FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Η κυβέρνηση να στηρίξει τις επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν πληγεί από την πανδημία!

Να στηρίζονται από τη κυβέρνηση  οι επιχειρηματίες που έχουν ανάγκη και όχι ανεξαιρέτως όλοι ζητά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου κ. Νίκος Τσούλλος.

Μιλώντας  στο Notos News και την «Ουδέτερη Ζώνη» ο κ. Τσούλλος τόνισε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί ως στήριξη για τις επιχειρήσεις δεν έχουν καταλήξει στην αγορά αλλά έχουν μείνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, τα δάνεια που δόθηκαν δεν δόθηκαν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, στις ΜμΕ. Άρα λοιπόν θα πρέπει να ενισχυθεί η μικρή και μεσαία επιχείρηση, της οποίας οι αντοχές είναι εξαιρετικά περιορισμένες απέναντι σε αυτή την ασύμμετρη απειλή της πανδημίας. Και ζητούμε να εφαρμοστούν συγκεκριμένοι κανόνες για τη χορήγηση των δανείων. Να καθορίζεται από την αρχή πώς θα αξιοποιούνται τα ποσά και να ελέγχεται εάν τελικά  έπεσαν τα χρήματα στην αγορά, αν χρησιμοποιήθηκαν ορθώς», υπογράμμισε και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό πρόσφατα ο κ. Τσούλλος.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Νίκου Τσουλλου στην σύσκεψη  υπό τον πρωθυπουργό  είναι η ακόλουθη:

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου (ΟΕΒΕΔ), Νικολάου Τσούλου στην ευρεία  σύσκεψη για τον τουρισμό υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Αυγούστου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

το πρόσημο από την μέχρι τώρα πορεία σας στην διακυβέρνηση της χώρας κρίνεται θετικό , ιδιαίτερα στα θέματα αντιμετώπισης του COVID 19 και στο μεταναστευτικό.

Όλοι ανεξαιρέτως βιώνουμε όμως μία δύσκολη περίοδο  λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όσο δύσκολη και αν είναι, η συγκυρία, αποτελεί ωστόσο μία καλή ευκαιρία για να εξετάσουμε παραλήψεις και λάθη που έχουν γίνει και να προβούμε στις αναγκαίες διορθώσεις.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου (ΟΕΒΕΔ) ως κοινωνικός εταίρος, φιλοξενεί στους κόλπους της όλους σχεδόν τους κλάδους των ΜμΕ. Όλοι οι κλάδοι εξαρτώνται από τον τουρισμό, την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή στο νομό μας. Δεδομένης της αποκλειστικής εξάρτησης των νησιωτικών μας οικονομιών από τον Τουρισμό που δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, ζητούμε να εντάξετε όλους τους κλάδους των ΜμΕ των νησιών μας, στους πληγέντες που έχουν ανάγκη προστασίας από το Κράτος. Δεν ζητάμε βέβαια την ανεξέλεγκτη και χωρίς όρους προστασία, αλλά την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου πλαισίου με βάση τα έσοδα.

Θέλω με την ευκαιρία της παρουσίας σας σήμερα εδώ και αξιοποιώντας το βήμα που μου έχει δοθεί για να σας  παρουσιάσω τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ στα Δωδεκάνησα, να σας αναφέρω τα παρακάτω:

-Παρατηρούμε ότι η Ρόδος και πολύ περισσότερο τα μικρότερα νησιά υστερούν στον εσωτερικό τουρισμό. Η μεγάλη απόσταση και το υψηλό μεταφορικό κόστος, καθιστούν τα νησιά μας απρόσιτα για τον Έλληνα επισκέπτη. Το γεγονός αυτό έρχεται να αναδείξει την ανάγκη επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ως το μοναδικό μέτρο που εξισορροπεί τις ανισότητες!

-Λόγω του συστήματος all inclusive, διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των τουριστών που φιλοξενεί το νησί, είναι δυσανάλογος ως προς τον αριθμό των επισκεπτών που κινούνται στην αγορά. Ζητούμε να θεσμοθετηθούν κανόνες και περιορισμοί  όσον αφορά την εφαρμογή του μοντέλου του all inclusive, γιατί στόχος θα πρέπει να είναι η ευημερία όλης της κοινωνίας και όχι ορισμένων μόνο επιχειρήσεων.

-Μετά το τέλος της μικρής τουριστικής περιόδου, ο μόνος κλάδος που μπορεί να κινήσει τις ΜμΕ κα να δώσει θέσεις εργασίας, είναι αυτός των κατασκευών. Ζητούμε να δοθούν κίνητρα ώστε να ξεκινήσουν τα έργα (ιδιωτικά και δημόσια). Παράλληλα με τον τουρισμό,  μόνο ο κλάδος των κατασκευών ο οποίος συνδέεται άμεσα με δεκάδες άλλα επαγγέλματα, δύνανται να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά και θα πρέπει να παρθούν μέτρα ως προς αυτή την κατεύθυνση.

-Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, τα δάνεια που δόθηκαν δεν δόθηκαν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, στις ΜμΕ. Άρα λοιπόν θα πρέπει να ενισχυθεί η μικρή και μεσαία επιχείρηση, της οποίας οι αντοχές είναι εξαιρετικά περιορισμένες απέναντι σε αυτή την ασύμμετρη απειλή της πανδημίας. Και ζητούμε να εφαρμοστούν συγκεκριμένοι κανόνες για τη χορήγηση των δανείων. Να καθορίζεται από την αρχή πώς θα αξιοποιούνται τα ποσά και να ελέγχεται εάν τελικά  έπεσαν τα χρήματα στην αγορά, αν χρησιμοποιήθηκαν ορθώς.

Και καθώς η περίοδος από το Σεπτέμβριο και έπειτα προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη, τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής δυσχέρειας που ζητούμε είναι τα κάτωθι: 

Α) Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές επαγγελματιών και εργαζομένων

Β) Δάνεια: ελάφρυνση σε επαγγελματίες και ιδιώτες

Γ) Περισσότερες δόσεις ή περίοδος χάριτος για τα χρέη των ΜμΕ προς το Δημόσιο

Δ) Απαλλαγή από Δημοτικά τέλη, οφειλές ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Ε) Επαγγελματική στέγη: Παράταση καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο του μέτρου της μείωσης στα ενοικίων

Στ) Χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στις ΜμΕ

Ζ) Προετοιμασία από τώρα για την επόμενη τουριστική σεζόν

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου,  ως κοινωνικός εταίρος μπορεί και θέλει να συνδράμει στο έργο κάθε Κυβέρνησης,   για αυτό επιζητά και στηρίζει συνεργασίες και δράσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *