FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προβληματισμοί στην σύσκεψη υπό τον Χ Θεοχάρη για τον τουρισμό και το στοίχημα που είναι η ποιότητα

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν τα προβλήματα που παρουσιάζει φέτος εξαιτίας της πανδημίας ο τουρισμός σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη αμέσως μετά την αναχώρηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Ρόδο.

Στην συνάντηση  συμμετείχαν ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, οι βουλευτές  Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη  ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, καθώς και όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που έδωσαν το παρόν στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τη συνάντηση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος

« Σε σχέση με  άλλες τουριστικές περιοχές νομίζω  ότι είμαστε πολύ καλύτερα σε ότι αφορά τη  συνεργασία και τις χρηματοδοτήσεις. Τα 72  δισεκατομμύρια ευρώ είναι ίσως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία της χώρας. Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου  θα πρέπει να στείλουμε προτάσεις που να ανατρέπουν αυτό που ξέρουμε . Προτάσεις που θα μας δώσουν την προοπτική των επόμενων 30 και 40 ετών», τόνισε ο  Περιφερειάρχης.

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις εξελίξεις του τομέα.

«Η Ρόδος είναι το νησί που δίδαξε τον τουρισμό στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη.  Η φετινή σεζόν είναι πολύ δύσκολη. Μερικούς μήνες πριν  τη βλέπαμε με διαφορετικά μάτια. Όλους αυτούς τους μήνες μαζί με το Μάνο Κόνσολα προσπαθήσαμε να διαλύσουμε την καταχνιά στον τουρισμό », τόνισε ο κ. Θεοχάρης που αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν  στην πορεία μέχρι το άνοιγμα του τουρισμού.

Το στοίχημα είναι στην ποιότητα και όχι στους αριθμούς

«Αυτό που έχει σημασία είναι πως ο Ιούλιος έκλεισε καλύτερα από  περιμέναμε. Οι εκτιμήσεις γίνονται εβδομάδα με την εβδομάδα. Οι ακυρώσεις και οι κρατήσεις αυτό το διάστημα αφορούν.  Το σημαντικό είναι πως ο τουρισμός δεν απειλείται από την πανδημία. Στον τουρισμό είχαμε σχέδιο βάλαμε κάτω τα πράγματα σε ότι αφορά το σχεδιασμό και υλοποιήθηκαν όλα σε χρόνο αδιανόητο για το δημόσιο τομέα. Όλοι μας κατανοήσαμε τη σημασία του τουρισμού.  Τώρα το στοίχημα είναι στοίχημα ποιότητας και όχι αριθμών», τόνισε ο κ. Θεοχάρης που αναφέρθηκε και στα τέστ που έγιναν  σε εργαζόμενους του τομέα τουρισμού και τα αποτελέσματα τους ήταν αρνητικά.

Καταστροφικά  και τα τοπικά lockdown

«Αυτό σημαίνει πως κάτι γίνεται σωστά. Παρακαλώ να προσέξουν όλοι. Παρακολουθούμε αποφάσεις  για τοπικά lockdown που αν συμβούν σε τουριστικές περιοχές με μεγαλύτερη κίνηση θα υπάρξει θέμα. Πρέπει όλοι μας να άρουμε τη χαλαρότητα  και να φύγουμε μπροστά. Εμείς θα εκμεταλλευτούμε και την τελευταία ευκαιρία για να φέρουμε τουρίστες να στηρίξουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Χθες ζήτησα και έγινε  έκτακτο διοικητικό συμβούλιο στον ΕΟΤ για να ξεκινήσει η συνδιαφήμιση στη Μεγ Βρετανία», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.’

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που θα  γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα παλέψουμε  να συνεχιστεί και να επεκταθεί η σεζόν . Η χθεσινή ιδέα να διεξαχθεί ένα συνέδριο τουρισμού στα Δωδεκάνησα για την επέκταση της σεζόν ήταν ενδιαφέρουσα .Θα συντονιστούμε όλοι για να γίνει πράξη . Ένας άλλος στόχος είναι η ανάπτυξη και στήριξη άλλων μορφών τουρισμού. Επίσης θα πρέπει να στηρίξουμε τον κλάδο όταν δούμε το αρνητικό αποτέλεσμα στο τέλος της σεζόν. Πρέπει να στηριχθούν όσοι επιχειρηματίες  λειτούργησαν φέτος και εκείνοι  που δεν κατάφεραν να δώσουν το παρόν στη σεζόν», είπε ο κ,. Θεοχάρης.

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στο θέμα με τα  τεστ και υπογράμμισε πως η διενέργεια του θα δημιουργούσε προβλήματα στις αγορές.

Όχι στα τεστ

«Με τα τεστ δεν θα υπήρχε τουρισμός. Επειδή η Κύπρος έβαλε τεστ για τους Βρετανούς και δεν έχει τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το βάλαμε στα σύνορα με τις Βαλκανικές χώρες και είδαμε την κατακόρυφη πτώση των αφίξεων. Πρέπει να μιλάμε με όρους ρεαλισμού, », τόνισε ο  υπουργός που έψεξε τους νέους για τα πάρτι στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα στοιχεία που  αφορούν τις αφίξεις  στην περιοχή  μας,.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως οι αφίξεις τον Ιούλιο ήταν στο 20 με 23% των περσινών ενώ τα έσοδα στο 20% αυτών του 2019.

«Είμαστε στο 20 23% στις αφίξεις σε σχέση με πέρσι και λίγο κάτω από το 20% στα έσοδα των επιχειρήσεων σε σύγκριση με τη σεζόν του 2019. Αυτό μας δίνει νότα αισιοδοξίας αλλά σε ένα περιβάλλον μεροδούλι – μεροφάι. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να παίξουμε όλοι μαζί το ρόλο που μας αναλογεί και όλοι μαζί να σηκωθούμε ψηλά ή θα πέσουμε», τόνισε ο κ Θεοχάρης.

Χρειάζεται νέος αναπτυξιακός νόμος για τα νησιά

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υφυπουργός Τουρισμού ικ. Μανος Κόνσολας που ευχαρίστησε τους βουλευτές Μίκα Ιατρίδη και Βασίλη Υψηλάντη που παρέμειναν στην αίθουσα για την σύσκεψη καθώς και τους υπόλοιπους φορείς. Με αφορμή τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο  κ.Κόνσολας δήλωσε πως η διαβούλευση πρέπει να είναι ειλικρινής και να έχει διάρκεια.

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων εκατό χρόνων.  Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο κανένα από τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Αυτή είναι η είδηση που προέκυψε σήμερα από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και εμείς θα δουλέψουμε για αυτό. Είναι πρόδηλο πως χρειάζεται νέος αναπτυξιακός νόμος για τα νησιά. Θα αυξήσει την ποσόστωση ενίσχυσης» τόνισε ο κ. Κόνσολας που αναφέρθηκε στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ που δεν κατήργησε η σημερινή κυβέρνηση.

«Μπορούμε  όμως να συζητήσουμε  για ειδική φορολογική πολιτική και ειδικό πλαίσιο για επενδύσεις στα νησιά σε συνάρτηση με πολιτικές για την απασχόληση. Είμαστε το πρώτο υπουργείο  στο οποίο  συστάθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα 27 δις . Και σε αυτό το  θέμα το Νότιο Αιγαίο πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα πορίσματα του κειμένου που θα συντάξουν οι  εμπειρογνώμονες θα κατατεθούν στον Περιφερειάρχη κ Γ Χατζημάρκο και  το δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη.  Σε ότι με αφορά είναι ότι οι περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού μετασχηματίζονται πλέον σε πολυδύναμα κέντρα παραγωγής πολιτικής και κέντρα προώθησης  των ειδικών επενδύσεων σε περιφερειακό και υπερτοπικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Μάνος Κονσολας.

Ανωτατοποίηση των ΑΣΤΕ Ρόδου  και Κρήτης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κόνσολας και στην τουριστική εκπαίδευση.

«Για  πρώτη φορά ανοίγουν πέντε σχολές  ξεναγών σε όλη τη χώρα εκ των οποίων και μια στη Ρόδο. Πρόθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε και στην ανωτατοποίηση των ΑΣΤΕ σε Ρόδο και Κρήτη. Αυτό θα γίνει πράξη με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αργότερα στη Βουλή», τόνισε ο κ. Κόνσολας και πρόσθεσε πως ακόμη είμαστε στην αρχή σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν το λόγο οι βουλευτές του νομού .

«Τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας και του Δήμου  ήταν ισχυρά και  έδειξαν πως η περιοχή θα πληγεί μεν από την κρίση αλλά έχει τη δυναμική να σμικρύνει τις απώλειες . Να επισημάνω την πρωτοβουλία τους να έχουν κοινό λόγο στο εσωτερικό της χώρας και σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο κ. Βασίλης Υψηλάντης που ευχαρίστησε όσους εργάζονται όπως είπε στον τομέα του τουρισμού.
Ο κ. Υψηλάντης τόνισε πως εφόσον η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των φορέων τα Δωδεκάνησα θα ξαναγίνει η πρωτοπόρος  περιοχή  της τουριστικής ανάπτυξης.

«Εμείς δίνουμε ένα άλλο αγώνα στο κοινοβούλιο. Η στρατηγική μας είναι να δίνουμε μάχη και όχι άλλα να λέμε εδώ και άλλα εκεί.  Θα σταθώ σε ένα ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο κλάδο που έχει να  κάνει με το γιότινκ που είναι ζωογόνος δραστηριότητα για τον τουρισμό. Πρέπει να δείξουμε για τον τομέα αυτό περισσότερο ενδιαφέρον. Μια προοπτική για τον τόπο είναι η ανάδειξη του πολιτισμού του κάτι που θα ενισχύσει τον τουρισμό», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ιδιαίτερη αναφορά  έκανε στις κτιριακές εγκαταστάσεις των τουριστικών σχολών.  Στα ζητήματα που έθεσε απάντησε ο υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας.Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν με τα κτίρια που ανήκουν στην ΕΤΑΔ.  Όμως όπως αποκάλυψε η ΕΤΑ θέλει να φύγει η σχολή που λειτουργεί εντός του ξενοδοχείου Θέρμαι.

Ακολούθως το λόγο πήρε η βουλευτής της ΝΔ κ. Μίκα Ιατρίδη τονίζοντας πως για το καλό του τόπου όλοι δίνουν το παρόν ενωμένοι.

«Είμαστε απέναντι σε μια πρωτόγνωρη και δυναμική κατάσταση με την οποία προσπαθούμε να προσαρμοστούμε. Ειδικά για τη στήριξη και την επιδότηση των εργαζόμενων πρέπει να πάρουμε αποφάσεις όπως και για την εποχικότητα των επιχειρήσεων ώστε να έχουν τη δυνατότητα να έχουν στήριξη από το κράτος.  Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε καθώς ο τουρισμός είναι η κύρια δραστηριότητα μας.  Είμαι σίγουρη πως η στήριξη των νησιών θα ενταχθεί σε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο.  Είναι επίσης ανάγκη να δούμε τι θα κάνουμε το χειμώνα», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Ιατρίδη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρή ς  και τόνισε πως  τα προβλήματα του κλάδου  έχουν περιγραφεί με υπόμνημα που έχει κατατεθεί στον πρωθυποιυργό.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξεναγών κ Νίκος Ξυλουράς που επίσης παρέδωσε υπόμνημα  με τα προβλήματα στον πρωθυπουργό ο οποίος και για αυτό ήταν ενήμερος.

Ο κ. Ξυλουράς εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ίδρυση των σχολών ξεναγών στη χώρα.  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου όπως για παράδειγμα οι παράνομες ξεναγήσεις και η ανεργία στον κλάδο των ξεναγών.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος .

«Είναι ήρωες όσοι  λειτουργούν φέτος τα ξενοδοχεία τους  Κάνουν ειδικές τιμές Δέχονται όμως και πιέσεις να κάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις γιατί ανοίγει τουριστικά η Τουρκία.  Είναι ήρωες οι ξενοδόχοι που άνοιξαν για να δουλέψει το προσωπικό τους.  Έχουμε ανταγωνισμό μεγάλο από άλλες χώρες. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή μέτρων όπως η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ  και άλλα. Επίσης υπάρχει και η αδικία που φέρει το όνομα φόρος διαμονής», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ματσίγκος που αναφέρθηκε στην ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν.

Λαμβάνοντας το   λόγο στη συνέχεια  ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πανδημία  στα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή αλλά και στις απαντήσεις που δίνει ο γραφείο τύπου της πρωτοβουλίας για τον τουρισμό στα ξένα ΜΜΕ για τις πληροφορίες περί τοπικών lockdown.

Και ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις ενέργειες του υπουργείου.

Τα προβλήματα που υπάρχουν μετέφερε ο πρόεδρος του Σωματειου Ξεναγών κ. Α Κολλιάδης.

«Το ότι θα αντέξουμε θα αντέξουμε. Για να μείνουμε όρθιοι χρειαζόμαστε τη στήριξη της κυβέρνησης. Αν κάνετε μια βόλτα στο νησί θα δείτε οικογένειες που δεν έχουν χρήματα ούτε για  τα ψώνια της εβδομάδας»,τόνισε μεταξύ  άλλων ο κ. Κολλιάδης.

Στα προβλήματα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Μαρκόπουλος.

Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της Μεσαιωνικής Πόλης περιέγραψε ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Επιχειρηματιών της Μεσαιωνικής Πόλης κ. Βασίλης Δοντάς.  Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των επιχειρήσεων είναι η εποχικότητα.

Αναφορά στα προβλήματα του κλάδου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γραφείων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων κ. Γιαννάς.

Το λόγο πήρε και η καθηγήτρια κ. .Τώνια Μοροπούλου που αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για την στήριξη του τουρισμού.

«Η επικοινωνιακή πολιτική έχει στρατηγική σημασία στον τουρισμό. Η τεχνολογία δίνει τη δύναμη της εικόνας που μπορεί  να συμβάλει στην προβολή της Ελλάδος. Αξιοποιήστε την τεχνολογία ώστε να φθάσετε παντού.  Όσοι ζήσαμε το 1982 την ανάπλαση της Μεσαιωνικής Πόλης είδαμε την επιμήκυνση της τουριστικής σεζον κατανοούμε την προσφορά  του πολιτισμού στον τουρισμό. Χρειάζεται επίσης σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», τόνισε μεταξύ άλλων η κ, Μοροπούλου που αναφέρθηκε στην αξιοποίηση  των κτιρίων του δημοσίου.

Για τον τουρισμό μίλησε ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Ταρασλιάς.

«Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις έχουν βάλει στις δράσεις του το παρατηρητήριο τουρισμού. Πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις γιατί ο μονόδρομος του τουρισμού δημιουργεί εμπλοκές. Χρειάζεται συντονισμός. Είναι θετική η πρωτοβουλία για τον τουρισμό», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα τουρισμού κ. Κώστας Χρυσοχοίδης που αναφέρθηκε στις προτάσεις αλλα και τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *