Ερώτηση Π. Κόκκαλη στην Κομισιόν για το 112 και την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων
Επίκαιρη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις πρόσφατες φονικές και καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Εύβοια που στοίχισαν τη ζωή σε 8 ανθρώπους και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης. Ο ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί για τον τρόπο λειτουργίας του αριθμού 112, τα εργαλεία πρόβλεψης και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων.
Τονίζοντας το τεράστιο κόστος της αδράνειας μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη ταχύτατης βελτίωσης των σημερινών εργαλείων πρόβλεψης και αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, ο Πέτρος Κόκκαλης ρωτά την Κομισιόν:
- Για τη δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ενίσχυση των περιοχών και των πολιτών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.
- Ζητάει την αναβάθμιση των μοντέλων πρόβλεψης που συμβουλεύονται οι αρχές πολιτικής προστασίας, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και στο μεγαλύτερο εύρος τιμών και σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων,
- Θέτει ζήτημα πρωτοκόλλων ενδεδειγμένης χρήσης του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για την προστασία των πολιτών με βάση την εκάστοτε πρόβλεψη.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του ευρωβουλευτή έχει ως εξής:
Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Συγκεκριμένα, πλημμύρες σε ολόκληρη την επικράτεια την χώρας είχαν ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες υλικές καταστροφές.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, η κλιματική κρίση καλπάζει, η κλιματική αδράνεια σκοτώνει ανθρώπους και καταστρέφει περιουσίες σήμερα. Η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα νέα εργαλεία πολιτικής προστασίας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Με τα παραπάνω δεδομένα ερωτάται Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1/ Υπάρχει η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ενίσχυση των περιοχών και των πολιτών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες;
2/ Πώς προτίθεται να αναβαθμίσει τα μοντέλα που συμβουλεύονται οι αρχές πολιτικής προστασίας ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και στο μεγαλύτερο εύρος τιμών/σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων;
3/ Ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη χρήση του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για την προστασία των πολιτών με βάση την παραπάνω πρόβλεψη;
Πηγή: efsyn.gr