Μ. Κεφαλογιάννης : Με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η Τουρκία είναι απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο!
«H ελληνική πολιτεία και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες και να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση της Τουρκίας. Το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι το διεθνές δίκαιο. Δεν υπάρχει δηλαδή διαφορά Ελλάδας και Τουρκίας αλλά Τουρκίας και Διεθνούς Δικαίου. Η γειτονική μας χώρα είναι απέναντι σε αυτό».
Αυτό υπογράμμισε στο Notos News με αφορμή την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σήμερα το απόγευμα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ θα βρίσκεται αύριο στο Καστελόριζο σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ειδικά τώρα, που η ένταση με τη γειτονική χώρα έχει κτυπήσει κόκκινο.
Μιλώντας στην «Απογευματινή Ενημέρωση» ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας και κυρίως στην αντίδραση της γειτονικής χώρας για την συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ένα δύστροπο γείτονα ο οποίος προκαλεί .Ξεφεύγει από τα πλαίσια της καλής γειτονίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου .Η χώρα μας έχει κάνει μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο που εκκρεμούσε από το 1977 για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Ουσιαστικά αχρηστεύει την παράνομη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Δίνει ένα πλεονέκτημα στην Ελλάδα για να πιέσει την γειτονική χώρα ώστε να σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας. Ο καθορισμός του δεν έγινε από τη μια ημέρα στην άλλη. Για αυτό η συζήτηση ξεκίνησε από το 1960. Πέρασε από πολλές διαδικασίες και υπεγράφει το 1982.Επικυρώθηκε από το σύνολο των κρατών σε όλο τον κόσμο το 1996. Τότε το επικυρώσαμε και εμείς. Μέσω αυτού διευθετούνται οι ΑΟΖ του 96% των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μένει ένα μικρό ποσοστό που αποτελεί και την αιτία διένεξης με την γειτονική Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η όποια διευθέτηση μεταξύ των δυο κρατών πρέπει να γίνει στα πλαίσια του δικαίου της θάλασσας. Αλλιώς προβλέπει ότι τα δύο κράτη μέλη αν διαφωνούν μπορούν με συνυποσχετικό να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης
Σε ερώτηση σχετικά με το επιχείρηση που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ περί μερικής οριοθέτηση ΑΟΖ αφού ικανοποιείται το αρχικό αίτημα του Καίρου, που δεν καλύπτει πλήρως τα νησιά μας ο κ. Κεφαλογιάννης απάντησε:
«Η συμφωνία με την Αίγυπτο μας καλύπτει πλήρως και απολύτως. Το αναφέρω αυτό διότι η συμφωνία είναι μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών αναγνωρισμένων από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών . Να αναφέρω ότι η ΑΟΖ της Τουρκίας δεν τέμνεται με την Λιβύη. Το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει συγκεκριμένα πράγματα δηλαδή τη μεσαία γραμμή των ΑΟΖ των κρατών μελών και έχει πολύ πλούσια νομολογία σε ότι αφορά τις διενέξεις μεταξύ των κρατών. Αυτό που έχει σημασία για μας είναι το άρθρο 121 της συνθήκης που ορίζει πως τα νησιά έχουν τη δική τους αποκλειστική ζώνη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα Δωδεκάνησα τη Ρόδο το Καστελόριζο και την Κρήτη. Αναγνωρίζετε η επήρεια των νησιών. Η Τουρκία με την συμφωνία που έκανε ήθελε να καταπιεί τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη και να ορίζει ΑΟΖ ,με την Τυνησία και τη Λιβύη και να μπορεί να κάνει γεωτρήσεις κάτω από τη Λακωνία. Αυτά δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Για το λόγο αυτό είναι είναι τόσο σημαντική η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο».
Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στο λάθος που γίνονταν επί σειρά ετών στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος.
«Κοιτάζαμε επί χρόνια το δέντρο και χάναμε το δάσος. Δεν υπογράφαμε την συμφωνία με την Λιβύη τότε που είχαμε καλές σχέσεις. Η διαφορά μας με τη χώρα αυτή ήταν στο 3%. Καταλαβαίνετε τι πρόβλημα δημιουργήθηκε για αυτή τη συμφωνία. Τώρα σημασία έχει πως υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο και σε επίπεδο κοινωνίας και σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων που καταλαβαίνουν ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδος. Για το λόγο αυτό η συμφωνία αυτή είναι μια εθνική επιτυχία που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να καθίσει η Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου μπορεί να προσφύγει στα Διεθνή Δικαστήρια», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία μετά την κίνηση στην οποία προέβη σήμερα ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε:
« Η Τουρκία διέκοψε τη συζήτηση για την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα για τα ΜΟΕ που σταμάτησε το 2016 . Ως τούτου η γειτονική χώρα είναι εν αδίκω. Δεν έχει σημασία που η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας , Αφού το έχουν υπογράψει όλα τα κράτη είναι υποχρεωμένη και η Τουρκία και όποια άλλη δεν έχει συμφωνήσει να αποδεχθούν τις ρυθμίσεις του. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις όπως αρμόζει σε ένα κυρίαρχο κράτος».
Σχετικά με το αν η Τουρκία προχωρήσει περισσότερο από αυτά που ήδη έχει κάνει ο κ, Κεφαλογιάννης τόνισε πως η Ελλάδα έχει μεγάλη ισχύ και μπορεί να αντιμετωπίσει στην οποιαδήποτε πρόκληση.
« Εμείς δεν θέλουμε την ένταση . Έχουμε αφήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Αν προκληθούμε μπορούμε να απαντήσουμε στην οποιαδήποτε πρόκληση και να προασπίσουμε την κυριαρχία μας», τόνισε .
Ο κ.Κεφαλογιάννης με την αυριανή επίσκεψη του στο Καστελόριζο υπογραμμίζει πως το μικρό νησί είναι το νοτιότερο άκρο της ΕΕ.
« Θέλω να δείξω τη σημασία του νησιού και ακόμη πως η Ευρώπη είναι παρούσα στο νοτιότερο άκρο των συνόρων της», δήλωσε.