Φθάνει πια με τις καταδίκες από την ΕΕ για την Τουρκία οι κυρώσεις είναι η λύση!

Στην συνεχιζόμενη ένταση με την γειτονική χώρα Τουρκία αναφέρθηκε μιλώντας στο Notos News και την «Απογευματινή Ενημέρωση»  ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μανώλης  Χριστοδουλάκης.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση σε ότι αφορά τη σχέση μας με την  Τουρκία. Η γειτονική χώρα ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική. Καθημερινά έχουμε προκλήσεις. Ουσιαστικά προσπαθεί να ανοίξει όλο το εύρος των διεκδικήσεων της σε βάρος της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης και πρόσθεσε πως η Τουρκία προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά με τους δικούς της όρους.

«Η δική μας απάντηση είναι απόλυτη και εστιάζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτήν κατεύθυνση εντάσσονται και οι προσπάθειες που έχουν γίνει για διπλωματικές λύσεις και οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο», τόνισε ο κ Χριστοδουλάκης που επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ψήφισε παρόν κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις  όπως υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλακης, δεν μπορεί να υπάρχουν απόντες και παρόντες.

« Και το Κίνημα Αλλαγής έχουμε διαφωνίες σε ότι αφορά την συμφωνία με την Ιταλία . Επίσης εκτιμούμε πως ο μερικός χαρακτήρας της συμφωνίας με την Αίγυπτο δεν μπορεί να σημαίνει ούτε υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις μας ούτε και δικαίωμα στην Τουρκία για δημιουργία τετελεσμένων», τόνισε.

«Η επιλογή του ΚΙΝΑΛ ήταν να συμβάλουμε την ανάγκη το πολιτικό σύστημα να είναι ενιαίο και συντεταγμένο έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας. Αυτός είναι ο λόγος που  υπερψηφίσαμε και τις δύο συμφωνίες στη Βουλή. Θα ήθελα να δω αντίστοιχη στάση και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο πατριωτικός χαρακτήρας δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο ο κ. Χριστοδουλάκης είπε:

« Στα εθνικά μας θέματα πρέπει όλοι να επιδεικνύουμε στάση ευθύνης και ψυχραιμίας. Δυστυχώς είμαι επιφυλακτικός ως προς την ανακοίνωση που έγινε. Το 2018 σας θυμίζω πως ο κ. Κοτζιάς ως υπουργός Εξωτερικών είχε προβεί σε ανακοίνωση. Ο κ. Κουμουτσάκος τότε είχε κάνει λόγο για πρωτοφανή προχειρότητα και επιπολαιότητα. Δεν αντιλαμβάνομαι τι άλλαξε από το 2018 μέχρι σήμερα. Η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στη δυτική πλευρά της χώρας ήταν κάτι που ξεκίνησαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβέρνησης. Ο λόγος που δεν έγινε ήταν για να μην προκληθούν  κρίσιμα ζητήματα  Αιγαίο κάτι  που θα δημιουργούσε αντιδράσεις από την Τουρκία . Νότια της Κρήτης γιατί δεν έγινε κάτι ανάλογο. Γιατί δεν μεγαλώνουμε την Ελλάδα και προς άλλες κατευθύνσεις; Τσάμπα λεονταρισμοί λοιπόν δεν κάνουν καλό στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Φοβάμαι μήπως δημιουργηθούν και άλλα διπλωματικά ζητήματα», τόνισε.

Όσο για το αν τον ανησυχούν οι συνεχιζόμενες εκδόσεις  Navtex από την  Τουρκία για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων ο κ, Χριστοδουλάκης είπε :

«Δυστυχώς αυτά θα συνεχίσουν να γίνονται. Ενώ συμβαίνουν αυτά από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν έχουμε τη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Εμείς θα ταυτιστούμε όπου χρειάζεται με την εθνική στρατηγική. Δεν φθάνει όμως  μόνο η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να επαναδιατυπώσουν την εθνική μας στρατηγική».

Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε και στη στάση που τηρεί  έναντι της Ελλάδος ειδικά στην κρίση με την Τουρκία η ΕΕ.

«Είχαμε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας στην Αθήνα και την Άγκυρα.  Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως η Γερμανία βλέπει τις σχέσεις μας με την  Τουρκία και το ρόλο της ως ενδιάμεσου μεσολαβητή ίσως αποστάσεων» , τόνισε.

«Φθάνει πια με τις καταδίκες για την Τουρκία. Κουραστήκαμε να το ακούμε αυτό. Δεν μας ενδιαφέρει πια Επιτέλους κυρώσεις στην Τουρκία», είπε.

Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε επίσης και στην  αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας από την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση με τις κινήσεις της  έστειλε λανθασμένα μηνύματα. Ο τουρισμός και η εστίαση άνοιξαν χωρίς κανένα σχέδιο για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και  το υγειονομικό σκέλος. Δεν υπήρξαν διακρατικές συμφωνίες για να μην φθάνει το βάρος όλο στη χώρα μας. Είδαμε πολύ υψηλές πληρότητες στα αεροπλάνα και ιδεοληψίες. Χάθηκε λίγο η μπάλα . Ως Κίνημα Αλλαγής δεν θα κάνουμε μικροπολιτική σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Εμείς έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις  για την αντιμετώπιση της κατάστασης», τόνισε .

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *