Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μεγαλώνουμε την Ελλάδα»
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο περιστατικό στη Χάλκη και το διπλό επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό, δίνοντας συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο. «Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να μεταδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας στις ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά.
«Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στο Λιμενικό Σώμα και στις Ένοπλες Δυνάμεις που συνεργάστηκαν χθες το βράδυ με αντίξοες συνθήκες στη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο, δυτικά της Χάλκης. Κάτω από δύσκολες συνθήκες, σχεδόν 100 ζωές σώθηκαν και περιθάλπονται από το ελληνικό κράτος. Ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική, αλλά και ανθρωπιστική. Η καλύτερη απάντηση σε όσους διαδίδουν fake news για αδιαφορία της Ελλάδας για όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αναφερόμενος στις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ο λόγος μας ειδικά σήμερα πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος, γιατί τα όσα θα ακουστούν σε αυτή την αίθουσα αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιοι να θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική τις χώρες. Ας είμαστε, ειδικά σήμερα, ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Πρόσθεσε μάλιστα πως «οι δύο συμφωνίες υπεγράφησαν με διαφορά λίγων εβδομάδων, έκλεισαν όμως εκκρεμότητες δεκαετιών με τα γειτονικά κράτη. Εδράζονται στο διεθνές δίκαιο αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα εθνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. Εγκαθιστούν στη θάλασσά μας μια νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».
Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι συμφωνίες αυτές «σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται, αλλά οφείλει κιόλας να τον δικαιώνει καθημερινά: τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συμφερόντων και συνόρων της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Τον ρόλο του πρεσβευτή του διεθνούς δικαίου, τον ρόλο του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτή την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη. Αυτός ο ρόλος μας αναγνωρίζεται διεθνώς όλο και πιο έντονα».
«Οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία είναι διμερείς, έχουν όμως ισχύ έναντι πάντων. Εκπέμπουν οικουμενική ακτινοβολία γιατί εμπλουτίζουν τη διεθνή πρακτική με ένα φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης στηριζόμενης στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αξίζουν συγχαρητήρια στον υπουργό και στα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών που εργάστηκαν αθόρυβα και μεθοδικά και τα οποία διαπραγματεύτηκαν όχι μόνο με δυναμισμό αλλά και με δεξιοτεχνία με τους ξένους ομολόγους ώστε να φτάσουμε τελικά σε αυτή τη διπλή εθνική επιτυχία», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ενημερώνω τους πολιτικούς αρχηγούς για όλα τα εθνικά θέματα. Αυτό συνέβη και πριν από τη συμφωνία με την Αίγυπτο».
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μεγαλώνει
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «άμεσα, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια προς δυσμάς. Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς είμαστε όμως αυτοί που το κάνουν πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή, συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας. Το δικαίωμα αυτό η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες περιοχές και το οποίο έχουν άσκηση γείτονές μας με συμβιβασμό στο δίκαιο της θάλασσας. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει τους ομολόγους του της Αλβανίας και της Ιταλίας για αυτή μας την απόφαση. Η συνεννόηση με την Ιταλία αποτέλεσε τον προπομπό και το αναγκαίο προστάδιο για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, στο ίδιο πνεύμα πάντα, οι άριστες διμερείς μας σχέσεις να αναβαθμιστούν με τον καθορισμό αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο με το ίδιο υπόβαθρο, το δίκαιο της θάλασσας, και τον ίδιο πάντα στόχο να υπηρετηθούν τα εθνικά συμφέροντα παράλληλα με την υπέρβαση ενός χρόνιου αδιεξόδου», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Τρίτοι εμπλεκόμενοι με άκυρες αποφάσεις πολλαπλασιάζουν τις δυσκολίες. Προτεραιότητά μας υπήρξε η συμφωνία να συνομολογηθεί βάσει της διεθνούς σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας, γιατί ακριβώς είναι αυτή που καθιερώνει τις αρχές της θαλάσσιας οριοθέτησης. Αναγνωρίζει στα νησιά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες, όπως και το κρίσιμο δεδομένο ότι σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος τα όρια της υφαλοκρηπίδας ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ. Τίποτα δεν εμποδίζει τη χώρα μας να επεκτείνει στα 12 μίλια όποτε το κρίνει αυτή αναγκαίο. Ταυτόχρονα επελέγη ο δρόμος της μερικής οριοθέτησης, όμως από το πρώτο άρθρο τα δύο μέρη δεσμεύονται ρητά να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις».
«Ταχεία μερική οριοθέτηση είχε προτείνει και δημόσια η αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν κάτι αναγκαίο που έπρεπε να γίνει. Η ελληνική ζώνη κυριαρχικών δικαιωμάτων αυξάνεται τώρα κατά 38.000 km² που προστίθεται στα 76.000 km² που προέκυψαν από τη συμφωνία με την Ιταλία. Η τελική γραμμή οριοθέτησης επιβεβαιώνει πως τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα και για το Καστελλόριζο. Η Ελλάδα διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και στον 28ο και στον 26ο μεσημβρινό», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η Αίγυπτος αναμόρφωσε την αρχική άκαμπτη θέση της, η συμφωνία αφορά μόνο τον χώρο μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού. Το Κάιρο απέρριψε δελεαστικές προτάσεις που υποτίθεται ότι θα έδιναν στην Αίγυπτο πολύ μεγαλύτερο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο και δεσμεύτηκε να βαδίσει με την Αθήνα, εξουδετερώνοντας στην πράξη τις μεθοδεύσεις Άγκυρας-Τρίπολης, καταδεικνύοντας το ανυπόστατο των τουρκικών θέσεων, άρα και δικαιώνοντας τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα ελληνικά δικαιώματα στην οριοθετηθείσα περιοχή», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο είπε ότι «επαναφέρουν το διεθνές δίκαιο ως κύριο ρυθμιστή των διεθνών σχέσεων και επιτρέπουν την αξιοποίηση κοινών πόρων. Μετατρέπουν, με άλλα λόγια, τις θάλασσες που χωρίζουν τα κράτη σε θάλασσες ευημερίας που ενώνουν τους πολίτες τους. Πάνω απ’ όλα, οι συνθήκες επαναθεμελιώνουν στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας, περιθωριοποιούν αυθαίρετες ή μονομερείς πρακτικές και αποδεικνύουν ότι η συνεργασία έχει τρόπο να αποκτά και αυστηρό νομικό πρόσημο, ώστε να γίνεται ανάχωμα στις πιο βίαιες συμπεριφορές».
«Η ακινησία περιθωριοποιεί όταν οι συσχετισμοί γύρω μας αλλάζουν αδιάκοπα, η αδράνεια περιορίζει τις εθνικές στοχεύσεις και η αναβλητικότητα δεν απέχει από την παθητικότητα. Συχνά οι σημερινοί ενδοιασμοί κινδυνεύουν να γίνουν αυριανοί οδυνηροί συμβιβασμοί. Επί 46 χρόνια επικαλούμασταν κυριαρχικά δικαιώματα στα οποία ουδέποτε δώσαμε διήμερη νομική υπόσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και αναφερόμενος στην Τουρκία, υπογράμμισε: «Κάποιοι εκλαμβάνουν τη νομιμότητα ως αμηχανία και το δικό τους θράσος ως αδυναμία του άλλου. Κάνουν όμως μεγάλο λάθος. Η ολιγωρία δεν έχει πια θέση στην εξωτερική μας πολιτική εδώ και έναν χρόνο, η κυβέρνηση αυτή μιλά λίγο και δρα πολύ στη συγκυρία, συνδυάζει αποφασιστικότητα με ευελιξία, συγκροτεί συμμαχίες με οδηγό το διεθνές δίκαιο και κυρίως δεν διστάζει να παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες που φέρνουν αποτέλεσμα σε όλες τις ανοιχτές προκλήσεις».
Πηγή: iefimerida.gr –