Με την Τουρκία θα πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο

«Με την Τουρκία θα πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο γιατί η συμπεριφορά της είναι προβληματική όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή  Ένωση»

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Νotos News και την «Απογευματινή Ενημέρωση» η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη.

Η ευρωβουλευτής τόνισε πως η Τουρκία παρουσιάζει και συμπεριφορά παραβατική στη Μεσόγειο που δεν  μένει απαρατήρητη.

«Κάθε ευρωπαίος αισθάνεται προσβεβλημένος από την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.  Όλα αυτά συνδυάζονται από μια παραβατική συμπεριφορά στη Μεσόγειο που δεν  μένει απαρατήρητη. Για αυτό οι ηγέτες το συζήτησαν χθες μετά από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Το θέμα θα επανέλθει στη Σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο. Για να ομονοήσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε κυρώσεις θα χρειαστεί χρόνος και  ο κατάλογος αυτών των κυρώσεων να αποτελέσει ένα αποτρεπτικό όπλο για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή. Δεν είναι εύκολο αλλά ωριμάζουν οι συνθήκες . Ενδεικτική η συνέντευξη  του  πρόεδρου  της Γαλλίας κ.Ε Μακρόν που αναφέρει πως η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν ταραξίας και ζητά συγκεκριμένα πράγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Είναι σημαντικό το μήνυμα του αφού απευθύνεται στην ΕΕ επιχειρώντας να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο», δήλωσε η  κ. Σπυράκη.

Με αφορμή το γεγονός ότι μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περιοριστεί σε προτροπές και όχι σε  κάτι περισσότερο η ευρωβουλευτής τόνισε :

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η ΕΕ δεν έχει όπλα για να στρέψει κατά της Τουρκίας. Το μοναδικό πλεονέκτημα είναι ο κατάλογος των κυρώσεων. Ήδη ο κ. Δένδιας είχε μια επιτυχία στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών να αναλάβει εντολή ο αντιπρόεδρος Ζ.  Μπορέλ για την κατάρτιση του καταλόγου των κυρώσεων. Αν αυτό γίνει θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα . Γιατί οι κυρώσεις θα είναι ένα αποτρεπτικό όπλο και θα είναι στο τραπέζι.  Συγχρόνως η Τουρκία δεν αντέχει κυρώσεις από την ΕΕ . Μέχρι τότε όμως έχουμε δρόμο γιατί τα συμφέροντα στην Ευρώπη είναι διαφορετικά . Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην πολιτική αρχών. Ο πρωθυπουργός  ανέδειξε για μια φορά ακόμη την τουρκική προκλητικότητα και την προσπάθεια από τη γειτονική χώρα να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος τόνισε.

Σε ερώτηση αν την ικανοποιεί η συμφωνία στην οποία έχει προχωρήσει η Ελλάδα με τη Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ η κ. Σπυράκη τόνισε:

«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Έγινε μια πολύ σοβαρή κίνηση σε σχέση με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ στον 28ο μεσημβρινό. Είναι μια συμφωνία η οποία ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό σύμφωνο που είναι παράνομο και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όπως έχει επισημάνει και η ΕΕ. Τα γεγονός ότι προλάβαμε αυτή τη διαδικασία είναι μια σημαντική διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα».

Όσο για τις οικονομικές  επιπτώσεις της πανδημίας η ευρωβουλευτής της ΝΔ  τόνισε:

«Είναι πολύ σοφή πρέπει να καταλάβουμε η επιλογή του πρωθυπουργού να κάνουμε ένα βήμα τη φορά.  Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά και θα χρειαστούν στήριξη πάρα πολλοί κλάδοι. Η Γερμανία επεξέτεινε το πρόγραμμα για την στήριξη των μισθών 24μήνες. Αυτό σημαίνει πως βλέπει το πρόβλημα να διαιωνίζεται για τα επόμενα δύο χρόνια.  Χρειάζεται στιβαρή καταγραφή του προβλήματος και στήριξη των κλάδων που δοκιμάζονται και των εργαζομένων που συνδέονται με τον τουρισμό μέχρι να επιστρέψουμε σε ρυθμούς κανονικότητας. Τα χρήματα δεν είναι άπειρα.  Ένα μέρος των χρημάτων από την ανάκαμψη μπορούν να δοθούν και εκεί.  Εκεί πρέπει να ενταχθεί και ο τουρισμός για να υπερβεί αυτό το δύσκολο καλοκαίρι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *