Γ. Κύρτσος: Σε τέτοιου είδους κρίση απόλυτος προγραμματισμός δεν μπορεί να υπάρξει
Στην ένταση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία αλλά και στις επιπτώσεις που έχει η πανδημία στην οικονομία και τον τουρισμό αναφέρθηκε μιλώντας στο Notos News και την «Απογευματινή Ενημέρωση» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος .
Δυστυχώς στον τουριστικό τομέα δεν φθάσαμε εκεί που θέλαμε
Σε ότι αφορά την πανδημία τόνισε πως υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε ευρωπαικό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα κάτι που οφείλεται στην καλοκαιρινή χαλάρωση.
« Έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ακολουθεί και η Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στην αναπόφευκτη καλοκαιρινή χαλάρωση. Είχαμε μέτρα περιορισμού και εγκλεισμού. Όμως όλα έχουν ένα όριο σε ότι αφορά την οικονομική και κοινωνική αντοχή. Ειδικά χώρες που στηρίζονται στον τουρισμό όπως η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένες να δοκιμάσουν κάποιου είδους χαλάρωση. Δυστυχώς στον τουριστικό τομέα δεν φθάσαμε εκεί που θέλαμε. Έχουμε μείνει πολύ πίσω σε ότι αφορά τις αφίξεις και κυρίως τα έσοδα», δήλωσε ο κ,. Κύρτσος.
Σε ερώτηση αν εφαρμόστηκε η σωστή πολιτική από την κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής τόνισε πως η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε.
«Είχαμε τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη σε ότι αφορά τον έλεγχο της πανδημίας και τις καλύτερες επιδόσεις σε ότι αφορά την προσέλκυση των τουριστών . Αυτά όμως σε μια ισοπεδωμένη αγορά. Όλα έγιναν σε γενικές γραμμές σωστά. Ξέραμε πως η χαλάρωση θα έφερνε και αύξηση κρουσμάτων. Τα εισαγόμενα κρούσματα δεν είναι τα περισσότερα. Η τουριστική χαλάρωση και η κοινωνική χαλάρωση του καλοκαιριού έφεραν αύξηση των κρουσμάτων», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Σχετικά με την οδηγία που εκδόθηκε πρόσφατα και αφορά τους τουρίστες από το Ισραήλ τόνισε:
«Το Ισραήλ επρόκειτο να στείλει πάρα πολλούς τουρίστες. Ήταν από τις χώρες που είχε τις καλύτερες επιδόσεις στη καταπολέμηση του κορονοιού . Αυτό όμως άλλαξε ξαφνικά. Από εκεί που ήταν ένα από τα ατού μας περιορίστηκε. Καταλαβαίνω πως θα υπάρξουν προβλήματα. Αυτό δείχνει και τη ρευστότητα της κατάστασης. Περιμέναμε μια ανάσα από τα Βαλκάνια και αυτό δεν κατέστη δυνατό. Σε τέτοιου είδους κρίση απόλυτος προγραμματισμός δεν μπορεί να υπάρξει. Βλέπεις και κάνεις και προσπαθείς για το καλύτερο».
Η πανδημία ήταν περισσότερο ανθεκτική από ότι είχαμε εκτιμήσει
Όσο για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί γενικότερα για τον τουρισμό φέτος τόνισε:
«Σε συνθήκες πανδημίας δεν μπορείς να κάνεις προγραμματισμό. Μια σύγκριση με τις τουριστικές επιδόσεις άλλων χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή Τουρκία, δείχνει ότι αυτό που μπορούσαμε κάναμε. Προφανώς δεν φθάνει γιατί σε ότι αφορά τα έσοδα και τις αφίξεις μείναμε πίσω. Η πανδημία ήταν περισσότερο ανθεκτική από ότι είχαμε εκτιμήσει. Στην αρχή λέγαμε πως θα προλάβουμε το 2020 . Τώρα πρέπει να δουλέψουμε όλο το φθινόπωρο και όλο το χειμώνα για να είμαστε εντάξει την άνοιξη και να μην χάσουμε την σεζόν του 2021»
Να βρούμε τρόπους να πάρει μπροστά η οικονομία
Όσο για την οικονομία τόνισε πως πρέπει να βρεθούν τρόποι να πάρει μπροστά η οικονομία γιατί αλλιώς θα υπάρχουν προβλήματα και κυρίως ελλείμματα.
«Χρήματα σε γενικές υπάρχουν για ένα διάστημα. Η εκταμίευση των κονδυλίων από την ΕΕ καθυστερεί απαράδεκτα. Υποτίθεται ότι από τις αρχές του 2021 θα έρθουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης . Θα το δούμε και αυτό το θέμα στην εξέλιξη του. Έχουμε δυο προβλήματα. Το πρώτο ότι πέφτουν τα έσοδα του δημοσίου και να δημιουργείται αστάθεια και δημοσιονομική τρύπα. Το πράγμα όμως πηγαίνει σε βάθος χρόνου. Θα πρέπει σε τρεις τέσσερις μήνες να βρούμε τρόπους να πάρει μπροστά η οικονομία γιατί θα έχουμε ελλείμματα και το χρέος θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ», δήλωσε.
Σχετικά με την ένταση με την γειτονική Τουρκία ο κ. Κύρτσος δήλωσε:
«Η Τουρκία μπορεί να συνεχίζει τις προκλήσεις αλλά πληρώνει και το κόστος. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.Εμείς προωθούμε σε επίπεδο ΕΕ κυρώσεις. Όμως υπάρχουν άτυπες κυρώσεις ήδη στην Τουρκία. Εξαιτίας αυτών πέφτει συνεχώς η αξία της τουρκικής λίρας. Έχουμε μια αναμέτρηση λοιπόν που θα δείξει την αντοχή των δύο πλευρών».