FEATUREDΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 500 ετών από τον πρώτο περίπλου της γης

Ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω covid 19 την περασμένη εβδομάδα οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 500 χρόνων από τον πρώτο περίπλου της γης από τον Μαγγελάνο, στο πλήρωμα του οποίου συμπεριλαμβάνονταν τέσσερις Ροδίτες ναυτικοί.

Την Τετάρτη 9-9-2020 πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκάλυψης του έργου τέχνης του Χουάν Ραμόν Μαρτίν, που κοσμεί από σήμερα την Πλατεία Ενυδρείου, ένα μνημείο, είναι αφιερωμένο στη συνεισφορά των Ρόδιων θαλασσοπόρων δωρεά της Ισπανικής πρεσβείας. Τις ομιλίες που ακολούθησαν άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού, Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Ταρασλιάς ο οποίος καλωσόρισε τους καλεσμένους «στον τόπο που γέννησε και φιλοξένησε σπουδαία ονόματα της αρχαιότητας στα γράμματα, τις επιστήμες και τις τέχνες, τον τόπο που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα διαπολιτισμικά και εμπορικά κέντρα στη Μεσόγειο» και κλείνοντας ευχαρίστησε

  • το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου
  • τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και τον Αντιδήμαρχο Στέφανο Δράκο
  • το ΔΟΠΑΡ και τον Πρόεδρό του κύριο Κολιάδη Αλέξανδρο
  • τη Διεύθυνση Πρασίνου και τον εντεταλμένο Σύμβουλο Παναγιώτη Σταμάτη
  • τη Διεύθυνση Καθαριότητας και την Αντιδήμαρχο Τσαμπίκα Κιαχαγιά
  • τη ΔΕΡΜΑΕ και τον Πρόεδρό της Γιάννη Ιατρίδη
  • την τοπική Κοινότητα Λινδίων
  • το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ρόδου
  • τον Αναπτυξιακό και Πολιτιστικό Σύλλογο Κρεμαστής «η Πρόοδος».

 

Στην τελετή ήταν παρών ο Ισπανός Πρέσβης Enrique Viguera, τα μέλη της Ισπανικής Πρεσβείας κα. Κόντε Δ/ντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, ο Πολιτιστικός Σύμβουλος της Πρεσβείας κ. Πασκουάλ Ερέρα, ο Ισπανός καλλιτέχνης Χουάν Ραμόν Μαρτίν, ο συγγραφέας και Πρεσβευτής του Ελληνισμού κ. Πέδρο Ολάγια, η Επίτιμη Πρόξενος στα Δωδ/σα κα. Χαρίση καθώς και οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι :

«Με μεγάλη χαρά και τιμή υποδεχτήκαμε σήμερα στη Ρόδο τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, Enrique Viguera, για να συμμετάσχει στον εορτασμό της επετείου των 500 χρόνων από τον πρώτο περίπλου γης από τον Μαγγελάνο, στο πλήρωμα του οποίου συμπεριλαμβάνονταν τέσσερις άξιοι Ροδίτες, ικανοί θαλασσοπόροι εκείνης της εποχής» και τόνισε ότι είναι «πολύ περήφανος για τη ναυτοσύνη των Ροδιτών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι άνθρωποι που τολμούν, ονειρεύονται και έχουν όραμα, είναι αυτοί που εξασφαλίζουν ένα λαμπρό μέλλον».

Στην συνέχεια ο Πρέσβης παίρνοντας τον λόγο αφού ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου που επιμελήθηκαν των εκδηλώσεων, είπε συγκινημένος ότι «από τότε που μου ανατέθηκε ως διπλωματικό πόστο η Ελλάδα, σκοπός μου ήταν όχι μόνο να αναδείξω αυτή την σημαντική ναυτική αποστολή ως ένα βήμα για την ανθρωπότητα που εξέλιξε την ανθρώπινη γνώση και έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου κόσμου, αλλά και τον θεμελιώδη ρόλο που έπαιξαν στον πρώτο περίπλου της γης μερικοί από τους πιο ικανούς Έλληνες ναυτικούς»

Τις ομιλίες ακολούθησε μια οπτικοακουστική παρουσίαση για το «Μακρύτερο Ταξίδι» και μια όμορφη μικρή συναυλία από τους Λεωνίδα Σακελλαρίδη, Γιάννη Παπαθεοδώρου και Δημήτρη Ιωσήφ, που δημιούργησαν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα υπό το φως του ήλιου που έδυε.

Την επόμενη ημέρα Πέμπτη 10-9-2020, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την συζήτηση στρογγυλής Τραπέζης, που έγινε στο Κατάλυμα της Ισπανίας με συντονιστή τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Πολιτισμού, Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων κ. Κωνσταντίνο Ταρασλιά και συμμετέχοντες τους κ.κ. Νίκο Νικολάου (συγγραφέας, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου, πρώην πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών),τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σπύρο Συρόπουλο, οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά στη συμβολή των Ροδίων στο ναυτικό, αλλά και στην δημιουργία του ναυτικού δικαίου από τους Ροδίτες.

Από την Ισπανική Ομάδα ο Πρεσβευτής του Ελληνισμού κ. Πέδρο Ολάγια ανέλυσε παραστατικά το οδοιπορικό του μεγάλου περίπλου με ιστορικά γεγονότα άγνωστα μέχρι τώρα, και η κα. Κόντε Δ/ντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα παρουσίασε την έκθεση που απεικόνιζε αυτό το «Μακρύτερο Ταξίδι», ευχαριστώντας για άλλη μια φορά τον Δήμαρχο κ Αντώνη Β. Καμπουράκη και τα στελέχη του Δήμου της Ρόδου για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από το κοινό, ενώ όλη η συζήτηση ήταν σε ζωντανή αναμετάδοση από τα μέσα δικτύωσης και το βίντεο υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρόδου.

Στην συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι επισκέφτηκαν σε μικρές ομάδες την έκθεση στον ισόγειο χώρο του Ισπανικού Καταλύματος και θαύμασαν, βλέποντας την αναπαράσταση του ταξιδιού γύρω από την γη, το τεράστιο κατόρθωμα αυτών των τολμηρών ανθρώπων και την καθοριστική συμμετοχή σε αυτό των Ρόδιων ναυτικών, ολοκληρώνοντας έτσι αυτό το εξαιρετικά σημαντικό διήμερο των εκδηλώσεων.

Τέλος να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις είχαν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των καλεσμένων και του κοινού.

Με νεότερη ανακοίνωση θα ενημερωθούν οι σχολικές μονάδες της Ρόδου για το πρόγραμμα επισκέψεων στην έκθεση στο κατάλυμα της Ισπανίας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *