FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Γ. Καββαθάς: Η οικονομία επέστρεψε βίαια στο επίπεδα 2012 -2013

Κατακρήμνιση του δείκτη οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και όλων των βασικών οικονομικών δεικτών, ραγδαία αύξηση αδυναμίας καταβολής υποχρεώσεων και δυσοίωνες προσδοκίες για το μέλλον δείχνει η εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. στοιχεία της έρευνας παρουσίασε στο Νotos News  και την Απογευματινή Ενημέρωση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ  κ Γιώργος Καββαθάς.

Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 1/3 των επιχειρήσεων εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις ενώ λόγω της ζοφερής κατάστασης κινδυνεύουν να χαθούν 105.000 θέσεις απασχόλησης.

«Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις ότι η οικονομική κατάσταση τους έχει επιδεινωθεί. Μια στις τέσσερις δηλώνει αδυναμία να καλύψει υποχρεώσεις και μια στις έξι  ότι μείωσαν τι θέσεις απασχόλησης. Χάθηκαν 120.000 θέσεις εργασίας το προηγούμενο εξάμηνο. Επιστρέψαμε βίαια στο επίπεδο των οικονομικών δεικτών της περιόδου 2012-2013», δήλωσε στο Notos News και την Απογευματινή Ενημέρωση  o κ. Γιώργος Καββαθάς και πρόσθεσε πως το 63% των επιχειρήσεων δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τα μέχρι τώρα μέτρα.

Χρειάζονται μέτρα και περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα ένα σχέδιο μέτρων που θα αφορά την οικονομία και κυρίως την ενίσχυση τη ρευστότητας αφού το τραπεζικό σύστημα έχει πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα τόνισε.

Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε πως χρειάζονται μέτρα και για την ενίσχυση της εργασίας.

« Θέλουμε μέτρα για τους εργαζόμένους γιατί και αυτοί με τη σειρά τους θα στηρίξουν την οικονομία. Πρέπει να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας . Επίσης πρέπει να στηριχθούν και οι εποχιακά εργαζόμενοι που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν με τα επιδόματα», τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η 24η κατά σειρά έκθεση, αποτυπώνει τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και δείχνει ότι όλοι οι δείκτες οικονομικού κλίματος καταγράφουν σοβαρή μείωση και πως μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κατάσταση των μικρών και πολύ επιχειρήσεων έχει επιδεινωθεί δραματικά, θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητα τους. Μάλιστα η ραγδαία μείωση της οικονομικής δραστηριότητας αρχίζει εκ νέου να αποτυπώνεται και στην αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων τόσο προς τον δημόσιο όσο και προς τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με την αποτίμηση του α’ εξαμήνου του 2020 οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες δήλωσαν πως η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης τους επιδεινώθηκε κατά το προηγούμενο εξάμηνο έναντι μόλις 4,9% που δήλωσε ότι βελτιώθηκε και 15,1% που δήλωσε πως παρέμεινε αμετάβλητη.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώνεται στις 20,1 μονάδες καταγράφοντας πτώση 46 μονάδων μόλις μέσα σε ένα εξάμηνο γεγονός που αποτυπώνει το βάθος της οικονομικής κρίσης με τις οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις να δηλώνουν μείωση κατά μέσο ορό του κύκλου εργασιών 46,4%.

Δεν μπόρεσαν να καλύψουν υποχρεώσεις

Παράλληλα το 25% των επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ) και προς τον πρώην ΟΑΕΕ, μια στις εξι επιχειρήσεις προς το πρώην ΙΚΑ ενώ το 1/3 των επιχειρήσεων που έχει ενοίκιο δηλώνει πως έχει καθυστερημένες οφειλές. Την ιδιά ώρα στο 20% φτάνει το ποσοστό εκείνων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και προμηθευτές (25%), σε λογαριασμούς ενέργειας (ΔΕΗ, φυσικό αέριο) (25%), ενώ μια στις πέντε σε λοιπούς λογαριασμούς (τηλέφωνο, ύδρευση).

Ήδη το προηγούμενο εξάμηνο χάθηκαν περί τις 117.000 θέσεις απασχόλησης το επόμενο διάστημα αφού μια στις έξι επιχειρήσεις μείωσε το προσωπικό της ενώ μια στις επτά των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό θα προχωρήσει σε μείωση των θέσεων απασχόλησης το επόμενο διάστημα. Μάλιστα από την την επεξεργασία των επιμέρους στοιχείων εκτιμάται ότι το επόμενο εξάμηνο κινδυνεύουν να χαθούν 105.000 θέσεις απασχόλησης.

Τα δύσκολα είναι μπροστά

Όσο για τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για το επόμενο εξάμηνο η έκθεση καταγραφεί την απαισιοδοξία της αγοράς με το 1/3 των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους κατά το επόμενο διάστημα και το 50% να αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης το επόμενο εξάμηνο έναντι μόλις του 10,7% που αναμένει βελτίωση και του 26,9% που δεν περιμένει καμία μεταβολή.

Επίσης μια στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες αλλά και στις υποχρεώσεις ενοικίου ενώ το 20% δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί: στις φορολογικές της υποχρεώσεις ,στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (πρώην ΟΑΕΕ και ΙΚΑ),στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές , στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας και λοιπούς λογαριασμούς.

Τελος αναφορικά με την αξιολόγηση των μέτρων της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων το 62,9% των μικρομεσαίων δήλωσαν πως είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι με τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης, έναντι του 35,3% που δήλωσε πως είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο.

Σε ερώτηση για τα προβλήματα στον τομέα της εστίασης ο κ.Καββαθάς  δήλωσε πως και αυτός ο τομέας χρειάζεται στήριξη.

«Είναι απαραίτητο να μειωθούν τα μισθώματα ώστε να ανασάνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Επίσης και μείωση του φορολογικού συντελεστή ΦΠΑ  στην εστίαση», τόνισε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *