FEATUREDΠΑΙΔΕΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία οι ετοιμασίες στη Ρόδο για την λειτουργία των σχολείων

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες  για το άνοιγμα δημοτικών γυμνασίων και λυκείων στη Ρόδο.
΄Όπως δήλωσε στο Notos News ο προϊστάμενος της διευθύνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης σχεδόν όλα είναι έτοιμα για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Μάλιστα οι καθηγητές θα είναι νωρίτερα δηλαδή από τις 28 Αυγούστου στα σχολεία.

Υπάρχουν ακόμη όπως τόνισε ο κ. Παπαδομαρκάκης μάσκες για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που έχουν σταλεί από το υπουργείο Παιδείας.

«Αναμένουμε τις ανακοινώσεις που θα κάνει η  υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως  τη Δευτέρα για το τελικό σχέδιο λειτουργίας των σχολείων», υπογράμμισε ο προιστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην τελική ευθεία οι ετοιμασίες στο Δήμο Ρόδου

Ακόμη όπως τόνισε έχουν ολοκληρωθεί και οι επισκευές στα σχολεία του νησιού μας.

Στην  τελική ευθεία είναι όμως και οι ετοιμασίες του Δήμου Ρόδου για το άνοιγμα των σχολείων στο νησί. Στις ετοιμασίες που γίνονται αναφέρθηκε χθες μιλώντας στο Notos News και την Απογευματινή Ενημέρωση αλλά και σε συνέντευξή τύπου στο δημαρχείο ο πρόεδρος ης Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Θανάσης Βυρίνης.

Σε ερώτηση σχετικά με την χρήση μάσκας από τα παιδιά ο κ,. Βυρίνης τόνισε πως η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για όλους.

«Αναφερόμαστε σε μικρές ηλικίες που έχουν διαφορετική σκέψη και εκπαίδευση. Είμαστε μπροστά στο δίλλημα και την προσπάθεια να μην υπάρξει διάδοση  του κορονοιού στα σχολεία. Είναι δύσκολη η χρήση της μάσκας για τα μικρά παιδιά», δήλωσε ο κ. Βυρίνης,

Ο  πρόεδρος της επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσε  ότι θα δοθούν από το κράτος δωρεάν μάσκες σε παιδιά και εκπαιδευτικούς και αυτό θα γίνει μέσω του κράτους.

«Θα υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους δήμους. Χθες κάναμε σύσκεψη  με την γενική γραμματέα του δήμου και τον υπεύθυνο των οικονομικών και καταλήξαμε στην απόφαση να διατεθούν μάσκες για τα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου από το Δήμο Ρόδου»,  δήλωσε ο κ. Βυρίνης.

Ο κ Βυρίνης τόνισε πως στα σχολεία φοιτούν 18.000 μαθητές, Με αυτό το δεδομένο χρειάζονται 20.000 μάσκες την ημέρα.

«Θα καταλήξουμε στην απόφαση αν θα διαθέσουμε μάσκες μιας χρήσεως ή υφασμάτινες.  Αν δώσουμε υφασμάτινες θα είναι δύο τρια τεμάχια ανά παιδί  .Σε λίγες ημέρες  θα ανακοινώσουμε αν θα είναι υφασμάτινες ή μιας χρήσεως», τόνισε.

Από προχθές είπε ο κ. Βυρίνης ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία.

“Τώρα η διαδικασία θα γίνεται από τους ΟΤΑ ενώ υπεγράφη η απόφαση από τους αρμόδιους υπουργούς. Ο δήμος ξεκίνησε νωρίς τη διαδικασία άνοιξε και σχετική πλατφόρμα στο site. Από προχθές οι υποψήφιες καθαρίστριες υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους», είπε.,

Σε ερώτηση αν θα είναι περισσότερες οι καθαρίστριες στα σχολεία ο κ Βυρίνης είπε ότι το υπουργείο είχε εγκρίνει 76 πλήρους απασχόλησης και 33 μερικής. Ο  Δήμος Ρόδου θα προχωρήσει σε πρόσληψη ακόμη 28 καθαριστριών, με τετράμηνη σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

«Θα έχουμε 137άτομα για την καθαριότητα των σχολείων. Θα έχουμε σχολαστικότερο καθάρισμα που είναι απαραίτητο συστατικό για την ασφάλεια των παιδιών. Δώσαμε βαρύτητα στην σχολαστική  καθαριότητα που υπάρχει ανάγκη», τόνισε.

Όσο για τις επισκευές  στα σχολεία ο κ. Βυρίνης είπε ότι δεν σταμάτησαν και ποτέ.

«  Σε ότι αφορά τις επισκευές  δεν σταμάτησαν καθόλου. Μετά το δεκαπενταύγουστο έχουν ενταθεί. Έχουμε προχωρήσει  και σε χρωματισμούς των σχολείων. Τα πολύ σημαντικά προβλήματα έχουν εκλείψει και αυτό θα είναι ορατό, Δεν είναι σε όλα τα σχολεία καθώς αυτό σε ένα χρόνο είναι δύσκολο», τόνισε ο κ. Βυρίνης.

Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα που αφορά την λειτουργία των κυλικείων.

Σε όσα σχολεία λύσαμε το πρόβλημα της πυρασφάλειας τροχοδρόμησε η διαδικασία για τα κυλικεία

«Στις 19 Αυγούστου έγινε ο διαγωνισμός για την ανάθεση των κυλικείων στα δημοτικά σχολεία όπου δεν υπήρχαν την προηγούμενη σχολική χρονιά. Εχουμε έξι νεα κυλικεία. Υπάρχει και ένα στο Βενετόκλειο για το οποίο δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος. Για αυτό θα επαναλάβουμε τη διαδικασία σε 20 ημέρες μαζί με δύο κυλικεία που προέκυψαν εκ των υστέρων  ένα στον Αρχάγγελο και ένα στην Ιαλυσό», τόνισε.

Όσο για τις οικονομικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των κυλικείων ο κ. Βυρίνης είπε:

« Το θέμα εκκρεμεί από πέρσι. Οι άνθρωποι αυτοί δεν άνοιξαν τα κυλικεία από τον περασμένο Μάρτιο.  Με εισήγηση των δύο σχολικών επιτροπών στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα έρθει εισήγηση για δραστική μείωση των  μισθωμάτων και ελαφρύνσεις για τους εκμισθωτές των κυλικείων στα σχολεία».

Για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή ο κ.  Βυρίνης είπε  ότι αναμένονται στη Ρόδο οι οκτώ προκατ αίθουσες .

«Αντί για την 1η θα εγκατασταθούν  στα σχολεία στις 15 Σεπτεμβρίου, Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης έχει κάνει ενέργειες ώστε για τη μια εβδομάδα να στεγαστούν σε άλλους χώρους με τις ανάλογες υποδομές», είπε ο κ. Βυρίνης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *