Tην Κω επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, «αυτή της υφαλοκρηπίδας, την οποία είμαστε έτοιμοι να την επιλύσουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού», αλλά και ότι «στο Αιγαίο δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” και οι διεθνείς συνθήκες είναι αδιαπραγμάτευτες», έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κω όπου περιοδεύει από το πρωί.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήρε «το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο, το υψηλό φρόνημα των στρατιωτών και των αξιωματικών που επαγρυπνούν για να φυλάττουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της πατρίδας μας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «διάγουμε μια περίοδο κρίσιμη, τόσο διπλωματικά όσο και αμυντικά. Μια περίοδο κατά την οποία η χώρα οφείλει να εκπέμπει μήνυμα ψυχραιμίας, αλλά και αποφασιστικότητας». «Η χώρα», σημείωσε, «οφείλει να έχει μία σαφή, αλλά και σταθερή ενεργητική εθνική στρατηγική, που να θέλει βεβαίως τον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά και να ξεκαθαρίζει τις κόκκινες γραμμές, αμυντικές και διπλωματικές, που είναι οι γραμμές αυτές που προκύπτουν από την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου».

Είπε επίσης ότι «έχουμε μόνο μία διαφορά: αυτή της υφαλοκρηπίδας, την οποία είμαστε έτοιμοι να την επιλύσουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού». «Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” και οι διεθνείς συνθήκες είναι αδιαπραγμάτευτες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτό είναι το μήνυμα της αποφασιστικότητας και, ταυτόχρονα, της ψυχραιμίας, με την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις. Διότι, πρώτον, έχουμε επίγνωση ότι το δίκιο μας πηγάζει από το Διεθνές Δίκαιο και, δεύτερον, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και στο φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε.

Αναλυτικά :

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την άφιξη του στο νησί μετέβη στην 80 ΑΔΤΕ, για να ενημερωθεί από τον Ταξίαρχο και τα στελέχη της Ταξιαρχίας για τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή μας.

Ο κ. Τσίπρας  ακολούθως επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Κω, όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Κω και στελέχη της Δημοτικής Αρχής, ενώ ακολούθησε και συνάντηση με φορείς του νησιού.

Ο Αλέξης Τσίπρας πριν την άφιξη του στο Δημαρχείο, επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και αργότερα έκανε βόλτα στο κέντρο της Κω μιλώντας, με πολίτες, επιχειρηματίες και εργαζόμενους.

Κατά τη συνάντηση του Δημάρχου με τον πρώην Πρωθυπουργό ο κ. Νικηταράς στις δηλώσεις του σημείωσε πως το νησί του Ιπποκράτη θα έπρεπε να διαθέτει δομές υγείας αντάξιες αυτού του τόπου, ενώ μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου η Κως θα βάλει μια κόκκινη γραμμή σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της υγείας και οι άνθρωποι που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται και έχουν ευθύνη ή επιρροή στο κεντρικό αθηναϊκό κράτος θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι στο νησί μας εάν δεν δοθούν λύσεις.

Ο κ. Νικηταράς στη συνέχεια έκανε αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού και στην επέκταση της δομής φιλοξενίας μεταναστών στο Πυλί, λέγοντας πως ο Δήμος Κω είναι κάθετα αντίθετος και θα παλέψει μέχρι τέλους όχι μόνο να μην δημιουργηθεί αυτή η επέκταση αλλά και αν είναι δυνατόν η Κως και τα υπόλοιπα νησιά να βγουν από τον χάρτη του μεταναστευτικού.

Ο κ. Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο σημείωσε πως η Κως βρίσκεται σε ένα σημείο συνάντησης πολιτισμών και ταυτόχρονα βρίσκεται και στα ανατολικά σύνορα της χώρας και αυτό σημαίνει πως πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της πατρίδας μας με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία.

Ο  Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση λέγοντας πως η Κως και τα υπόλοιπα νησιά πήραν όλο το βάρος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου το 2015. Μάλιστα ο πρόεδρος σημείωσε πως οι πολίτες της Κω, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αντιμετώπισαν αυτή την κρίση, στην βάση των αξιών μας, των αξιών που θέλουμε ως λαός, της φιλοξενίας, της αλληλεγγύης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη.

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τους πολίτες της Κω, λέγοντας πως διαπίστωσε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών δεν εργάζεται και όταν τελειώσει η σεζόν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της επιβίωσης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που δεν άλλαξαν στην Κω επί θητείας του, στη θεσμοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου αλλά και στη στελέχωση του νοσοκομείου της Κω καθώς στη λειτουργία της 1ης Τοπικής Μονάδας Υγείας στην Κω.

 

 

Πηγή: Aegeannews.gr  και Κοsnews24,gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *