FEATUREDΚΟΙΝΩΝΙΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Κοροναϊός: Επιστρέφει ο εφιάλτης των lockdown μετά το ρεκόρ κρουσμάτων ;

Την ώρα που οι ειδικοί κάνουν πράξη τα μέτρα που συζητούνταν τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της ανοδικής πορείας του κοροναϊού, μία νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες όλων.

Ανησυχία προκαλεί το περιστατικό με τα δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσιο κρεάτων  στην Καβάλα.

Συγκεκριμένα, ο Αύγουστος θα είναι ο μήνας κλειδί για τον καθορισμό νέων μέτρων ή όχι, καθώς τον Δεκαπενταύγουστο οι ειδικοί θα έχουν επιδημιολογική εικόνα για τον αν απέδωσε όχι η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Εκτός αυτού ο Αύγουστος θα είναι ένα αρκετά δύσκολος μήνας αν σκεφτεί κανείς πως για πρώτη φορά στα χρονικά δεν θα γίνουν πανηγύρια, ενώ σύμφωνα και με τους νέους κανόνες πλέον κανένας δεν θα μπορεί να πιει ποτό στα όρθια στα μπαρ.

Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα που εξέδωσε το ΑΠΘ μπορεί τα νέα αυτά μέτρα να μην είναι αρκετά ώστε να εμποδίσουν την ανοδική πορεία των κρουσμάτων.

Η μελέτη προβλέπει αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Μάλιστα η έρευνα προτείνει τα εξής μέτρα:

Επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία δεν θα έπλητταν  την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων, περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς δημόσιους χώρες και μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, κ.α.)» ,

Τη διατήρηση και μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού)

–    Την  αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού, μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων και η μη τήρηση κανόνων σε χώρους θρησκευτικής λατρείας

–    Την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

–  Τα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν υποχρεωτικά και να παρακολουθηθεί η εφαρμογή τους από όλους.

Τα πρόστιμα για τη μη εφαρμογή των κανόνων θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα (σε αντιστοιχία με άλλες χώρες του εξωτερικού)

Επιπλέον πρέπει να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός ανίχνευσης των φορέων SARS-CoV-2 στη χώρα και να μειωθεί ο χρόνος ταυτοποίησης των θετικών στον κοροναϊό.

Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με:

–    Εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου για τον περιορισμό των ροών ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών φορέων με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου ταυτοποίησης του ιού. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση των διαθέσιμων τεστ και ενεργοποίηση πανεπιστημιακών εργαστηρίων τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να ταυτοποιήσει τον κοροναϊό γεννητικά (με τεχνική RT-PCR)σε λιγότερο από 24 ώρες.
–    Εντατικοποίηση των ελέγχων στην κοινότητα για τον εντοπισμό πιθανών φορέων που μπορούν να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες μετάδοσης
–    Συνεχή επανεξέταση της κατάστασης με βάση την καθημερινή επιδημιολογική εικόνα, δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα

Ρεκόρ κρουσμάτων τον Ιούλιο

Κι ενώ ήδη τίθεται σε εφαρμογή το πλάνο προκειμένου να αναχαιτιστεί η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, τα νούμερα των κρουσμάτων για τον μήνα Ιούλιο ήταν άκρως αποκαρδιωτικά.

Η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με το άνοιγμα των συνόρων έφεραν αύξηση κρουσμάτων και κατ΄επέκταση νέα και πιο σκληρά μέτρα.

Συγκεκριμένα η χαλάρωση έφερε πάνω από 1.000 κρούσματα μόνο τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το 60% των 1.068 καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορά σε εγχώριες μολύνσεις.

Εξαιτίας της αύξηση κρουσμάτων ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής μία σειρά νέων μέτρων.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση 78 νέων κρουσμάτων κοροναϊού από τον ΕΟΔΥ.

Κοροναϊός: Συναγερμός στην Καβάλα για αύξηση κρουσμάτων – Δραματική έκκληση Ιατρικού Συλλόγου

Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας έχει σημάνει συναγερμό στις εμπλεκόμενες υγειονομικές και διοικητικές αρχές της περιοχής, θέτοντας ακόμα πιο επιτακτικά την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί ένα τοπικό lockdown.

Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας (ΙΣΚ) συνεδρίασε εκτάκτως και με ανακοίνωση του συστήνει προς όλους τους πολίτες της περιοχής να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να ακολουθήσουν τα μέτρα που προτείνει ο ΕΟΔΥ για τη μη μετάδοση του κοροναϊού.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΙΣΚ ζητάει από τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεξαγωγή μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον κοροναϊό μέσω των κινητών μονάδων, αλλά και την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αναχαίτισή του.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της εξέλιξης του κοροναϊού στην περιοχή της Καβάλας και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Από τη δική μας μεριά», σημειώνει η πρόεδρος του ΙΣΚ, «θα συστήναμε επιπλέον προς όλους τους διοργανωτές διαφόρων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που αυτές τις ημέρες γίνονται στην Καβάλα, είτε πρόκειται για το δήμο, είτε για ιδιώτες, να σκεφτούν πολύ σοβαρά την αναβολή τους καθώς τέτοιες εκδηλώσεις, κυρίως συναυλίες και λοιπές μουσικές εκδηλώσεις, με αυξημένη συνάθροιση του κόσμου αποτελούν σημαντικές εστίες μετάδοσης του ιού».

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

Μεταξύ άλλων ο ΙΣΚ. στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «με υψηλό αίσθημα ευθύνης, πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, και απόλυτη συναίσθηση της διαφαινόμενης αρνητικής τροπής της πανδημίας Covid-19 στην ΠΕ Καβάλας με αρκετά σε καθημερινή βάση επιβεβαιωμένα κρούσματα καλούμε: Τις Δημόσιες και τις Ιδιωτικές Μονάδες Υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Αποκατάστασης, Διαγνωστικά Κέντρα, Ιδιωτικά Ιατρεία) να τηρούν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς κανένα περιθώριο χαλάρωσης, που ίσως επέφερε η πρώτης επιτυχής αντιμετώπισης της επέλασης του κορονοϊού στην Καβάλα. Συμπεριφορές επιπόλαιες ή απαξιωτικές στη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας είναι καταδικαστέες. Τους συμπολίτες μας να τηρούν ευλαβικά όλα τα μέτρα ατομικής και κατ’ επέκταση κοινωνικής προστασίας χωρίς χαλάρωση, χωρίς απαξίωση και έχοντας πάντα στην κορυφή της σκέψης τους ότι μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε. Αν υποτιμήσουμε σε αυτή τη φάση τον Κορονοϊό αυτός θα μας τιμωρήσει ανελέητα. Τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να μειώσουν δραστικά τις κοινωνικές επαφές τους. Τους πιστούς να φορούν μάσκες πριν την είσοδό τους στους ναούς αλλά και κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής λατρείας. Τους συμπολίτες μας που επισκέπτονται τις λαϊκές, παρότι ανοιχτοί χώροι επειδή συνωστίζονται, να φορούν μάσκα. Τις νέες και τους νέους να επιδείξουν την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα,(όπως κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος) προστατεύοντας όχι μόνο τους εαυτούς, αλλά και τους γονείς και τις γιαγιάδες και παππούδες τους και να μην ξεχνούν ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Όλους τους πολίτες να εμπιστεύονται τις επιστημονικές απόψεις για τον Κορονοϊό και να μην επηρεάζονται από συνωμοσιολόγους που περιφρονούν την κρισιμότητα των γεγονότων, αρνούνται την ύπαρξη του ιού και δεν κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος. Ήδη έχουμε ασθενείς συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο αναφοράς, ο ένας από τους οποίους είναι διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Ανησυχία για τα κρούσματα κοροναϊού σε γάμους- Στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες

Την ίδια ώρα τέσσερα κρούσματα σε γάμο στις Σέρρες και 16 σε γάμο στη Θεσσαλονίκη, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κοροναϊού.

16 κρούσματα σε γάμο στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα εξιτήριο πήραν ο γαμπρός και οι καλεσμένοι που νοσηλεύτηκαν την Πέμπτη στο νοσοκομείο Παπανικολάου μετά από εμφάνιση κρουσμάτων του κοροναϊού σε γάμο στη Θεσσαλονίκη.

Θετικός βρέθηκε και ο πατέρας του γαμπρού ενώ συνολικά 16 άτομα έχουν βρεθεί θετικά μέχρι στιγμής. Στο γάμο ήταν 150 καλεσμένοι.

Σύμφωνα με το οικογενειακό περιβάλλον, που επικαλείται ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υπήρχε μόνο ένα άτομο που είχε έρθει από το εξωτερικό πριν από ενάμισι περίπου μήνα.

Περίπου 100 άτομα έχουν ήδη δώσει δείγμα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ο γαμπρός από την Θεσσαλονίκη μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως την «Τρίτη άρχισε να νιώθει μια αδιαθεσία και ανέβασε πυρετό. Την επόμενη μέρα έλαβε μηνύματα και από κάποιους καλεσμένους που είχαν επίσης ύποπτα συμπτώματα».   Όπως δήλωσε ο ίδιος στη συνέχεια πήγαν στο νοσοκομείο και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων βγήκαν θετικά στον κοροναϊό.

«Φοβήθηκα. Οι πρώτοι γιατροί ήταν λίγο καθησυχαστικοί. Οι δεύτεροι γιατροί που με συνάντησαν γιατί αλλάξανε βάρδια λίγο με τρόμαξαν είναι η αλήθεια, γιατί είδαν και τα λευκά μου χαμηλά και μου είπαν ‘είσαι ομάδα υψηλού κινδύνου’. Εκεί λίγο φοβήθηκα.» πρόσθεσε.

Συνέχισε δε λέγοντας πως «Δεν κάναμε κάτι που δεν κάνει όλος ο κόσμος. Ούτε χαιρετισμούς είχαμε στην εκκλησία, ούτε μέσα στο κέντρο περάσαμε από τα τραπέζια. Αν είχαμε τίποτα, ήταν δυνατό να κάναμε το γάμο;»

 Κρούσματα και σε γάμο στις Σέρρες

Ανάλογο σκηνικό και σε γάμο στις Σέρρες όπου τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, μετά από γαμήλιο γλέντι την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα άτομα είχαν παρευρεθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο σε γάμο σε χωριό της Ηρακλείας και στο γαμήλιο γλέντι στο Σιδηρόκαστρο.

Ο 30χρονος ασθενής, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Αθήνα, επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο την περιοχή των Σερρών, από όπου αναχώρησε την Τετάρτη.

Δύο συγγενείς του, που παρέστησαν στην τελετή και το γλέντι, βρέθηκαν θετικοί στο τεστ για κοροναϊό αφού παρουσίασαν συμπτώματα τη Δευτέρα, ενώ είχαν επίσης επιστρέψει στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, ενημερώθηκε ο 30χρονος και οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στις Σέρρες, έδειξαν ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό.   Ωστόσο, ήταν ασυμπτωματικός και παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πλέον, έχει κινηθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του 30χρονου.

Σημειώνεται πως ήδη με έκτακτη τηλεοπτική του εμφάνιση ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα, που απαιτούν πλέον την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών.

Σε ό,τι αφορά στους γάμους, πλέον ορίζεται ως ανώτερο όριο καλεσμένων τα 100 άτομα. Ανάλογος αριθμός επιτρέπεται και σε βαπτίσεις και κηδείες.

Πηγή: in.gr

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *