300.000 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε παιδιά και εφήβους ηλικίας
0-19 ετών.

Από τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με κάποια μορφή κακοήθειας  μόνο το 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα, ενώ το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί,
εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο περίπου
300 παιδιά, χωρίς να υπάρχουν όμως οι κατάλληλες δομές περίθαλψης και στήριξης τόσο των μικρών ασθενών, όσο και των οικογενειών τους.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου που διαγιγνώσκονται σε παιδιά ηλικίας 0 έως 14 ετών είναι λευχαιμίες, όγκοι εγκεφάλου καθώς και άλλοι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και λεμφώματα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, καλεί τους γονείς να είναι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στη νόσο και να μην αναβάλουν ή παραμελούν την τακτική παιδιατρική παρακολούθηση.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *