FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Ν. Μαυραγάνης: Να διορθωθεί άμεσα η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Τους λόγους για τους οποίους δημιούργησε  το κοινωνικό  πολιτικό  δίκτυο Ενώνω εξήγησε μιλώντας στο Notos News  και την «Απογευματινή Ενημέρωση» ο επικεφαλής του πρώην υπουργός κ. Νίκος Μαυραγάνης.

Να σημειωθεί πως χθες ο κ. Μαυραγάνης πραγματοποίησε επίσκεψη και στο Καστελόριζο. Επιστρέφοντας στη Ρόδο παρουσίασε τις θέσεις σε συγκέντρωση που έγινε στο ξενοδοχείο Mediterranean.

«Bρισκόμαστε σε μια πολύ κομβική στιγμή για τα κοινωνικά οικονομικά και εθνικά  ζητήματα. Ζούμε σε ένα κόσμο που είναι σχεδόν αντιφατικός. Από τη μια πλευρά  για ανθρωπιστικούς λόγους κλείνουν τους πολίτες  στα σπίτια τους και κατεβάζουν τα ρολά των οικονομιών. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρασύρει τις κυβερνήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά και πάλι για ανθρωπιστικούς λόγους άνθρωποι επιχειρήσεις και κράτη ζητούν χρήματα γιατί έχουν χάσει σημαντικό μέρος των εσόδων τους. Καλούν υπερδανεισμένα κράτη επιχειρήσεις και άτομα  να πάρουν δάνεια. Ποιος θα πληρώσει για αυτά τα δάνεια ;  Από την  άλλη δεν έχουμε ακούσει ποια πρωτόκολλα υπάρχουν για να προφυλαχθούμε από τον κορονοϊό. Μας λένε πως είναι μονόδρομος η μάσκα. Εμείς λέμε  πως δεν είναι μονόδρομος.  Πρέπει η πολιτεία να πάρει θέση σε αυτό και να μην πιέζει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν πρωτόκολλα υγείας που δεν έχουν εγκρίνει», τόνισε .

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο Καστελόριζο τόνισε πως έχει συμβολική και εθνική σημασία.

«Χαιρετίζω την κινητικότητα της ελληνικής διπλωματίας . Θεωρώ πως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έπρεπε να ακολουθήσουν την ίδια οδό. Από τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ φάνηκε η δυσκολία  και οι λόγοι που οι  προηγούμενες κυβερνήσεις δεν υπέγραφαν τα κείμενα. Είναι προφανές ότι το άρθρο 1δ δίνει δικαιώματα σε άλλα ενδιαφερόμενα  κράτη από τα μισά της Ρόδου δηλαδή από τη Λίνδο και πέρα μέχρι και Καστελόριζο να συμφωνούν για το  που θα καθορίσουμε την ΑΟΖ μας. Αυτές οι συμφωνίες είναι πολύ επικίνδυνες», τόνισε.

Είμαι στο Καστελόριζο γιατί πρέπει να διατρανώσω σε όλους ότι οι Έλληνες διατρανώνουν   τις ψυχές και τις καρδιές τους εδώ στο μικρό νησί για να πουν ότι παρά τα σφάλματα πολιτικών ηγεσιών εμείς είμαστε ενωμένοι και θα διεκδικήσουμε την εθνική και ατομική μας αξιοπρέπεια. Ζητώ από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας να κάνει έστω την ύστατη στιγμή την κίνηση που θα διορθώσει το λάθος στη σύμβαση της Αιγύπτου δηλαδή την ένωση της Ελληνικής με την Κυπριακή ΑΟΖ μέσω του Καστελόριζου ώστε επιτέλους να αποκτήσουμε κοινή επικράτεια με την Κύπρο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Το Καστελόριζο είναι ακρογωνιαίος λίθος για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ανακοπεί η επιθετικότητα της Τουρκίας τόνισε:

«Η Τουρκία είναι μια αναθεωρητική δύναμη. Θέλει μαζί με τον παλιό βαυαρικό άξονα να επανασυστήσουν  το χάρτη όπως ήταν πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο . Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από την Γερμανική διπλωματία. Για να αναχαιτίσουμε την επιθετικότητα της χρειαζόμαστε συμμαχίες. Η γειτονική χώρα πρέπει να καταλάβει πως μπορούμε να συζητήσουμε για κάποια θέματα αλλά όχι για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα γιατί αυτό άπτεται απολύτως της εθνικής μας κυριαρχίας»

Όσο για την πρόταση του κόμματος του για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης  τόνισε:

«Με άρθρα μου έχω προτείνει η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες του νότου ακόμη και το Βέλγιο που είναι υπερδανεισμένο να προχωρήσουν με βάση την πλειοψηφία που έχουν να ζητήσουν την έκδοση χρήματος περίπου 1,5 τρις ευρώ. Δεν μπορούν να λένε τώρα να πάρει ο κόσμος δάνεια. Μόνη λύση η έκδοση χρήματος»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *