Γ . Κατρούγκαλος : Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποκρούσει κάθε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας

«Αντιδρούμε αμυντικά στην προκλητικότητα της Τουρκίας αντί να έχουμε φροντίσει να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων  εξασφαλίζοντας ισχυρές κυρώσεις από την Ευρωπαική Ένωση για την επιθετικότητα της».

Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στο Notos News και την Απογευματινή Ενημέρωση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ Γιώργος Κατρούγκαλός  με αφορμή την προκλητικότητα της Τουρκίας.

«Πρέπει να πάει η Τουρκία ή αν θέλετε μετά από ισχυρές κυρώσεις να συρθεί στο τραπέζι του διαλόγου με όρους διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Σε ότι αφορά τη σοβούσα κρίση ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε

«Από την πρώτη στιγμή το πλοίο έχει ποντίσει καλώδια. Επομένως πραγματοποιεί έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας μας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα μας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε επίσημες ανακοινώσεις για το πλοίο. Το επιχείρημα περί θορύβου δεν στέκει. Δεν μας ενδιαφέρει η ποιότητα των ερευνών. Αυτό που παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι η πόντιση των καλωδίων και ότι οι έρευνες διεξάγονται. Για το λόγο αυτό λέμε πως δεν αποκρούστηκε η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ουσιαστικά δεν λένε και όλη την αλήθεια  στον ελληνικό λαό. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποκρούσει κάθε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και να εξασφαλίσει στρατηγική εθνική  επί του θέματος συγκαλώντας το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών . Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε αρραγές μέτωπο έναντι της Τουρκίας».

Ο κ.  Κατρούγκαλος τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση καθυστέρησε σημαντικά να θέσει και το θέμα των κυρώσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τώρα θα αξιοποιηθεί  όσος χρόνος υπάρχει.Είναι θετικό που θα γίνει το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών. Πρέπει να  ετοιμαστεί το έδαφος για την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων προς την Τουρκία έτσι ώστε να ξέρει πως ο τσαμπουκάς έχει κόστος», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση για τις κινήσεις που μπορεί να κάνει περαιτέρω η Τουρκία  για να φέρει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε:

«Το έχει προαναγγείλει και δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να ξέρει. Έχουν ανακοινώσει πως μέχρι τις 23 Αυγούστου το Oruc Reis θα κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και από τον Σεπτέμβριο έρχεται η ώρα για τα περίφημα βυθοτεμάχια που η γειτονική χώρα έχει ζητήσει να της αδειοδοτηθούν .  Πρέπει να λάβουμε εγκαίρως τα μέτρα μας και να προλάβουμε τη κατάστα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *