FEATUREDΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Ν. Σαντορινιός: Να παραχωρηθούν οι εκτάσεις Καλαμώνα και Βάρης στον Δήμο Ρόδου!

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την ικανοποίηση του χρόνιου και δίκαιου αιτήματος του Δήμου Ρόδου για παραχώρηση στην τοπική κοινωνία, των κτημάτων Βάρης και Κάτω Καλαμώνα, τα οποία και ανήκουν στην κυριότητα του Υπουργείου. Η ερώτηση συνυπογράφεται και από τον αρμόδιο Τομεάρχη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση υπογραμμίζονται οι πολύχρονες προσπάθειες του Δήμου για την παραχώρηση των εν λόγω κτημάτων με σκοπό την κοινωφελή αξιοποίησή τους και την ανάπτυξη σχεδίων ενίσχυσης των τοπικών αγροτών- παραγωγών και συνεταιρισμών. Όπως σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, όταν αρχικά το 2011 ο Δήμος Ρόδου είχε οραματιστεί την χρήση των κτημάτων αυτών, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων αγροτών, επρόκειτο για μια ελπιδοφόρα και πρωτοποριακή ιδέα που θα στήριζε σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα του νησιού. Όπως ο χρόνος απέδειξε όμως, ο Δήμος ενεπλάκη σε μια δύσκολη και γραφειοκρατική διαδικασία, αφού μετά το 2012 και την θετική απόφαση της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καμία ενέργεια δεν έγινε για την ολοκλήρωση του αιτήματος.

Όπως τονίζεται τόσο στις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, όσο και στην ίδια την Ερώτηση, η προηγούμενη Κυβέρνηση, το 2018 και 2019 είχε ενσκήψει στο ζήτημα και είχε εντάξει στην ατζέντα της την παραχώρηση των κτημάτων Βάρης και Κάτω Καλαμώνα. Μάλιστα είχαν πραγματοποιηθεί και σχετικές συναντήσεις  με αρμόδιους αξιωματούχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου συζητήθηκαν οι προθέσεις του Δήμου για την κοινωνική χρήση των εκτάσεων καθώς και οι επιπλέον διαδικαστικές εκκρεμότητες που έπρεπε να επιλυθούν. Δυστυχώς, όμως λόγω των γνωστών πολιτικών εξελίξεων, η παραπάνω παραχώρηση δεν έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθεί σε εκείνο τον χρόνο.

Η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Ρόδου, συνεχίζοντας τις προσπάθειες των προκατόχων της επανακατέθεσε τον Μάρτιο του 2020 τις σχετικές προτάσεις, οι οποίες συνοδεύονται από ολοκληρωμένα σχέδια αξιοποίησης, ζητώντας την παραχώρηση της χρήσης τους για 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης επιπλέον 10 έτη, σύμφωνα με το Νόμο. Παρά όμως τη στοιχειοθετημένη και πλήρως αιτιολογημένη πρόταση, ο Δήμος Ρόδου ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στηρίζοντας το αίτημα του Δήμου και τις αδιάκοπες και χρόνιες προσπάθειες του για την παραχώρηση των κτημάτων στην τοπική κοινωνία, ζητάει επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης από πλευράς του Υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι ειδικά στις δύσκολες μέρες αυτές που η χώρα και τα νησιά μας βιώνουν, η ανάπτυξη κάθε σχεδίου σε σχέση με την αγροτική παραγωγή, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Επιπλέον, δε, στο κείμενο της Ερώτησης που καταθέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς το αρμόδιο Υπουργείο σημειώνεται ότι το Κράτος οφείλει και πρέπει να έχει συνέχεια, δείχνοντας ιδιαίτερη μέριμνα και στηρίζοντας τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των νησιωτικών Δήμων για ενίσχυση της τοπικής τους ανάπτυξης. Ο σκοπός του αιτήματος του Δήμου Ρόδου έχει σαφή κοινωφελή και κοινωνικό χαρακτήρα ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτες και υφίστανται συνεχείς βανδαλισμούς και καταστροφές.

Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό:

  1. Σε τι στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του σχετικού αιτήματος του Δήμου Ρόδου για παραχώρηση σε αυτόν των Κτημάτων Βάρης και Κάτω Καλαμώνα;
  2. Τι προθέσεις έχει το Υπουργείο σε σχέση με την τελική έγκριση του αιτήματος του Δήμου Ρόδου;
  3. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, σε συνέχεια των εκδηλωμένων θετικών προθέσεων των προκατόχων, αντιλαμβάνεται την μεγάλη κοινωνική ωφέλεια που η εν λόγω παραχώρηση πρόκειται να επιφέρει στο Δήμο Ρόδου;

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *