Η πρόσθετη σύμβαση για την ανακύκλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η  πρόσθετη σύμβαση που είχε  συνάψει ο Δήμος Ρόδου επί θητείας του κ. Φώτη Χατζηδιακου  για την λειτουργία του ΚΔΑΥ  αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στην έκτακτη  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σήμερα. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη το δημοτικό συμβούλιο καλείται να ανακαλέσει δυο αποφάσεις που ελήφθησαν  το 2017  και το 2018.

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με την τοποθέτηση του νομικού συμβούλου του δήμου κ. Θ Παπαγεωργίου και εν συνεχεία μίλησε η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ.ΙΚυριακή Νικολαίδου.

Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης με τη σύμβαση αυτή  ο δήμος καλείται να πληρώνει δύο εκατομμύρια ευρώ παραπάνω ανά έτος.

«Σήμερα αναγνωρίζουμε μόνο την εταιρεία  Enact σε ότι αφορά την καθαριότητα.. Καμιά άλλη κοινοπραξία δεν αναγνωρίζεται για το διαγωνισμό.   Αν ο ανάδοχος μας ο ένας και μοναδικός έχει συμβολαιογραφική πράξη με άλλη εταιρεία δεν μας απασχολεί είναι δικό του θέμα αρκεί να εξασφαλίζει στο Δήμο τη δάνεια εμπειρία για να κάνει προσφορά στο ΚΔΑΥ.  Πουθενά δεν  επιβάλλει αυτή η σχέση να αποτυπώνεται με συγκεκριμένη εταιρική μορφή.  Αναγνωρίστηκε από το δήμο η παράλληλη κοινοπραξία  και μπήκε στα έσοδα του δήμου από τη λειτουργία του ΚΔΑΥ.  Σήμερα αυτή  η παράλληλη στη σκιά κοινοπραξία μας λέει ελάτε σε 24 ώρες να παραλάβετε το ΚΔΑΥ. Εμείς πληρώνουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις στην ΣΤΉΡΙΞΙΣ  και την ΕΝΑΚΤ και όχι στην  άλλη εταιρεία που δεν εμφανίζεται πουθενά.Oχι μόνο μπαίνει τρίτος στη διαδικασία αλλά και στα δικαιώματα του Δήμου που τείνει να γίνει διακοσμητικός. Τα έσοδα από επιδότησης λόγω ανάκτησης και την επιδότηση που έχουν μπει στο προϋπολογισμό του κόστους είναι αντικείμενο της κοινοπραξίας Έχουμε  ουσιώδη τροποποίηση συμβάσης. Αυτό όπου  και να πήγαινε δεν θα το δεχόταν.  Το δικό μας το ποσοστό το παραχωρήσαμε σε μια τρίτη κοινοπραξία. Αυτή η παραχώρηση εσόδων συνιστά τροποποίηση των όρων της σύμβασης. Δεν είχε προβλεφθεί εκχώρηση του οφέλους του δήμου; Στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός», τόνισε η κ. Νικολαίδου περιγράφοντας τη διαδικασία και αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής για τα τρωτά της διαδικασίας.

Την άποψη  ότι ο δήμος Ρόδου δεν ζημιώθηκε από την σύμβαση που έχει συναφθεί αλλά αντιθέτως ωφελήθηκε  εξέφρασε από την παράταξη του κ Φώτη Χατζηδιάκου ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σ Διακοσταματίου.

«Έγινε ένας μεγάλος διαγωνισμός που δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ ξανά που περιείχε τα αντικείμενα που περιεγράφησαν  αποκομιδή σάρωση και η λειτουργία του ΚΔΑΥ .Ο διαγωνισμός περιείχε κάποιους όρους. Η διακήρυξη έλεγε ότι χρειάζονταν απόδειξη σε ότι αφορά την αποκομιδή . Χωρίς εμπειρία χρειάζονταν δάνεια εμπειρία. Αν διαβάσουμε το σχετικό άρθρο λέει πως είναι υποχρέωση να υπάρξει συνεργασία με αυτόν που δίνει τη δάνεια εμπειρία. Αλλιώς πως θα δοθεί η στήριξη αυτή;   Η εταιρεία αυτή ήταν η Vat που κάνει ανακύκλωση στην Ελλάδα. Το πρώτο επιχείρημα περί πλαγίου  τρόπου που αναφέρεστε καταρρίπτεται βάση του 4412 /16. Αυτό  λέει ο νόμος σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΚΔΑΥ. Εκπονήθηκε και οικονομοτεχνική μελέτη. Ο δήμος Ρόδου ωφελήθηκε  από την συμφωνία που έγινε. Με τα στοιχεία που ο κ. Παλαιολόγου προσκόμισε τον πρώτο χρονο έχουν ανακτήσει 4.850 τόνους .Αυτό σημαίνει πως είναι το ένα τέταρτο άρα θα εισπράτταμε 200.000. Η αμοιβή του είναι στις 90.000.  Εμείς πιστεύουμε πως η επιχειρηματολογία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Από εδώ και πέρα τι γίνεται. Εμείς κάναμε μια υπερπροσπάθεια και η Ροδος λειτουργεί το ΚΔΑΥ.  Δώσατε στην εταιρεία προέραιση. Εμείς εδώ σήμερα ήρθαμε να κάνουμε μια κουβέντα με άλλο τρόπο σκέψης και συζήτησης. Θελετε να ακούσετε την άλλη άποψη. Εμείς απορρίπτουμε τις αιτιάσεις αυτές. Εν μέσω κορονοιού πρέπει να βρείτε λύση γιατί η δημόσια υγεία είναι υπεράνω. Πιστεύω πως προστατεύσαμε το δημόσιο συμφέρον», είπε ο κ.Διακοσταματίοιυ.

Α Καμπουράκης Μνημεία όσα έχουν συμβεί

«Οφείλω να πω  πως  αυτά που έχουν συμβεί είναι μνημεία.  Δεν είχα σκοπό να ανοίξω το θέμα της πρόσθετης συμβάσεως Απαγορεύεται ρητά να αλλάξει το συμβατικό αντικείμενο προς τα πάνω μόνο προς τα κάτω. Η πρώτη συμπληρωματική απόφαση δεν υπάρχει πουθενά. Οι συμβάσεις δεν ελεγχθηκαν από το ελεγκτικό συμβούλιο.Ψευδώς το έχετε δηλώσει. Ψευδώς το ισχυρίζεστε πως έχουν ελεγχθεί. Ο δήμος θα πληρώνει παραπάνω 2.000.000 ευρώ το χρόνο.

«Γιατί φθάσαμε στο σημείο αυτό να λάβουμε το εξώδικο από την εταιρεία για να λάβουμε απόφαση;» αναρωτήθηκε ο  επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Κρητικός.

¨” Η απόφαση που λάβατε εσείς  ελήφθη για να μην φαίνονται τα χρήματα προς την εταιρεία φάντασμα. Σκοπίμως δεν ανανεώθηκε η σύμβαση με την  ΕΝΑΚΤ από εμάς. Το πλιάτσικο έλαβε  τέλος όπως και η ληστεία των δημοτικών ταμείων.  Σταμάτησα τις διαδικασίες για να αναλάβει ο δήμος που θα είχε την ευθύμη. Διέκοψα την αμαρτωλή διαδρομή μεταξύ της εταιρείας και της εταιρείας φάντασμα», τόνισε ο κ. Καμπουράκης που έδωσε στοιχεία για το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης στη συνέχεια.

Απαντώντας σε ερώτημα  για το αν η νομική υπηρεσία γνώριζε ο κ. Καμπυυράκης δήλωσε πως δεν  ισχύει αυτό.

Σε όσα έγιναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή στον τομέα της καθαριότητας αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ο κ. Μιχάλης Παλαιολόγου . Τόνισε χαρακτηριστικά πως ο Δήμος Ρόδου δεν παρέλαβε ουσιαστικά τίποτε από τους πρώην ΟΤΑ του νησιού.

“Θέλετε να πάμε στα δικαστήρια να πάμε αλλά μην τα μηδενίζετε  όλα”, τόνισε

Α. Καμπουράκης : Μην προσβάλετε τους πρώην Δήμους για την καθαριότητα

« Δεν θέλω να προσβάλετε τους πρώην δήμους. Δεν παραλάβατε μηδέν.  Οι δήμοι είχαν υπηρεσίες καθαριότητας. Ο δήμος ρόδου παρέλαβε από πολλούς  υγιέστατους δήμους σε πολύ  κατάσταση τα σκουπίδια», απάντησε στον κ.Παλαιολόγου ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης

Τ. Σπανός : Γιατί δεν είναι  εδώ ο κ.Χατζηδιάκος;

«Μου κάνει εντύπωση που δεν παρίσταται παρόν ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Έπρεπε να είναι εδώ για να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του. Αν ήμουν στη θέση του θα είχα… πετάξει για να είναι εδώ.  Αν κάπου χάθηκε η μπάλα ελάτε να μιλήσουμε. Αυτό είπε ο δήμαρχος Ρόδου. Έχουμε μια σύμβαση στην οποία μπαίνει άλλη εταιρεία ως λαθρεπιβάτης και ο Δήμος βλάπτετε. Στάση απαράδεκτη», τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Τάσος Σπανός και πρόσθεσε πως οι προηγούμενοι δήμοι ήταν νοικοκύρηδες .

“Δεν θα επιτρέψω να συνεχιστεί μια σύμβαση που θα ζημιώσει το δήμο”, είπε ο κ. Σπανος.

Η εταιρεία δεν σέβεται τη Ρόδο

«Θα  υπάρξουν ευθύνες και θα αποδοθούν.  Φθάσαμε στο Δεκαπενταύγουστο και γέμισαν οι κάδοι με σκουπίδια. Γιατί δεν πάει να μαζέψει τα σκουπίδια και δυσφημίζετε ο τόπος μας. Μας τιμά αυτό. Δεν σέβεται τη  Ρόδο κα τους δημότες. Όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για να αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Στάμου.

«Ο δήμος βάλλεται  τις τελευταίες ημέρες  εξαιτίας της κατάστασης στην καθαριότητα.  Έγιναν κάποια πράγματα τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν.  Και ο δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός έχουν τα τρωτά τους. Όμως πως με πράγματα που συμβαίνουν  ετοι όπως έγιναν; Ήρθε μια εταιρεία και διεκδικεί παράνομα χρήματα Αν κάτι έγινε λάθος να το διορθώσουμε και να προχωρήσουμε», τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Ταρασλιάς

Α Πάλλας:Αφού είμαστε ανέντιμοι να φύγουμε

Αφού είμαστε ανέντιμοι να φύγουμε από εδώ. Βλέπω έλλειψη σεβασμού στο δημοτικό συμβούλιο. Ο κάθε νομικός ερμηνεύει  όπως πιστεύει  τη νομοθεσία . Η σύμβαση έχει λήξει γιατί δεν ήρθαμε να συζητήσουμε πριν; Ποιος μας λέει ότι δεν μας παραπλανά ο νομικός σύμβουλος με αυτά που μας λέει» αναρωτήθηκε ο κ. Πάλλας.

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Έχουμε να κάνουμε μια  κατά κάποιο τρόπο εξωχώρια εταιρεία.  Πάντα υπάρχει ο δρόμος της συνεννόησης. Να μην δεχθούμε τον ωμό εκβιασμό και να μένει έτσι η πόλη για να  ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μιας εταιρείας. Να δούμε  και την ποιότητα της ανακύκλωσης»,δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Τριάντος.

Χωρίς τον Ιατρίδη ΧΥΤΑ δεν θα  υπήρχε

«Αν δεν ήταν ο Ιατρίδης δεν θα υπήρχε ΧΥΤΑ στη Ρόδο. Αυτό ήταν μεγάλο βάρος και το σήκωσα μόνος μου.  Είμαι υπερήφανος για αυτά που παρέδωσα . Ο ΧΥΤΑ έγινε τότε για τον πρώην δήμο Καλλιθέας. Από το 2002 ξεκινήσαμε τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Να μην διαγράφουμε αυτά που έγιναν. Μακάρι αυτά που έφτιαξε ο Δήμος Καλλιθεάς να τα κάνουν και άλλοι.  Αυτά είναι προσπάθειες μεγάλες όπως το κλειστό γήπεδο. Όταν έφυγα ζήτησα να ενημερώσω τον κ. Κουσουρνά και δεν καταδέχθηκε να έρθει. Ήταν ένας δήμος  παράδειγμα ο Δήμος Καλλιθέας. Στήριζα και άλλους Δήμους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Γιαννης Ιατρίδης.

«Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε το δήμο. Από εδώ και πέρα να προχωρήσουμε μπροστά και να ανεβάσουμε τη Ρόδο εκεί που πρέπει», τόνισε ο κ. Ιατρίδης.

Είναι δυνατό να λέτε πως έγινε καταλήστευση των ταμείων ;

«Eίναι δυνατό να λέτε πως κάποιοι επέτρεψαν τη καταλήστευση των ταμείων; Μας καλείται να ακυρώσουμε αποφάσεις για συμβάσεις που έχουν λήξει. Έπρεπε  αν το δείτε πριν λήξουν οι συμβάσεις. Και το ΚΔΑΥ λειτούργησε και τα σκουπίδια μαζεύονταν   και οι συμβάσεις σωστά έγιναν και έλεγχθηκαν από το ελεγκτικό. Αν θεωρείτε πως έχει γίνει λάθος δήμαρχε δικαιοσύνη.  Θέλετε να ακυρώσουμε αποφάσεις του 2017 και του 2018 που δεν έχουν ισχύ», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ζαννετούλης.

Α Καμπουράκης: θέλετε να πετάξουμε 3.000.000 ευρώ;

Φέτος θα δώσουμε 3.000.000 επιπλέον Δεν έχει σημασία για σας αυτό να τα πετάξουμε; Δεν είμαστε εδώ για να είμαστε καλά παιδιά αλλά χρήσιμοι. Τα χρήματα αυτά δεν είναι για λες δεν ήξερα .Οι νομικοί σύμβουλοι δεν γνώριζαν γιατί δεν τους ζητήθηκε η άποψη πριν υπογραφή η συμφωνία», απάντησε ο δήμαρχος Ρόδου

«Κάποιο νοούν  τη καταλήστευση και τη ληστεία ως μπαλάκι που θα το πετάξουν από το ένα τερέν το άλλο. Η σημερινή συζήτηση για κάποιους και το θέμα που πραγματεύεται  είναι παιχνιδάκι. Οι πρακτικές όμως  αυτές για κάποιους τελείωσαν από τον Σεπτέμβριο του 2019», ξεκαθάρισε ο κ. Αντώνης Καμπουράκης

«Δεν σας κατηγόρησε κάποιος. Όμως ο τρόπος που λειτουργεί η εταιρεία δεν είναι σωστός. Αυτός ο εκβιασμός της εταιρείας με κάνει να αισθάνομαι πως όλοι μαζί πρέπει να λάβουμε μια απόφαση για το θέμα αυτό. Τα σκουπίδια είναι εκεί έξω και ευθύνεται η εταιρεία αυτή.», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Α Κολιάδης

Ο προιστάμενος της νομικής υπηρεσίας  Θ Παπαγεωργίου

«Το θέμα είναι από αυτά που εγείρουν το ενδιαφέρουν του Εισαγγελέα.  Να αποφασίσετε αν ισχύει αυτό που η  εταιρεία μας λέει ότι δεν Ισχύει η κύρια σύμβαση ότι το ΚΔΑΥ είναι το κύριο αντικείμενο της ή άλλες από το πουθενά; Δεν είναι το θέμα ότι έληξε η σύμβαση. Οι νομικοί του δήμου για το  θέμα αυτό δεν ρωτήθηκαν.  Στο εξώδικο που μας ήρθε λέει πως έγινε έλεγχος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το ψάξαμε και είδαμε πως δεν μπήκε στην ουσία. Η σύμβαση δεν ελέγχθηκε από το ελεγκτικό συμβούλιο. Ακούστηκε από τον κ.Διακοσταματίου ότι ήταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε σύμβαση με την άλλη εταιρεία. Να μας πείτε το νόμο που ισχύει αυτό. Το ελεγκτικό κακώς είπε  όχι στη συνεργασία με την VAT;”,  τόνισε ο κ.  Παπαγεωργιόυ.

Έχουμε υποχρέωση να διαχειριστούμε σύμφωνα με το νόμο τα χρήματά των Ροδίων

«Ήρθε μια κοινοπραξία παράνομη που ζήτησε ήμερα που δεν δουλεύει το ΚΔΑΥ να το παραλάβουμε. Περίμενα ομόφωνη απόφαση να διορθώσουμε τα πράγματα και να προχωρήσουμε παρακάτω. Όποιος πιστεύει ότι σωστά έπραξε να το πιστεύει. Δεν  εκτοξεύσαμε απειλές. Έχουμε υποχρέωση να διαχειριστούμε σύμφωνα με το νόμο τα χρήματά των Ροδίων «, τόνισε ο κ. Καμπουράκης.

Στη δευτερολογία του ο κ. Διακοσταματίου αναφέρθηκε σε όσα ο νόμος ορίζει για τη δάνεια εμπειρία στις περιπτώσεις αυτές.

Βάλατε από το παράθυρο μια εταιρεία είστε υπερήφανοι απάντησε ο δήμαρχος Ρόδου κ.Αντώνης Καμπουράκης

«Υπάρχει μια εισήγηση που βρίθει  ανακριβειών», τόνισε ο κ. Διακοσταματίου  ενώ ο Δήμαρχος Ρόδου ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στη διάρκεια του έντονου διαλόγου με τον πρώην αντιδήμαρχο  Οικονομικών.

“Εκχωρήσατε το αντικείμενο. Παραδεχθείε ότι κακώς το κάνατε.  Κάνατε πέντε εκατομμύρια δώρο. Δεν θα σταματήσω να αναφέρομαι στο θέμα αυτό “, απάντησε ο κ Καμπουράκης που ζήτησε και πάλι ονομαστική ψηφοφορία.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για ένα δήμαρχο είναι τα σκουπίδια.   Υπηρέτησα και εγώ τους ΟΤΑ την εποχή του κ Ιατρίδη.  Από τις επισκέψεις σε άλλα κράτη εκτιμώ πως τα σκουπίδια είναι χρυσός.  Βγείτε έξω και δείτε τι γίνεται με τους κάδους. Να βρουμε τρόπο να αδειάσουν οι κάδοι. Ο δημότης βλέπει το δήμο και όχι την όποια εταιρεία.Ψηφίζουμε ναι με την επιφύλαξη της ορθότητας  των στοιχείων . Και τον κ. Παπαγεωργίου γνωρίζω», τόνισε ο κ. Κρητικός

Που θα πάμε το περιεχόμενο των μπλε κάδων;

”Οι κάδοι θα αδειάσουν. Το ζήτημα είναι που θα πάει το περιεχόμενο των μπλε κάδων Το ΚΔΑΥ είναι το θέμα. Επί ποιου ποσού θα πληρώνει ο δημότης τα τέλη; Θέλετε να παραδεχτείτε πως ξεγελαστήκατε ή θα επιμείνετε στην απόφαση σας», τόνισε ο κ Καμπουράκης.

«Είναι σημαντικό να δούμε τι θα γίνει με το ΚΔΑΥ και τους εργαζόμενους του; Μήπως το ΚΔΑΥ θα μπει υπό την ομπρέλα στου φορέα  που θα το ιδιωτικοποιήσει;», τόνισε ο κ.Πότσος

Ακολούθησε ονομαστική  ψηφοφορία. Τα μελη των παρατάξεων του κ.  Φώτη Χατζηδιάκου ψήφισαν  όχι. Από την ψηφοφορία δήλωσε αποχή ο κ.Πότσος ενώ ναι ψήφισε ο κ.  Κρητιικός.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *