FEATUREDΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Ν. Χαρδαλιάς: Μάσκα παντού νέα μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων

Νέα περιοριστικά μέτρα μετά την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε, ο κ. Χαρδαλιάς, έπειτα από σχετική πρόταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε ότι από αύριο 1/8 και έως τις 31 Αυγούστου καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών, πλην χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών..

Τόνισε δε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση των αποστάσεων.

Επίσης, αναστέλλονται έως και τις 15 Αυγούστου τα επισκεπτήρια σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και δομές ευάλωτων ατόμων, όπως δομές αστέγων, προσφύγων κλπ, καθώς και τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία τόνισε ότι όπου είναι αναγκαίο θα υπάρχει ένας συνοδός ανά ασθενή στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Απαγορεύεται ακόμη η παρουσία ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, από την Κυριακή και για μία εβδομάδα απαγορεύονται ρητά οι όρθιοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ- εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης την παράταση των μέτρων προστασίας των διαμένοντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ακόμη, παρατείνεται έως το τέλος Αυγούστου η απαγόρευση των πανηγυριών και άλλων εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους.

Επιπλέον, παρατείνονται έως 31/8 τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες, τα μέτρα προστασίας στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής και στα τουριστικά πλοία, αλλά και η απόφαση που αφορά τους κανόνες τήρησης των αποστάσεων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται μέχρι και τις 15 Αυγούστου η αναστολή πτήσεων με την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βορεία Μακεδονία.

Μέχρι 15 Αυγούστου παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τον Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους εισερχόμενους μέσω πτήσεων από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

“Παρακολουθούμε καθημερινά όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με τα επιδημιολογικά φορτία. Προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας σε κάθε αλλαγή των δεδομένων και ανάλογα με τις εξελίξεις είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μέτρα, εργαλεία που ανταποκρίνονται στο είδος της διασποράς και απαντούν στα ποιοτικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων πάντα με γνώμονα να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, την υγεία των πολιτών”, σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Πρόσθεσε, δε, ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων και φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού τα οποία αποτυπώνονται στην αυξητική τάση των κρουσμάτων μας καθημερινά.

“‘Όπως σε όλη την προηγούμενη φάση, καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας διαδραμάτισε η ευθύνη των πολιτών, η ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς. Αυτό ήταν, αυτό είναι το μυστικό επιτυχίας της Ελλάδας και πρέπει και σε αυτή τη φάση όλοι μας να δείξουμε την ίδια υπευθυνότητα την ίδια εγρήγορση. Μπαίνουμε λοιπόν όλοι σε επιφυλακή χωρίς πανικό, αλλά με ευθύνη και κυρίως με συνέπεια, αφήνουμε πίσω τα φαινόμενα χαλάρωσης και ακολουθούμε πιστά τους κανόνες”, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, καταλήγοντας:

“Στόχος όλων μας, όπως έχουμε πει πολλές φορές, μέχρι να κερδίσουμε οριστικά τον πόλεμο πρέπει να είναι να μην χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα και για να γίνει αυτό πρέπει να τηρούμε πιστά αυτά που ισχύουν”.

Πηγή: Capital.gr
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *