Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Μεγίστης
Στις εκδηλώσεις εορτασμού της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του Καστελλόριζου λαμβάνει μέρος σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνοδευόμενη από εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στο νησί μετά τις 10:30 το πρωί με ελικόπτερο Σινούκ.
Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας που το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε έξαρση.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία που έγινε στο ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στη συνέχεια θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Μεγίστης.
Την κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις εορτασμού, εκπροσωπούν, από την κυβέρνηση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, από τη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Δωδεκανήσων Βασίλης Υψηλάντης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Δωδεκανήσων Νεκτάριος Σαντορινιός και από το ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Αθηνών Κώστας Σκανδαλίδης.
Το μήνυμα της Μίκας Ιατρίδη
Σε μήνυμα της η βουλευτής της ΝΔ κ. Μίκα Ιατρίδη για την επέτειο για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του Καστελόριζου αναφέρει τα ακόλουθα:
«Εδώ, στην ανατολική άκρη της Ελλάδας, στο Καστελόριζο, πάλλεται η καρδιά της!
Σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι μας και τιμούμε, σήμερα, την ιστορία και τις θυσίες των προγόνων μας, θυμόμαστε με αγάπη την «κυρά της Ρω».Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, όλοι μαζί ενωμένοι, στέλνουμε για μια ακόμα φορά ένα ξεκάθαρο μήνυμα:
Τα σύνορα της πατρίδας μας είμαστε εμείς, οι άνθρωποί της, οι μόνιμοι κάτοικοι του Καστελόριζου και όλων των νησιών μας, που ζούμε και δημιουργούμε στον τόπο μας.
Τα σύνορα της πατρίδας μας είμαστε εμείς, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων μας, τα οποία ακούραστα, αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και εγγυώνται με την ετοιμότητα τους την ασφάλεια όλων μας.
Είμαστε πάντα παρόντες, όλοι μαζί, και με την εφαρμογή δυναμικής και εξωστρεφούς εξωτερικής πολιτικής, που ενισχύει τη χώρα μας διεθνώς, που αναβαθμίζει τις διεθνείς συμμαχίες μας, καθώς και με την ενίσχυση και αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων μας, εξασφαλίζουμε ότι από εδώ, από τα ακριτικά νησιά μας, ξεκινά η πατρίδα μας».
Η επέτειος της απελευθέρωσης του Καστελορίζου
Το νησί του Καστελορίζου ήταν το πρώτο κομμάτι της Ελληνικής επικράτειας που απελευθερώθηκε Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, συγκεκριμένα το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης» κατέπλευσε στο λιμάνι και το απελευθέρωσε Το Καστελόριζο στη συνέχεια οχυρώνεται και μεταβάλλεται από τους Άγγλους σε κέντρο ανεφοδιασμού του συμμαχικού στόλου. Από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1943, γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το νησί γκρεμίζοντας όσα σπίτια είχανε μείνει όρθια και αναγκάζοντας τους λιγοστούς κατοίκους να το εγκαταλείψουν και να βρεθούν πρόσφυγες άλλοι στις τουρκικές ακτές και άλλοι στο προσφυγικό στρατόπεδο στη Γάζα της Παλαιστίνης. Μόνο η «Κυρά της Ρω», Δέσποινα Αχλαδιώτη, παρέμεινε στην ομώνυμη βραχονησίδα της για να υψώνει κάθε πρωί την ελληνική σημαία, όπως επί χρόνια συνήθιζε να κάνει.
Το 1945, οι Καστελλοριζιοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους σε τρεις αποστολές. Η τελευταία είχε σοβαρές απώλειες, αφού ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο «Εμπάιρ Πατρόλ», το πλοίο στο οποίο επέβαιναν, με αποτέλεσμα να πνιγούν 33 άνθρωποι και να καούν αρκετοί. Τα ονόματα των νεκρών είναι γραμμένα σε ειδικό πίνακα, που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Το νησί πολλές φορές βομβαρδίστηκε, κάηκε, λεηλατήθηκε και γενικά καταστράφηκε εντελώς. Παρέμεινε υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1948, οπότε ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα.
Φωτό από iefimerida