FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Στήριξη των μουσικών από την κυβέρνηση ζητά το ΚΚΕ

Μέτρα στήριξης των μουσικών ζητά  η Κοινοβουλευτική  Ομάδα του ΚΚΕ  με ερώτηση  που κατατέθηκε στη Βουλή .«Οι περισσότεροι που είναι εποχικοί και δουλεύουν σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ελάχιστα ένσημα για το τρέχον έτος. Και αυτό γιατί επιπλέον – όπως είναι γνωστό – εδώ και χρόνια αποτελεί πάγια τακτική της εργοδοσίας να μην ασφαλίζει το σύνολο των ημερομισθίων των καλλιτεχνών που απασχολεί, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ενσήμων που οι καλλιτέχνες έχουν συγκεντρώσει από το 2019 να είναι απαγορευτικός για να ενταχθούν σε επιδότηση και να έχουν δικαίωμα ασφάλισης.Η αγωνία της επιβίωσης για το σήμερα αλλά και η αβεβαιότητα για την επόμενη χρονιά, έχουν ήδη κινητοποιήσει τους εργαζόμενους που διεκδικούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση», επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο της ερώτησης.

Αναλυτικά στο κείμενο της ερώτησης  προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρονται τα ακόλουθα:

Στη Ρόδο που κατά το πλείστον η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση των κατοίκων έχει σχέση με τον τουρισμό, είναι πλέον ορατή η πραγματική εικόνα για το ποιος πλήρωσε και θα συνεχίσει να πληρώνει την κρίση που πυροδότησε η πανδημία.

Ειδικότερα για την πλειονότητα των εργαζομένων σ’ όλους του τομείς ακροάματος και θεάματος που είναι χωρίς δουλειά από πέρσι γιατί τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, έχει διαμορφωθεί μια εφιαλτική κατάσταση. Η απαγόρευση των πανηγυριών, ο περιορισμός στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έκανε σχεδόν καθολική την ανεργία στον κλάδο των μουσικών.

Οι περισσότεροι που είναι εποχικοί και δουλεύουν σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ελάχιστα ένσημα για το τρέχον έτος. Και αυτό γιατί επιπλέον – όπως είναι γνωστό – εδώ και χρόνια αποτελεί πάγια τακτική της εργοδοσίας να μην ασφαλίζει το σύνολο των ημερομισθίων των καλλιτεχνών που απασχολεί, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ενσήμων που οι καλλιτέχνες έχουν συγκεντρώσει από το 2019 να είναι απαγορευτικός για να ενταχθούν σε επιδότηση και να έχουν δικαίωμα ασφάλισης.

Η αγωνία της επιβίωσης για το σήμερα αλλά και η αβεβαιότητα για την επόμενη χρονιά, έχουν ήδη κινητοποιήσει τους εργαζόμενους που διεκδικούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε:

1) Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη οι εργαζόμενοι στο θέαμα- ακρόαμα ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας και για όσο διάστημα η πανδημία επηρεάζει την εργασία τους.

2) Να επεκταθεί η καταβολή του επιδόματος ανεργίας για όσους έληξε η χρονική διάρκεια μέχρι την επόμενη πρόσληψή τους και να ενταχθούν στην επιδότηση φέτος οι εργαζόμενοι μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου χωρίς προϋποθέσεις.

3) Να μη διαγράφονται τα δελτία ανεργίας με την ανάληψη έστω και μιας ημέρας εργασίας όπως ισχύει σήμερα, αλλά να δίνεται η δυνατότητα της σποραδικής εργασίας (3 ημέρες εργασίας την εβδομάδα και έως 12 ημέρες τον μήνα συνολικά) κατά την περίοδο που επιδοτούνται με ανεργία

4) Να υπάρχει ασφαλιστική ικανότητα για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

5) Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι της ειδικότητας με βεβαίωση από επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.

6) Να ισχύσουν για όλους μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας

7) Να ανακληθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών «κενών» της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες.

 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *