Στα 15 δις ευρώ φθάνει η ζημιά στον τουρισμό!
Πέρα από τις φετινές απώλειες της σεζόν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό εκφράζουν, πλέον, ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο ζημιά είναι αναστρέψιμη το 2021, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε την επόμενη ούτε καν τη μεθεπόμενη χρονιά!
Ζημιά περίπου 15 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, Γ. Τάσιο, για την τρέχουσα σεζόν η ζημιά υπολογίζεται σε περίπου 15 δισ. ευρώ- καθώς είναι ζήτημα αν θα εισπραχθούν 3,5 δισ. έναντι 18,5 δισ πέρσι- και η πολυπόθητη ανάκαμψη αναμένεται μέσα στην επόμενη τετραετία! Τα στοιχεία από όλες τις γωνιές της χώρας, ακόμα και τις πιο τουριστικές, είναι αποκαλυπτικά, συνάμα απογοητευτικά. Η μέση πληρότητα εξαμήνου για όλη την Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 35% με τα μισά ξενοδοχεία κλειστά ενώ το χειμώνα που μας πέρασε, η μέση πληρότητα εξαμήνου κυμαίνονταν μεταξύ 50-60% συνολικά κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι μήνες που έρχονται θα είναι δύσκολοι και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους.
Πρόβλημα επιβίωσης για τα 12μηνης λειτουργίας καταλύματα
Τα δωδεκάμηνης λειτουργίας καταλύματα είναι αυτά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς πέρα από την πτώση του τζίρου, που προκάλεσε η έλλειψη ξένων επισκεπτών, χάνουν τις “ενέσεις” από συνέδρια, εκθέσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, που ακυρώνονται μετά την έξαρση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού και GBR Consulting, το ποσοστό της μέσης πληρότητας δεν ξεπέρασε για τον Ιούνιο 2020 το 25,7% και για τον Ιούλιο 2020 το 36,5%, κάτι που αντιστοιχεί σε κατακόρυφη πτώση της πληρότητας έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2019, της τάξης του -72,3% και – 59,3% αντίστοιχα. Εντυπωσιακή ήταν και η πτώση κατά 79% και 76,7% του εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο (ReVpar) και της μέσης τιμής δωματίου, κατά 24% και 42,7% αντίστοιχα.
Τα μέτρα για στήριξη της εργασίας
Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε την παράταση για έναν ακόμα μήνα του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους “ευαίσθητους” κλάδους του τουρισμού- επισιτισμού, προκειμένου να αποτρέψει ένα τσουνάμι απολύσεων, ενώ ανοικτή ως το τέλος Δεκεμβρίου θα μείνει η “ομπρέλα” του ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ. Παράλληλα, περιορίζεται στα 50 ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων για τους εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό, έτσι ώστε να μη χάσουν τη χειμερινή επιδότηση των 399 ευρώ. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για την εισοδηματική ενίσχυση κι από άλλες πηγές όλων αυτών των εργαζομένων, που υποχρεούνται να επιβιώσουν επί μήνες με 534 ευρώ, ενώ πέρα από το γ’ γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, αναζητούνται κι άλλα “εργαλεία”, έτσι ώστε να στηριχθούν οι μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου.
Τα ευχάριστα νέα
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν και το σοκ θα είναι παρατεταμένο, η Ελλάδα παραμένει δημοφιλής προορισμός ειδικά για τους Βόρειους κι αυτό είναι το μόνο παρήγορο. Σύμφωνα με την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο Griekenland.net οι Ολλανδοί ψήφισαν διακοπές στην Ελλάδα, επιλέγοντας παράλληλα τους προορισμούς που θα επιθυμούσαν να επισκεφτούν το επόμενο καλοκαίρι. Πιο δημοφιλής από την ψηφοφορία αναδείχτηκε η Κρήτη, που έλαβε το 13% των ψήφων και ακολούθησαν η Κως (10%), η Ζάκυνθος (9%), η Σάμος (9%), η Ρόδος (8%), η Κέρκυρα (8%), η Κεφαλονιά (7%), η Λέσβος (7%), η Κάρπαθος (6%) και η Πελοπόννησος (6%).
Πηγή: iefimerida.gr