FEATUREDΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Επί τάπητος τα προβλήματα των εργαζομένων από τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ε.Κ.Ρ, μεταξύ των Προέδρων των Εργατικών Κέντρων Ρόδου, Εγγλέζου Παναγιώτη, Λασιθίου, Πεπόνη Μανώλη, Ηρακλείου, Βοργιά Στέλιου, Ρεθύμνου, Λιολάκη Γιώργου και Χανίων, Μανωλικάκη Γιάννη, και μελών της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κόνσολα Μάνο στα πλαίσια της διημερίδας των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία της τουριστικής περιόδου και η αδυναμία απασχόλησης όλων των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό λόγω της πανδημίας καθώς και η ανάγκη στήριξής τους και ειδικά αυτών που δεν θα απασχοληθούν φέτος.

Συζητήθηκε η προοπτική στήριξης όλων των εποχικά απασχολούμενων μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου καθώς και η πορεία της εξέλιξης του κοινού αιτήματος, το οποίο ο ίδιος ο Υφυπουργός προώθησε στον Υπουργό Εργασίας, σχετικά με τη διεύρυνση των δικαιούχων της τρίμηνης επιδότησης στους εποχικά απασχολούμενους που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης μέσα από την αναβάθμιση των Α.Σ.Τ.Ε. Ρόδου και Κρήτης, των Κέντρων Τουριστικής Εκπαίδευσης καθώς και η λειτουργία σχολών μετεκπαίδευσης την επόμενη χρονιά.

Ζητήθηκε η παρέμβαση του Υφυπουργού και δεσμεύτηκε πως θα την πραγματοποιήσει προς το Υπουργείο Εργασίας για την υπογραφή της Σ.Σ.Ε. των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης αναγνωρίζοντας ότι αυτή η περίοδος απαιτεί εργασιακή ειρήνη και στήριξη των εργαζομένων που για τριάντα μέρες βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις στον αερολιμένα Ηρακλείου ενόψει δε και της επικείμενης τριμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 και ώρα 15:00μμ στο Υπουργείο Εργασίας.

Για ακόμη μία φορά, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης ευχαρίστησαν τον Υφυπουργό Τουρισμού για τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις του στα αιτήματα που του έχουν κατατεθεί.

Στα πλαίσια της πρώτης ημέρας της διημερίδας πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στην Περιφέρεια με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Φλεβάρη Γιάννη, λόγω απουσίας του Περιφερειάρχη, και στο Δήμου Ρόδου με τους Αντιδημάρχους κ. Καμπούρη Τηλέμαχο και κ. Καρίκη Ευστράτιο, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη δική τους παρέμβαση για τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά νοικοκυριών, μακροχρόνια ανέργων, ευπαθών ομάδων και γενικά στους εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία, με μειώσεις δημοτικών τελών, λογαριασμών ύδρευσης και ενίσχυσης κοινωνικών δομών όπως το κοινωνικό παντοπωλείο.

Η συνέντευξή τύπου

Κατά την συνέντευξή τύπου που δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος δήλωσε:

« Σήμερα είχαμε την τιμή να είναι μαζί  μας οι  πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης. Στόχος να αναδείξουμε  τα  προβλήματα που υπάρχουν όχι τώρα αλλά και παλαιότερα. Έχουμε συνάψει μια σχέση φιλίας που φέρνει αποτελέσματα. Είμαστε δικαιωμένοι από αυτή την πρωτοβουλία που έχει φέρει πολλούς καρπούς αφού πολλά από  τα αιτήματα μας είναι κοινά.  Είναι τόσο κοινά τα προβλήματα που απορούμε αν είναι συνεννοημένοι οι εργοδότες. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε κανείς εργαζόμενος να μην είναι απροστάτευτος».

«Αυτό που δεν κατάφεραν να αποτελειώσουν τα δέκα χρόνια του μνημονίου το καταφέρνουν εν μέσω μιας πανδημίας. Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει πως και αυτή την κρίση δεν θα πρέπει να την επωμιστούν οι εργαζόμενοι. Όμως  βλέπουμε πως αυτό γίνεται. Μη έχοντας που να δουλέψουν έρχονται στα Εργατικά Κέντρα και ζητούν τη βοήθεια  μας.  Όμως και το κράτος τους κάνει πιο δύσκολη τη ζωή. Έδειξε όλη τη γαλαντομία και το .. μεγαλείο του. Οι εργοδότες πήραν τα πάντα και οι εργαζόμενοι έμειναν με τα πενιχρά επιδόματα πείνας.  Χειρότερη είναι η κατάσταση στα υπόλοιπα τουριστικά επαγγέλματα. Η κυβέρνηση  έχει μπει στη διαδικασία να φιμώσει τους εργαζόμενους», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Γιώργος Λιολάκης  και εξεφρασε την ευχή να εισακουστούν τα αιτήματα των Εργατικών Κέντρων από την κυβέρνηση και να δοθούν λύσεις.

«Η προσπάθεια μας να συντονίσουμε τις δυνάμεις αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική . Σας θυμίζω τον αγώνα που έγινε τότε που ήταν να κοπεί το επίδομα ανεργίας. Βλέπω με χαρά τις προσπάθειες που έκαναν τα εργατικά κέντρα από την ώρα που ξέσπασε η πανδημία», δήλωσε ο τεως πρόεδρος του ΕΚΡ κ.Σάββας Χατζησάββας που επέκρινε τους ξενοδόχους που δεν έθεσε σε λειτουργία τα ξενοδοχεία τους αφήνοντας τους εργαζόμενους στην ανεργία.

«Δεν είναι τυχαίο που είναι κοντά μας οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρ ων της Κρήτης που μαζί με το ΕΚΡ έχουν κάνει πολύ δουλειά. Από τα 750 ξενοδοχεία του νησιού μας λειτουργούν μόνο τα 120. Με ειδοποίησαν σήμερα πως άλλα δέκα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν δέκα ξενοδοχεία  που ήταν  έτοιμα  για λειτουργήσουν  την 1η Αυγούστου», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης και πρόσθεσε πως ο χειμώνας θα είναι μαύρος για χιλιάδες εργαζόμενους.

Αυτό θα συμβεί γιατί πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν θα τύχουν βοήθειας από το κράτος γιατί δεν υπήρξε μέριμνα για αυτούς.

«Πρέπει να βρουν λύσεις για τους εργαζόμενους πριν να είναι αργά.  Ξέρω πολλές οικογένειες που υποφέρουν. Πριν λίγο καιρό έρχονταν έξω από το ΕΚΡ για να πουλήσουν τα χρυσαφικά τους για να ζήσουν», είπε ο κ. Σταμούλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *