Δ .Τριανταφύλλου:Σημασία έχει η αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία

Αργά αλλά  τουλάχιστον σταθερά η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε  να ενστερνίζεται την άποψη ότι η  Άγκυρα θα αναγκαστεί να σεβαστεί τις απόψεις που  συνοδεύονται από πράξεις και στην προκειμένη περίπτωση από κυρώσεις

Το χθεσινό άτυπο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών την ΕΕ   όπως  υπογράμμισε, στο Notos News ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kantir Has στην Κωνσταντινούπολη κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου  ανέδειξε, άλλη μια αργή αλλά σταθερή συσπείρωση γύρω από την περαιτέρω αλληλεγγύη που παρέχει η Ένωση και τα κράτη μέλη της στην Ελλάδα και στην Κύπρο εν όψη των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό έγινε με την παρουσίαση  προτεινόμενων κλιμακούμενων  κυρώσεων που θα συζητηθούν κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής της Ένωσης, στις 24 Σεπτεμβρίου.

«Μ´ αυτό τον τρόπο δίνεται περισσότερος  χρόνος να βρεθεί η χρυσή τομή προς την αποκλιμάκωση και στην ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών με σκοπό να κάτσουν οι δυο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου και, κατ’ επέκταση σε απώτερο χρόνο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο κ Τριανταφύλλου.

Οι επίσης χθεσινές δηλώσεις Μἐρκελ ότι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν την υποχρεωμένη να στηρίξουν την Ελλάδα όπως αυτές του Μακρόν ότι «η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις» θα πρέπει να ερμηνευτούν ως μια συντονισμένη προσπάθεια της ΕΕ παράλληλα με τις προτεινόμενες κυρώσεις ξεκάθαρου μηνύματος προς την Άγκυρα ότι η μη αλλαγή στάσης εκ μέρους μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου θα σημάνει μια σκλήρυνση της θέσης της ΕΕ προς την Τουρκία.

«Δηλαδή, οι χθεσινές εξελίξεις συνιστούν ότι η ΕΕ έριξε και το καρότο και το μαστίγιο στο τραπέζι», τόνισε.

Στην Απογευματινή Ενημέρωση

Στις εξελίξεις με την γειτονική χώρα ο καθηγητής κ Τριανταφύλλου αναφέρθηκε μιλώντας στο  Notos News και την «Απογευματινή Ενημέρωση».

«Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο για την αποκλιμάκωση της έντασης. Αυτό υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ. Το θέμα είναι πως μπορούμε να πάμε σε αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο κ,. Τριανταφύλλου.

Σε ερώτηση σχετικά με τα άρθρα που γράφονται στον Τουρκικό τύπο ο κ. Τριανταφύλλου δήλωσε πως αυτά δεν είναι άσκηση πολιτικής αλλά δημόσιος διάλογος.

«Αντί να συζητάμε πως θα πάμε σε διάλογο σκεπτόμαστε πως θα τιμωρηθεί η Τουρκία με κυρώσεις χωρίς να έχουμε σκεφθεί  τι θα σημαίνει αυτό. Θέλουμε μια Τουρκία αδύναμη που θα εξάγει αστάθεια ή μια Τουρκία που θα είναι σταθερή και θα μπορούμε να τα βρούμε μαζί της;», τόνισε ο κ Τριανταφύλλου.

«Για να πάμε σε διάλογο  πρέπει να διανύσουμε πολύ δρόμο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν επικοινωνία μεταξύ δύο κρατών  μελών του ΝΑΤΟ δηλαδή της Ελλάδας που είναι μέλος της ΕΕ και της υπό ένταξη Τουρκίας», δήλωσε.

Σε ερώτηση αν οδηγηθεί η κατάσταση σε θερμό επεισόδιο ο κ .Τριανταφύλλου δήλωσε πως καμία από τις δύο χώρες δεν φαίνεται να θέλει κάτι τέτοιο.

«Το ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι το ανθρώπινο λάθος  Στην ένταση ένα λάθος μπορεί να οξύνει την κατάσταση αν οι δύο χώρες δεν μπορούν να τα βρουν. Πιστεύω πως γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και πρέπει να περιμένουμε και τη στάση των ΗΠΑ. Φοβάμαι πάρα πολύ προέχει πριν πάμε σε διάλογο η  αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *