Είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς κριτική εκ του ασφαλούς
«Είναι πολύ εύκολο να κάνει κάποιος κριτική εκ του ασφαλούς και κυρίως εκ των υστέρων. Υπήρχε κανείς σε αυτή τη χώρα, που πίστευε ότι θα έπρεπε να είχε παραδώσει η Ελλάδα την τουριστική της ταυτότητα και να μην άνοιγε ο τουρισμός;Οι συνέπειες θα ήταν ακόμα πιο ολέθριες από αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα για επιχειρήσεις και κυρίως για τους εργαζομένους.
Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στον κ. Γιώργο Ευγενίδη ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο υφυπουργός Τουρισμού υπογραμμίζει ότι κανείς δεν μας εγγυάται ότι ο τουρισμός, όπως τον γνωρίζαμε, θα επανέλθει το 2021 στους γνωστούς ρυθμούς. Η πανδημία, ακόμα και αν βρεθεί το εμβόλιο, επιφέρει μεγάλες και μόνιμες αλλαγές στην οικονομική δραστηριότητα, στα ταξίδια, στο πλαίσιο της απασχόλησης με την τηλεργασία, στις συνήθειες και στον τρόπο ζωής.Ο τουρισμός θα συνδεθεί και αυτός με μεγάλες αλλαγές και υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση»
Αναλυτικά η συνέντευξή του κ. Κόνσολα είναι η ακόλουθη:
Υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση σε δημοφιλείς προορισμούς, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πάρο. Τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι επαρκή για να ανασχεθεί η διάδοση του κορωνοϊού;
Στην Πάρο, κύριε Ευγενίδη, που αναφέρατε ως παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πανικού. Η ενημέρωση που έχουμε από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία είναι ότι η κατάσταση ελέγχεται πλήρως και τα όποια κρούσματα έχουν απομονωθεί μαζί με το στενό τους περιβάλλον. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν ένα και μόνο στόχο: την ανάσχεση και τον περιορισμό των κρουσμάτων. Η επάρκεια και η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από εμάς τους ίδιους, από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Δεν είμαι από αυτούς που αρέσκονται να κουνάνε το δάχτυλο στους Έλληνες πολίτες. Απευθύνομαι στη λογική, στο φιλότιμο, στην υπευθυνότητα, στα καλύτερα στοιχεία του Έλληνα.
Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα μέτρα, τηρεί υπεύθυνη στάση. Αρκεί ένας για να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια των πολλών. Όλοι μας, όμως, έχουμε την ίδια ευθύνη απέναντι στη χώρα μας, στους συνανθρώπους μας.
Ασκείται μια κριτική ότι το άνοιγμα του τουρισμού έγινε στη λογική του…βλέποντας και κάνοντας. Πώς απαντάτε εσείς; Είναι, πάντως, σαφές ότι ο αρχικός σχεδιασμός αναπροσαρμόστηκε σε έναν βαθμό…
Είναι πολύ εύκολο να κάνει κάποιος κριτική εκ του ασφαλούς και κυρίως εκ των υστέρων. Υπήρχε κανείς σε αυτή τη χώρα, κύριε Ευγενίδη, που πίστευε ότι θα έπρεπε να είχε παραδώσει η Ελλάδα την τουριστική της ταυτότητα και να μην άνοιγε ο τουρισμός;
Οι συνέπειες θα ήταν ακόμα πιο ολέθριες από αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα για επιχειρήσεις και κυρίως για τους εργαζομένους. Καμία οικονομία δεν μπορεί να ζει και να κινείται με επιδόματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα τα οποία διαρκώς επικαιροποιούνται, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το άνοιγμα του τουρισμού δεν είναι μια στατική διαδικασία, υπάρχει αλλαγή δεδομένων που επιβάλλουν αλλαγές και στον αρχικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, όταν είδαμε μια σχετική επιβαρυμένη, επιδημιολογικά, εικόνα σε γειτονικές χώρες, επιβάλαμε το test των 72 ωρών για να εισέλθει κάποιος στην Ελλάδα.
Σας ανησυχεί ότι τοπικές επιδημιολογικές εξάρσεις, όπως στην Πάρο, μπορεί να πλήξουν το brand name του ελληνικού τουρισμού με το βλέμμα και στο 2021;
Για την Πάρο, όπως σας ανέφερα πριν, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ούτε πρέπει να στοχοποιούνται νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς. Το βασικό κριτήριο, πλέον, στον τουρισμό, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι η υγειονομική ασφάλεια. Χώρες με υψηλό επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας θα έχουν πλεονέκτημα. Αυτό το πλεονέκτημα, που ήδη διαθέτουμε, θέλουμε να ενισχύσουμε. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες, είμαστε στην 132η θέση σε αριθμό κρουσμάτων.
Μια και αναφερθήκαμε στο 2021, έχετε μια πρώτη εκτίμηση, αν ο ελληνικός τουρισμός θα μπορέσει να κάνει ένα rebound ή θα κινηθούμε πάλι σε χαμηλά επίπεδα;
Κανείς δεν μας εγγυάται ότι ο τουρισμός, όπως τον γνωρίζαμε, θα επανέλθει το 2021 στους γνωστούς ρυθμούς. Η πανδημία, ακόμα και αν βρεθεί το εμβόλιο, επιφέρει μεγάλες και μόνιμες αλλαγές στην οικονομική δραστηριότητα, στα ταξίδια, στο πλαίσιο της απασχόλησης με την τηλεργασία, στις συνήθειες και στον τρόπο ζωής.
Ο τουρισμός θα συνδεθεί και αυτός με μεγάλες αλλαγές και υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση, αφού:
1ον: Έχουν πληγεί οι αεροπορικές συγκοινωνίες, από τις οποίες εξαρτάται το μοντέλο μαζικού τουρισμού στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 5ετία για να αποκατασταθεί η κίνηση, όπως τη γνωρίζαμε, στις αεροπορικές συγκοινωνίες.
2ον: Η ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήττει το μαζικό τουρισμό. Το 2020 θα κλείσει με διψήφιο αριθμό ύφεσης στην Ευρωζώνη και σε χώρες που αποτελούν τουριστικές αγορές για την Ελλάδα.
Πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, το 2020 δεν ήταν απλά ένα κακό όνειρο για τον τουρισμό μας, που θα φύγει το 2021. Πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα στον ελληνικό τουρισμό με βάση τη νέα πραγματικότητα.
Έχοντας αναλάβει την ευθύνη διαμόρφωσης της πρότασης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στον τομέα του τουρισμού, θα επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένους στόχους , όπως:
– Παραγωγική ανασυγκρότηση και ιδιωτικές επενδύσεις
– Ψηφιακός Μετασχηματισμός της τουριστικής οικονομίας
– Υποδομές
– Πράσινη Τουριστική Οικονομία
– Απασχόληση, εκπαίδευση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή
Πάνω σε αυτούς τους τομείς δουλεύουμε για να εξειδικεύσουμε δράσεις και προτάσεις χρηματοδότησης, που θα δώσουν νέα δυναμική στον τουρισμό μας.
Πώς έχει κινηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή η τουριστική κίνηση στη χώρα μας; Έχετε ποσοτικοποιήσει την απώλεια των εσόδων;
Κύριε Ευγενίδη, γνωρίζαμε ότι είναι η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού. Δεν έχουμε ακόμα τα πλήρη δεδομένα, αλλά η απώλεια των εσόδων θα είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τα 18,1 δις που καταγράψαμε, ως έσοδα το 2019. Αυτή τη στιγμή, οι εκτιμήσεις δείχνουν έσοδα της τάξης των 3 δις ευρώ, ουσιαστικά, δηλαδή, το ⅙ της προηγούμενης σαιζόν.
Θα ληφθούν και περαιτέρω μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας, αλλά και λόγω του ότι πολλοί επαγγελματίες του χώρου πλήττονται με τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται;
Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας στη Θεσσαλονίκη. Τις επόμενες μέρες, όμως, θα ενεργοποιηθούν μέτρα όπως ο νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, με 1,2 δις ευρώ διαθέσιμα, που θα έχουν ως άμεσα ωφελούμενους επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στα εποχιακά επαγγέλματα.Η κυβέρνηση έχει συναίσθηση της πραγματικότητας, κράτησε εφεδρείες και θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Η μείωση του τζίρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για να διευκολυνθούν στην πληρωμή φόρων και εισφορών, ενώ στόχος είναι και η ενίσχυση της απασχόλησης. Κανείς δεν θα μείνει μόνος του σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.