Κάθε δυνατότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας θα αξιοποιήσει ο Δήμος Ρόδου

Στην οικονομική κατάσταση του Δήμου και στην μεγάλη προσπάθεια που έγινε να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία που έδωσε το κράτος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ, Τηλέμαχος Καμπούρης.

Aναφερόμενος  στην  κατάσταση ειδικά την περίοδο της πανδημίας δήλωσε:

«Περάσαμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Αιφνιδιαστήκαμε και εμείς από τις εξαιρετικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και στο νησί μας. Τα αντανακλαστικά  μας  όμως  ήταν  άμεσα. Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα για την λήψη μέτρων και την επίσπευση των διαδικασιών σε ορισμένες περιπτώσεις . Καταφέραμε να περάσουμε επιτυχώς το πρώτο τέστ της πρώτης φάσης του κορονοϊού».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ευχαρίστησε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που δούλεψαν εντατικά για  να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα που έδωσε το κράτος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

«Στο δήμο υπήρχαν μόνο τα δύο πέμπτα  του προσωπικού . Θεωρώ τεράστιο κατόρθωμα που καταφέραμε με αυτό το προσωπικό που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας.  Για αυτό το λόγο τους αξίζουν συγχαρητήρια. Τώρα που  επέστρεψαν και οι  υπόλοιποι εργαζόμενοι που είχαν άδειες στις θέσεις τους συνεχίζουμε το έργο μας για να πετύχουμε τους στόχους μας. Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η ελασματοποίηση των  πληρωμών.  Επίσης έχουμε  μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα ληξιπρόθεσμα. Θα κλείσουμε με ιστορικό χαμηλό τέλος Δεκεμβρίου. Όλα αυτά χάρη στην όρεξη για δουλειά των υπηρεσιακών και τις δικές μας ενέργειες», δήλωσε ο κ. Καμπούρης.

Σε ερώτηση αν οι πολίτες προσέρχονται στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ο κ. Καμπούρης δήλωσε πως υπάρχει ανταπόκριση.

«Υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι για τις οποίες κινήσεις πλέον ιδιωτών και επιχειρηματιών χρειάζεται φορολογική και δημοτική ενημερότητα. Δεν ήμουν αισιόδοξος αλλά υπάρχει σχετική εισπραξιμότητα. Ο κόσμος βλέπουμε ότι ανταποκρίνεται παρά τις δυσκολίες και σπεύδει να πληρώσει. Βλέπει σε μεγάλο βαθμό και την προσπάθεια που κάνουμε για να  νοικοκυρέψουμε το δήμο και ευαισθητοποιείται . Ο χειμώνας είναι δύσκολος όμως. Θα συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το κράτος για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας. Προσπαθούμε να μην αφήνουμε το παραμικρό. Αναμένονται από το κράτος κατευθύνσεις τις οποίες θα αξιοποιήσουμε για να περάσει ο δύσκολος χειμώνας. Περιμένουμε και μείς να κυκλοφορήσει το εμβόλιο  για να βελτιωθεί η κατάσταση», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Σε ερώτηση για τις οικονομικές απώλειες του δήμου Ρόδου εξαιτίας της πανδημίας ο κ. Τηλέμαχος Καμπούρης ανέφερε:

«Είναι κάτι που θα αποτυπωθεί σαφώς στο τέλος του έτους. Δεδομένου ότι ο  κόσμος χρειάζεται δημοτική και φορολογική ενημερότητα σας αναφέρω ότι σπεύδει και πληρώνει. Εκτιμώ πως θα έχουμε απώλεια εσόδων γιατί και οι πολίτες δεν είχε τα αναμενόμενα εισοδήματα».

Όσο για  το αν καταβάλλονται κανονικά τα μισθώματα  από τα ακίνητα ο κ. Καμπούρης δήλωσε:

«Μας είχαν δοθεί  συγκριμένες εντολές από την κυβέρνηση για την είσπραξη των ενοικίων σε ποσοστό 60%. Επειδή τα δημοτικά ακίνητα είχαν περιέλθει σε καθεστώς αποζημίωσης χρήσης δεν υπήρχε αυτή η πρόβλεψη . Παρόλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ενταχτούν και αυτά στην ευνοϊκή ρύθμιση. Έτσι η κατάσταση βελτιώθηκε σε ότι αφορά τις πληρωμές και για αυτά, Κάποιοι εκμισθωτές έχουν εξοφλήσει μέχρι και τον Αύγουστο. Πολλοί έρχονταν στο γραφείο μου ζητώντας να πληρώσουν. Εμείς δεν πιέσαμε κάποιον να πληρώσει. Παρά τις δυσκολίες βλέπουμε ότι υπάρχει μια ευαισθητοποίηση του κόσμου. Ίσως βλέπουν προσπάθεια για νοικοκύρεμα που κάνουμε και ανταποκρίνονται».

Σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου της Νέας Αγοράς ο αντιδήμαρχος Οικονομικών δήλωσε:

«Δεν αποτελεί  ο κορονοίός δικαιολογία για όλα. Οι αιφνιδιαστικές συνθήκες που προέκυψαν μας έχουν κρατήσει λίγο  διστακτικούς στη λήψη αποφάσεων για κάποια ζητήματα μεταξύ των οποίων και αυτό που αφορά την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς. Δεν μπορείς σε μια περίοδο κρίσης να λάβεις απόφασης που θα συμβάλει ώστε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο ακίνητο να χάσουν εισοδήματα. Σε αυτό το μοτίβο που διαμορφώνει ο κορονοϊός  κινηθήκαμε σε πολλούς τομείς.  Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.»

Όσο για την σύνταξη του  προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου για  το έτος 2021 ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε:

«Η κατάρτιση του προϋπολογισμού έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο  σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και όλους τους αντιδημάρχους και τους προέδρους των κοινοτήτων. Έχουμε μια πρώτη εικόνα για το τι θα ήθελε ο καθένας να εντάξει στο νέο προϋπολογισμό. Δώσαμε προτεραιότητα στην λειτουργικότητα του δήμου και τον διαμορφώσαμε ανάλογα. Σκοπεύουμε να διευκολύνουμε οικονομικά τις δημοτικές κοινότητες για την κάλυψη των αναγκών τους.  Για μας είναι προτεραιότητα η καθημερινότητα και τα χωριά  μας είναι σε πρώτο πλάνο.  Ο δήμος Ρόδου έχει δεσμεύσει περίπου τα δυο τρίτα του προϋπολογισμού δηλαδή γύρω στα 100 εκατομμύρια. , Με  τη σωστή δουλειά που γίνεται θα υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι».

Εκτιμάται πως ο προϋπολογισμός του έτους 2021  θα κατατεθεί για ψήφιση τον Δεκέμβριο.

Σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των τοπικών κοινοτήτων  ο κ. Καμπούρης τόνισε πως λίγοι πρόεδροι χρησιμοποιούσαν  τις πάγιες προκαταβολές.

«Είναι ένα εργαλείο λειτουργικό  που βοηθά την καθημερινότητα των προέδρων των κοινοτήτων αφού με την πάγια προκαταβολή μπορούν να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία και να καλύψουν ανάγκες. Εξηγήσαμε στους προέδρους των κοινοτήτων ο τρόπος που λειτουργεί» , τόνισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.