FEATUREDΚΟΙΝΩΝΙΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα αιτήματα των επιχειρηματιών της Π.Πόλης στον Πρωθυπουργό

Στην σύσκεψη των φορέων του τουρισμού της Ρόδου υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχε το ΣΕΕΜΠ την Παρασκευή 7 Αυγούστου στην ΠΝΑ, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο του Βασίλη Δοντά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου, Α. Καμπουράκης.

Για ακόμα μια φορά το σωματείο εξέθεσε τα πάγια  αιτήματα του προσαρμοσμένα μάλιστα στις ανάγκες του δύσκολου χειμώνα που έρχεται ζητώντας την συνδρομή των παρόντων εκπροσώπων της κυβέρνησης στην δίκαιη ικανοποίηση τους. Η αναγνώριση των επιχειρήσεων – μελών του και όλων των ομοειδών τους, που εδράζονται σε τουριστικούς τόπους ως τουριστικές επιχειρήσεις και η συμπερίληψη τους στα μέτρα που τις αφορούν, η παράταση των αναστολών των πληρωμών προς το δημόσιο, που ήδη έχουν ανακοπεί, αλλά και των αναστολών προς τις τράπεζες και η παράταση του 60/40 για τα ενοίκια είναι μόνο ορισμένα από αυτά που περιλαμβάνονται στην επιστολή που κατατέθηκε στη σύσκεψη.

Στη συνέχεια τους υπουργούς του Υπουργείου Τουρισμού ξενάγησαν μέλη του ΣΕΕΜΠ στην Μεσαιωνική Πόλη προκειμένου να δουν οι ίδιοι την κατάσταση και να συνομιλήσουν με επιχειρηματίες της περιοχης.

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΕΕΜΠ προς τον Πρωθυπουργό:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Καταρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που βρεθήκατε στο νησί μας σε αυτή τη πολύ δύσκολη περίοδο. Ελπίζουμε στη βοήθεια σας. Η απόδοση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ήταν εξαιρετική. Τώρα πλέον καλείστε να αντιμετωπίσετε μια άλλη εξίσου μεγάλη κρίση αυτή της οικονομίας.

Οι ΜμΕ όπως εμείς αποτελούν τον κορμό της οικονομίας της χώρας πόσο μάλλον αυτές του τουρισμού που επιπλέον αποτελούν την πλειοψηφία των Ελλήνων πολίτων που έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες της χώρας μας, προβάλλοντας την κουλτούρα της, δημιουργώντας προσωπικούς δεσμούς μαζί τους, μετατρέποντας τους σε επαναλαμβανομένους επισκέπτες. Αυτές λοιπόν είναι οι επιχειρήσεις που σήμερα πλήττονται βάναυσα από τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Ως ΣΕΕΜΠ εκπροσωπούμε μια πληθώρα επιχειρήσεων οι οποίες εδράζονται εντός των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Αποτελούν διαφορετικά είδη επιχειρήσεων όμως όλες έχουν ένα κοινό. Το target group στο οποίο απευθύνονται είναι επισκέπτες του νησιού που σε ποσοστό 90% προέρχονται από το εξωτερικό, δηλαδή στους τουρίστες μας. Όπως αντιλαμβάνεστε ο κύκλος εργασιών μας είναι από Μάρτιο έως και Οκτώβριο.

Ανήκουμε λοιπόν σε μια κατηγορία επιχειρηματιών που εδράζονται σε μια καθαρά τουριστική περιοχή, που λειτουργεί καθαρά εποχιακά και με το σύνολο του το αγοραστικό μας κοινού να αποτελείται από επισκέπτες που προέρχονται από το εξωτερικό. Κατά παράδοξο όμως τρόπο δεν συμπεριλαμβανόμαστε στις τουριστικές επιχειρήσεις μετα το ν. 4276/2014 (Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις). Στα πλαίσια της τότε απλούστευσης βρεθήκαμε να αποτελούμε μέρος των λοιπών εμπορικών επιχειρήσεων και να υπαγόμαστε ξαφνικά αντί στο υπουργείο Τουρισμού στο Υπουργείο Οικονομικών. Ως συνέπεια αυτού του νόμου οι επιχειρήσεις μας κατά πλειοψηφία δεν έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών εργαλείων και των επιδοτήσεων που δημιουργήθηκαν για τις πληττόμενες λόγω Covid επιχειρήσεις και φυσικά δεν περιλαμβανόμαστε στα εξιδεικευμένα εργαλεία που αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού δεν μας βλέπει ως τέτοιες το σύστημα (πχ επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, ΤΕΠΙΧ 1 και 2, αποζημίωση ειδικού σκοπού 2, μείωση ενοικίων κατά 40%).

Οι επιχειρήσεις μας από τις 11/5/2020 θεωρούνται ανοιχτές. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Η τουριστική περίοδος άνοιξε επίσημα για την χώρα την 1η Ιουλίου του 2020, τότε ανοίξαμε τις επιχειρήσεις μας κι εμείς. Επαναλειτουργήσαμε τις επιχειρήσεις μας όλοι σχεδόν προσπαθώντας να δώσουμε στους επισκέπτες μας ευχάριστες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς και την ευκαιρία δημιουργίας ωραίων αναμνήσεων, όμως η πραγματικότητα είναι ότι η πτώση του τζίρου μας είναι ανάλογη της πτώσης των αφίξεων και αγγίζει το 80%. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της οικονομικής ζημίας για μια ΜμΕ. Στόχος όλων μας γι’ αυτή την τουριστική περίοδο είναι απλά και μόνο η επιβίωση. Η επιβίωση μας σήμερα, αλλά κυρίως τον χειμώνα, που προβλέπεται ιδιαιτέρως σκληρός στην περιοχή μας.

Ζητάμε την βοήθεια σας για να τα καταφέρουμε. Έχουμε προσπαθήσει να κωδικοποιήσουμε τις ανάγκες μας και να προτείνουμε λύσεις εφικτές σε θέματα που άπτονται της επιβίωσης μας, όπως έχουμε ήδη κοινοποιήσει στο γραφείο σας από το μηνά Μάρτιο, ως εξής:

Καταρχήν ζητάμε να δημιουργηθούν εξιδεικευμένα  χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για την επιβίωση μας.  Όσον αφορά στην δυσκολία για την διάκριση των τουριστικών επιχειρήσεων από τις υπόλοιπες εμπορικές υπάρχει λύση.

Ως τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ορίζονται οι εποχιακές επιχειρήσεις που εδράζονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως τουριστικοί τόποι, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, όπως ορίζονται στο ΠΔ 664/77 .

Επίσης μπορεί να ελεγχθεί η εποχικότητα μιας επιχείρησης μέσω του «Εργάνη» και του «ΕΦΚΑ», ανάλογα με το πότε προσλαμβάνει και πότε απολύει το προσωπικό της.

Τα εργαλεία αυτά θα μπορούσαν να αφορούν στην επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μπορέσουμε να επαναπροσλάβουμε τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις μας οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν κανένα άλλο έσοδο, αλλά και χαμηλότοκη δανειοδότηση χωρίς εγγυήσεις προκειμένου να καλύψουμε βασικές για την επιβίωση μας υποχρεώσεις για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ζητάμε την υποβολή των επιταγών όλης της τουριστικής περιόδου σε ειδικό καθεστώς μετακύλισης της εξόφλησης τους για το καλοκαίρι του 2021 ή την παροχή άτοκης ή  σχεδόν άτοκης χρηματοδότησης για την αποπληρωμή τους προκειμένου να βοηθηθούν και οι προμηθευτές μας.

Οι πληρωμές των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, τρεχουσών και όσων βρίσκονται σε διακανονισμό να παραμείνουν σε αναστολή, έως τον Ιούνιο του 2021, όπως και ο ΕΝΦΙΑ προκειμένου να είμαστε σε θέση όσα χρήματα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε από την συρρικνωμένη τουριστική περίοδο να τα διαθέσουμε για την επιβίωση μας. Ήδη αυτές οι αναστολές έχουν παύσει.

Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά προκειμένου να μειωθεί το κόστος ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών μας.

Να είναι επιλέξιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις για τα χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια, με πρόβλεψη για όσους συνεπείς δανειολήπτες μέχρι τον 2/2020, δεν έχουν επιπλέον περιθώρια δανειοληπτικής ικανότητας, λόγω αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων που προέκυψαν λόγω της μνημονιακής περιόδου (100% εγγύηση του δημοσίου).

Απαγόρευση των εξώσεων των επιχειρήσεων είτε ο εκμισθωτής είναι το δημόσιο είτε ιδιώτης.

Όπου λήγει η μισθωτική σχέση περίοδο χάριτος για την παράδοση του μισθίου.

Παράταση των μισθωτικών σχέσεων.

Όσον αφορά στα ενοίκια, ο Υπολογισμός των μισθωμάτων γίνεται τόσο χρόνια ανάλογα με τον τζίρο της κάθε περιοχής à ιδανικά αναπροσαρμογή τους για την περίοδο κρίσης που διανύουμε σε τιμές μισθώματος αποθήκης περίπου 3ευρω / τμ.)

Αλλιώς συνέχιση της καταβολής του 60% των μισθωμάτων για όλη την χειμερινή περίοδο, αν και είναι κι αυτό πολύ δύσκολο για πολλούς  αφού έχουμε ιδιαιτέρως χαμηλά έσοδα. Αυτή την στιγμή οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται εκτός του μέτρου ως σαν να μην ανήκουμε πια στις πληττόμενες.

Επίσης η παράταση της μείωσης του ενοικίου να αφορά και στα ακίνητα του ΤΑΠΑ και όχι μόνο τα ιδιωτικά ακίνητα.

Συνέχιση της αναστολής πληρωμών των δόσεων των δανείων προς τις τράπεζες έως τον Ιούνιο του 2021.

Όπως αντιλαμβάνεστε βάζουμε ως ορόσημο τον Ιούνιο του 2021 ελπίζοντας ότι ο τουρισμός θα έχει αρχίσει να ανακάμπτει κι εμείς θα μπορούμε να είμαστε πλήρως λειτουργικοί και συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.

Κάθε διαφορετική προσέγγιση θα μας βρει ανίκανους να ανταποκριθούμε και θα φανούμε ασυνεπείς χωρίς να το επιθυμούμε. Για παράδειγμα η προσπάθεια που γίνεται για νομοθέτηση ρύθμισης των χρεών, φόρων δόσεων και ασφαλιστικών εισφορών,  όσων επλήγησαν από την πανδημία με δυνατότητα αποπληρωμής από τον Ιανουάριο του 2021 είναι άλλη μια απόδειξη ότι δεν γίνεται αντιληπτός ο τρόπος που λειτουργούμε όλοι εμείς οι άνθρωποι του τουρισμού. Αν όλα πάνε καλά εμείς θα δούμε τα πρώτα έσοδα μετα τον Μάρτιο του 2021. Πως θα μπορέσουμε να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε διακανονισμό των χρεών μας τον Ιανουάριο; Ρυθμίστε τα χρέη μας από την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2021 και μετα. Σκεφτείτε μας!

Κύριε Πρόεδρε ανήκουμε σε αυτούς που έβαλαν πλάτη στην περίοδο των μνημονίων και άντεξαν. Ανήκουμε σε αυτούς που τόσα χρόνια ανεβάζουν το ΑΕΠ της χώρας σε επίπεδα ρεκόρ ξανά και ξανά. Βάλαμε πλάτη και στην υγειονομική κρίση. Δεν μας αξίζει η καταδίκη σε εξαθλίωση. Δεν είναι δική μας ευθύνη η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Χρειαζόμαστε βοήθεια.

Όσα σας παρουσιάζουμε δεν είναι μόνο προβλήματα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Δεν είμαστε η εξαίρεση. Στην ίδια κατάσταση με εμάς προφανώς βρίσκονται συνάδελφοι ανά την Ελλάδα, οι βιοτέχνες και οι χονδρέμποροι τουριστικών ειδών, όπως και το προσωπικό μας.

Γνωρίζουμε τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας και τον κόπο που καταβάλλετε αλλά πρέπει να αντιληφθείτε κι εσείς μέχρι που φτάνουν οι δικές μας δυνάμεις. Δεν θα τα καταφέρουμε χωρίς την στήριξη σας.

Οι ΜμΕ επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, πόσο μάλλον του τουρισμού και σε αυτές απασχολούνται χιλιάδες συνανθρώπων μας εξασφαλίζοντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Η επερχόμενή οικονομική εξαθλίωση τους θα φέρει ένα ρήγμα στην κοινωνική συνοχή που σε συνδυασμό με την γεωγραφική θέση πολλών από αυτές, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, επάνω στη συνοριακή γραμμή, δύναται να αποτελέσει και παράγοντα αύξησης του εθνικού κινδύνου που ήδη ενυπάρχει στην περιοχή. Τα σύνορα χρειάζονται σταθερή οικονομία και κατοίκους σε ετοιμότητα.

Ελπίζουμε στην με κάθε τρόπο βοήθεια σας.

 

Με εκτίμηση

Εκ μέρους του ΔΣ

 

Δοντάς Βασίλης Μαρία Αγγέλου
Πρόεδρος

 

Υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *