Η ομιλία του προέδρου του ΙΣΡ Η. Τσέρκη για τον Πρωθυπουργό

Από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλία Τσέρκη με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Κ Μητσοτάκη λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Αγαπητοί συνάδελφοι – αγαπητοί συμπολίτες,

Εκλήθην να παρευρεθώ αρμοδίως από την Κυβέρνηση ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με θέμα τον Τουρισμό, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Παραδόξως και αναιτιολογήτως δεν μου δόθηκε ο λόγος να εκφράσω τις απόψεις του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου των νησιών μας, ειδικά σε μια κρίσιμη φάση για τη χώρα όπως αυτής της πανδημίας, παρόλο που έλαβαν τον λόγο οι περισσότεροι (και δικαίως) παρευρισκόμενοι Πρόεδροι φορέωνκαι συλλόγων.

Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να αναφερθώ δημόσια για όσα δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσω στην συγκεκριμένη σύσκεψη, καθότι το οφείλω στους συμπολίτες μου και κύρια στους συναδέλφους μου που με επέλεξαν ώστε να τους εκπροσωπώ και δημοσιοποιώ τα όσα είχα κατά νου να αναφέρω.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Καλώς ορίσατε στα νησιά μας. Μας τιμάτε με την παρουσία σας αφού στον ένα χρόνο διακυβέρνησης σας, έχετε επισκεφθεί τις περισσότερες φορές τα μέρη μας από ότι το έπραξαν οι προκάτοχοί σας. Για το λόγο αυτό σας συγχαίρουμε και να γνωρίζετε ότι το εκτιμούμε. Ιδιαίτερα μάλισταόταν ο λόγος της επίσκεψή σας αυτής είναι να παρευρεθείτε στη τρίμηνη επιμνημόσυνη δέηση του αειμνήστουΙατρού, καθηγητή καρδιολογίας και μεγάλου πολιτικού Δημητρίου Θ. Κρεμαστινού, τιμώντας τη διαδρομή και την τεράστια προσφορά του σπουδαίου αυτού άνδρα,για τα όσα προσέφερε στο σύστημα υγείας της χώρας και ειδικά των νησιών μας.

Η επίσκεψή Σας αυτή συνδυάστηκε και με μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας,αφού συμφωνήθηκε η οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που εξασφαλίζει τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το γεγονός καθιστά και ιστορική την ημερομηνία της επίσκεψης σας.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου θέλω να σας συγχαρώ για την αποτελεσματικότητα που επιδείξατε με την κυβέρνηση σας, για τα άμεσα και δραστικά μέτρα που λάβατε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της διασποράς του ιού και κατά συνέπεια τη μείωση της θνησιμότητας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ζητήματα που κρίνουμε ότι αξίζουν της προσοχής σας και της συνδρομής σας, προκειμένου αφενός να διασφαλίσουμε τα έως τώρα κεκτημένα και αφετέρου να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε κάνε νησιώτη αλλά και στους επισκέπτες των νησιών μας.

Τα μικρά νησιά είναι κλειστές ομάδες πληθυσμού που μας παρέχουν πλεονεκτήματα αρκεί να τα εντοπίσουμε και να τα αξιοποιήσουμε. Η παρουσία των Ιατρών και νοσηλευτών δεν πρέπει να είναι δικαίωμα, αλλά υποχρέωση προκειμένου να διορίζονται και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Κανένα νησί χωρίς ειδικευμένο ιατρό είναι το δόγμα που υπηρετούμε. Θα επιθυμούσαμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ενταχθούν ορισμένα από αυτά τα νησιά σε πιλοτικά προγράμματα για την Π.Φ.Υ. που θα συνιστούν επιπλέον κίνητρο για προσέλκυση ιατρών και νοσηλευτών.

Για τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς πρέπει να επαναπροσδιορισθεί το θέμα των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ αφού έχουν αποκλειστεί από αυτές, αρκετοί συνάδελφοι διαφόρων ειδικοτήτων που ενδεχομένως θα ήθελαν να συμβληθούν.

Για τους εργαστηριακούς ιατρούς και τις κλινικές, οφείλετε να εξετάσετε την οριστική διακοπή της επιστροφή φόρου μέσωclaw-back και rebate κι αν όχι δια παντός, τουλάχιστον για αυτή την περίοδο της πανδημίας που έχει μειωθεί η κίνηση στα ιατρεία πάνω από 30 %.

Το Νοσοκομείο της Ρόδου πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό κύρια, για να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας και να μην οφείλονται χιλιάδες ρεπό στο προσωπικό που μάχεται καθημερινά για να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις παρεχόμενες υπηρεσίες στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας του τόπου μας.

Το αίτημα της μετατροπής του Νοσοκομείου μας από Γενικό σε Περιφερειακό αποτελεί αίτημα τόσο του Ιατρικού κόσμου της περιοχήςμας όσο και των πολιτών του Νομού μας, καθώς και η ίδρυση του ακτινοθεραπευτικού τμήματος που συνιστά ζήτημα αιχμής και θα εξυπηρετήσει πολλούς καρκινοπαθείς.

Το Νοσοκομείο Καρπάθουείναι ένα κόσμημα όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις που πρέπει όμως να στελεχωθεί περαιτέρω για να λειτουργήσει ως ένα πραγματικό Νοσοκομείο κι όχι ως Κέντρο Υγείας. Σας προτείνουμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο ένταξης σε πιλοτικό πρόγραμμα ΣΔΙΤ αλλά και ιατρικού τουρισμού, με συγκεκριμένες ομάδες ασθενών που θα ενισχύσουν οικονομικά το νοσοκομείο και την τοπική οικονομία και θα πετύχουν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αφού διαθέτει το νησί διεθνές αεροδρόμιο.

Επίσης, σας μεταφέρω την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου για μετεξέλιξη της2η Υ.ΠΕ σε ξεχωριστήΥγειονομική Περιφέρεια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, διότι η υπάρχουσα διαθέτει τεράστιο όγκο δομών και προσωπικούκαι είναι δύσκολο να διοικηθεί με την μέγιστη αμεσότητα και αποτελεσματικότητα. Επίσης, ο διορισμός του προσωπικού να γίνεται ανά νοσοκομείο κι όχι ανά Υ.ΠΕ. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε στην πρόσφατη επίσκεψή τουπως επίκειταιη μονιμοποίηση του επικουρικού ιατρικού προσωπικού, την οποίακαι αναμένουμε.

κ. Πρωθυπουργέ,

Σας χαιρετούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας, εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας και μπορούμε να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε το κυβερνητικό σας έργοόπου ήθελε κριθεί.

Σας ευχαριστούμε.

 

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *