FEATUREDΚΥΚΛΑΔΕΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Απάντηση της υγειονομικής Περιφέρειας στις καταγγελίες για τη συσκευή ανίχνευσης κοροναϊού στη Σύρο

Απάντηση  στις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, πως εν μέσω έξαρσης της πανδημίας απομακρύνεται από το νοσοκομείο ο Μοριακός Αναλυτής για την ανίχνευση του κοροναϊού, δίνει το το Γ.Ν. Σύρου «ΒΑΡΔΑΚΕΙΟ».

Όπως αναφέρει το νοσοκομείο σε ανακοίνωσή του, «ο μοριακός αναλυτής, που εγκαταστάθηκε και λειτούργησε από 3-08-2020, έως σήμερα στο νοσοκομείο, έχει δυνατότητα επεξεργασίας 96 δειγμάτων ανά 7ωρο».

«Στο χρονικό διάστημα λειτουργίας του (16 ημέρες), πραγματοποιήθηκε έλεγχος μόνο 235 δειγμάτων. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η δυνατότητα του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι πολλαπλάσια των αναγκών του Γ.Ν. Σύρου» συμπληρώνει και συνεχίζει:

«Προκειμένου να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες του λεκανοπεδίου Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο της θερινής περιόδου και ενόψει πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του συγκεκριμένου αναλυτή στο μικροβιολογικό τμήμα του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», που είναι νοσοκομείο αναφοράς COVID-19».

Ακόμα, προσθέτει πως «ταυτόχρονα δρομολογήθηκε η αντικατάστασή του από άλλον αναλυτή, με δυνατότητα επεξεργασίας 4 δειγμάτων ανά 50΄, ο οποίος μεταφέρεται σήμερα από το Γ.Ν. Ρόδου, θα βρίσκεται στο νοσοκομείο της Σύρου αύριο Πέμπτη 20-08-2020  και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Γ.Ν. Σύρου».

Τέλος, καταλήγει πως «δεν τίθεται θέμα ανάγκης αποστολής δειγμάτων στην Αθήνα και επιπλέον δεν στοιχειοθετείται οποιαδήποτε ενέργεια αποδυνάμωσης του νοσοκομείου Σύρου, που πρόσφατα στελεχώθηκε και ενισχύθηκε με προσλήψεις ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού».

Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ

Νωρίτερα, η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει ότι, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, το νοσοκομείο της Σύρου απογυμνώνεται από το σημαντικότερο «όπλο» για την ανίχνευση του κοροναϊού.

«Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας σταματάει η διενέργεια μοριακού ελέγχου για τον κοροναϊό στο νοσοκομείο της Σύρου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο των Κυκλάδων, και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:

«Ο Μοριακός Αναλυτής απομακρύνεται από το Νοσοκομείο της Σύρου και θα εγκατασταθεί σε άλλο μέρος. Έτσι δεν ελέγχεται η πανδημία στα νησιά. Οργανώθηκε το εργαστήριο, προσλήφθηκε και εκπαιδεύτηκε προσωπικό και τώρα που ξεκίνησε να δουλεύει τον παίρνουν τον αναλυτή από την Σύρο. Τα τεστ που λαμβάνονται στο Νοσοκομείο και την περιοχή θα στέλνονται στην Αθήνα και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε δύο ημέρες.

Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη διενέργειας μαζικών προληπτικών τεστ στην κοινότητα ειδικά στις τουριστικές περιοχές για τον έλεγχο του ιού. Αποδυναμώνουν από εξοπλισμό τα νησιά σε τουριστική περίοδο. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Σύρου ζητούν ενημέρωση για τα κρούσματα στην Σύρο καθότι η Διοίκηση δεν τους ενημερώνει. Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν να παραμείνει ο μοριακός αναλυτής στο νησί».

Η Λαϊκή Συσπείρωση

 Με αφορμή το  θέμα αυτό σε γραπτή δήλωση προέβη ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Γιάννης Ντουνιαδάκης. Αναλυτικά αναφέρει τα ακόλουθα:

Είναι απαράδεκτη η κυβερνητική εντολή να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο της Αθήνας ο μοριακός αναλυτής για εξέταση Covid19, που πρόσφατα εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στο Νοσοκομείο της Σύρου. Την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται καθημερινά – αποτέλεσμα κυρίως των όρων που επέβαλαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με το «άνοιγμα» του τουρισμού- και ενώ εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα σε πολλά νησιά, η 2η ΔΥΠΕ αποφάσισε να αποδυναμώσει το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Ένα Νοσοκομείο που, όπως είναι γνωστό, καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο της Σύρου αλλά και άλλων νησιών.

Ο χρόνος που κερδήθηκε από το λαό από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση. Αντί να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως έχει ευθύνη, η κυβέρνηση περιορίζεται στο να καταφέρεται εναντίον των νέων που κάνουν πάρτι και να τρομοκρατεί τους ηλικιωμένους.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε, αξιοποιώντας το χρόνο μέχρι τώρα και με προτεραιότητα στα νησιά, να είχε προχωρήσει ενδεικτικά σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των δομών υγείας, σε λήψη μέτρων και χορήγηση μέσων προστασίας στους τόπους δουλειάς, σε μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στην υγεία και την πρόνοια, στην εστίαση, στον τουρισμό, σε μείωση της πληρότητας σε πλοία και αεροπλάνα κλπ.

Καταγγέλλουμε το γεγονός και καλούμε την Περιφερειακή αρχή και τις άλλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να κάνουν το ίδιο, με σκοπό την αποτροπή της μεταφοράς του μοριακού αναλυτή από το Νοσοκομείο της Σύρου.

Καλούμε το Συριανό λαό να ενισχύσει με την παρουσία του την κινητοποίηση των εργαζομένων του Νοσοκομείου για την ακύρωση της καταδικαστέας αυτής απόφασης της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *