Βασικά μας όπλα έναντι της Τουρκίας η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα

“Το  Oruc Reis  ακολουθεί τις εντολές που έχει λάβει να κάνει έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή με βάση τη navtex που έχει εκδοθεί. Πρέπει από τα λόγια να περάσουμε στις πράξεις. Η ΕΕ δεν ανταποκρίνεται όπως θα θέλαμε στο πολιτικό κομμάτι. Δεν μπορεί να υπερασπίσει όπως θα θέλαμε τις χώρες μέλη της”

Αυτό υπογράμμισε μιλώντας  στο Notos News   και την «Απογευματινή Ενημέρωση»o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ .Γιάννης Σειμένης.

Ο κ. Σειμένης αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραματίζει η Γαλλία τώρα που έχει προκύψει η ένταση με την Τουρκία.

«Η Γαλλία θέλει να φτιάξει και μια βάση στην Κύπρο. Υπάρχουν ήδη  εκεί δύο βάσεις της Μεγ Βρετανίας. Αν καταφέρει με αυτή την παρέμβαση να βοηθήσει την κατάσταση θα είναι θεμιτό.  Θα δείξει αν  στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων έχουμε πραγματικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ Σειμένης και πρόσθεσε πως στην παρούσα φάση σημασία έχουν έναντι της Τουρκίας πράξεις που θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο.

«Στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων θυμίζω πως δεν είναι μοναδικό θέμα η Τουρκία αλλά και η Λευκορωσία.  Θα γίνου ευρύτερες συζητήσεις.  Μακάρι να υπάρξει απόφαση που να περιέχει πράξεις», τόνισε.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί από τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου ο κ Σειμένης δήλωσε πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν ακραίες φωνές και από τις δύο πλευρές.

«Ακούμε από την Τουρκία  πολλά. Και από τη δική μας πλευρά υπάρχουν υβριστικά δημοσιεύματα. Αυτά όμως  παρουσιάζονται σε διπλωματικό επίπεδο και δημιουργούν αρνητικό κλίμα κατά της Ελλάδας», τόνισε ο κ Σειμένης και πρόσθεσε πως βασικά μας όπλα πρέπει να είναι η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα.

« Όταν θα έρθει η κρίσιμη στιγμη δεν είμαι αισιόδοξος πως άλλη  χώρα θα παρατάξει τις δυνάμεις της σαν σύμμαχος μας. Και στον Γαλλικό Τύπο γράφτηκε η έκφραση διαφιλονικούμενα νερά. Δεν παραδέχονται ότι είναι δικές μας θαλάσσιες ζώνες αυτά που διεκδικεί η Τουρκία», τόνισε.

Ο  κ Σειμένης επίσης εξέφρασε την άποψη ότι από το Oruc Reis δεν θα γίνουν έρευνες γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

«Ο ρόλος του σκάφους  είναι να αποδείξει πως η περιοχή είναι δική τους και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν», τόνισε .

Όσο για το αν μπορούμε να έρθουμε σε διάλογο με την Τουρκία τόνισε πως  πρέπει πάντα να υπάρχουν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας.

«Να μην  δεχθούμε όμως να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου με όλα τα θέματα ανοικτά», δήλωσε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *