Γ. Νικητιάδης : Φοβάμαι πως έρχονται κοινωνικές εκρήξεις το χειμώνα αφού ο τουρισμός δεν πήγε καλά
Το φόβο του για κοινωνικές εκρήξεις τους χειμερινούς μήνες όταν αρκετοί συμπολίτες μας θα βρεθούν σε καθεστώς ανέχειας και δεν θα μπορούν να τακτοποιήσουν λογαριασμούς και υποχρεώσεις εξέφρασε στο Νotos News και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων ο τέως υπουργός και Τομεάρχης Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Αναλυτικότερα ο κ. Νικητιάδης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός.
Εμείς είχαμε σχέδιο για τον τουρισμό αλλά η κυβέρνηση…
Αν είχε εφαρμοστεί όπως τόνισε το σχέδιό που κατέθεσε για τον τουρισμό το Κίνημα Αλλαγής η κατάσταση για τον τουρισμό θα ήταν διαφορετική.
«Τα πράγματα δεν πήγαν καλά με τον τουρισμό. Δεν πλησιάσαμε καν ούτε τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Δεν θα φθάσουμε καν στο 25% των περσινών εσόδων. Αυτό που κατέθεσε η κυβέρνηση προκαλεί λύπη. Είναι το λιγότερο που μπορώ να πω. Όλος ο κόσμος περίμενε τον τουρισμό για να υπάρχουν εισοδήματα για να στηριχθεί η τοπική οικονομία. Όμως οι αφίξεις είναι λιγοστές. Αν είχε εφαρμοστεί το πρόγραμμα που είχαμε καταθέσει εμείς τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Η πρόταση μας ήταν συγκεκριμένη και κοστολογημένη.
Αν είχε εφαρμοσθεί θα απέφερε στο ΑΕΠ της χώρας 2,5 δις ευρώ. Τώρα το σύνολο των εσόδων από τον τουρισμό δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δις ευρώ. Μιλάμε λοιπόν για παντελή έλλειψη σχεδίου προσανατολισμού και αντίληψης στην κυβέρνηση για τον τουρισμό. Διαρκώς πάμε βλέποντας και κάνοντας. Θέλουμε να κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε όμως να αγνοούμε αυτά που έγιναν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που μας ταλαιπωρούσαν επί τρεις μήνες με το τι θα ισχύσει, ούτε με την κατηγοριοποίηση των νησιών μας με την οποία η Δωδεκάνησος πέρασε στη Β εθνική, ούτε με την παντελή έλλειψη συμφωνίας με καμία απολύτως χώρα προκειμένου να διασφαλιστούμε κόσμο ούτε με τις εσωτερικές τριβές στο υπουργείο Τουρισμού μεταξύ υπουργού και υφυπουργού ούτε μεταξύ υπουργού τουρισμού και υπουργού Υγείας. Είναι κρίμα γιατί την ώρα που αντιμετωπίζονταν με εξαιρετικό τρόπο η πανδημία και η χώρα μας γίνονταν παράδειγμα στον τομέα των οικονομικών έγινε μπάχαλο», δήλωσε ο κ Νικητιάδης.
Έρχονται κοινωνικές εκρήξεις
«Πέρα από την ύφεση το χειμώνα θα έχουμε ζητήματα τεράστια γιατί κάποιοι άνθρωποι θα πρέπει να πληρώσουν υποχρεώσεις και δεν θα μπορούν . Φοβάμαι πως θα έχουμε κοινωνικές εκρήξεις στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Νικητιάδης.
Δύσκολη και η σεζόν του 2021
Ο τέως υφυπουργός Τουρισμού τόνισε πως τα προβλήματα στον τομέα δεν τελειώνουν εδώ.
«Δεν τελειώνουν εδώ τα προβλήματα στον τουρισμό. Θα έχουμε και το 2021 ζητήματα. Θα είναι κι αυτή μια δύσκολη χρονιά. Από τις αναλύσεις προκύπτει πως ο τουρισμός θα επανέλθει σε μια καλή κατάσταση σε 4 χρόνια. Δεν θέλω να κομίσω γλαύκας εις τας Αθήνας ούτε να γίνω Κασσάνδρα κακών προβλέψεων αλλά όλα αυτά τα στοιχεία που ήδη έχουμε στη διάθεση μας πρέπει να μας προβληματίζουν Οφείλουμε να σχεδιάσουμε και να προετοιμαστούμε. Οφείλουμε να δούμε τι θα κάνουμε με το ταμείο ανάκαμψης και την μελέτη Πισσαριδη που απαξιώνει τον τουρισμό. Τρέχουν ζητήματα και η κυβέρνηση βάζει τον τουρισμό σε δευτερεύουσα μοίρα. Θα δώσει αλλού προτεραιότητες.Θα δούμε έκρυθμες καταστάσεις και θα είναι απολύτως δικαιολογημένες αφού πολλοί περίμεναν τον τουρισμό για να έχουν ένα εισόδημα και αυτό δεν έγινε. Στη Μεσαιωνική Πόλη οι επιχειρηματίες δεν κάνουν σεφτέ καν ή οι εισπράξεις τους είναι 6 και 10 ευρώ τη μέρα. Τι θα κάνουν οι άνθρωποι αυτοί πως θα ανταπεξέλθουν οικονομικά και θα κάνει η κυβέρνηση για όλο αυτό τον κόσμο»
Η Τουρκία έχει απλώσει το δικό της τραχανά και ξέρει τι θέλει
Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Νικητιαδης δήλωσε:
«Η Τουρκία έχει απλώσει το δικό της τραχανά στο τραπέζι ξέρει τι θέλει . Επίσης έχει την επιχειρηματολογία της που δεν στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο. Προσπαθεί να περάσει το δίκαιο του ισχυρού.. Η κυβέρνηση σωστά έπραξε. Άπλωσε ένα διπλωματικό τόξο που προβλημάτισε τον Ερντογάν και για αυτό μάζεψε το Oruc Reis. Ελπίζω να φθάσουμε σε συνθήκες τέτοιες που θα μας οδηγήσουν σε συζήτηση μόνο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και όχι για οτιδήποτε άλλο. Αν φθάσουμε εκεί ειρηνικά και δεσμευθούν οι δύο πλευρές να προσφύγουν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης η οποία άλλο διεθνές δικαστήριο η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές δίκαιο. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο θα κάνει κι η Τουρκία».