Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κάνουμε όλοι μας ότι καλύτερο για να κρατήσουμε τη κοινωνία και την εκπαίδευση μας όρθια

Σχεδόν σε όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναφέρθηκε σήμερα μιλώντας στο Notos News και την «Απογευματινή Ενημέρωση»  η Πρυτάνισα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Χρυσή Βιτσιλάκη.

Η κ. Βιτσιλάκη αναφέρθηκε και στο νέο θεσμό των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που έχει αποφασίσει  η ευρωπαϊκή επιτροπή και είναι η νέα  στρατηγική για την  ανώτατη εκπαίδευση. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο νέο θεσμό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Είναι ο θεσμός μέσω του οποίου συνενώνονται άριστα πανεπιστήμια από επί μέρους χώρες να συγκροτήσουν ένα νέο  ευρωπαϊκό  πανεπιστήμιο και όχι εθνικό για να δώσει τη δυνατότητα και μεγαλύτερης κινητικότητας  και συνεργασίας μεταξύ των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των χωρών της Ευρώπης.  Είναι ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα. Πέρσι μόνο τα  δύο μεγάλα πανεπιστήμια το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο ως εξειδικευμένο δίκτυο εγκρίθηκαν από όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν.  Φέτος που υπήρξε μεγαλύτερη ζήτηση εγκρίθηκαν 17 από τις οποίες μόλις τέσσερις έχουν πανεπιστήμια από την Ελλάδα και ένα από αυτά είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενη για την εξέλιξη. Η συνεργασία αφορά άλλα τέσσερα πανεπιστήμια  με επικεφαλή το πανεπιστήμιο του Παρισιού.  Για μας είναι μια μεγάλη πρόκληση.  Στο πλαίσιο αυτό εμείς έχουμε αναλάβει μεταξύ άλλων να στήσουμε το νέο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο σε ψηφιακή μορφή», δήλωσε η κ. Βιτσιλάκη.

«Αγκάθι»  η στέγαση των φοιτητών

Η Πρυτάνισα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν την στέγαση και την σίτιση των φοιτητών που απασχολούν την πρυτανική αρχή.

«Υπάρχει τεράστιο θέμα με τη στέγαση στη Ρόδο. Είχαμε κάνει συζήτηση και με το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη ενώ το έθεσα και στον  Περιφερειάρχη. Συμμετείχε  αυτή τη φορά στο διαγωνισμό ένα λιγότερο ξενοδοχείο. Η μόνη λύση είναι να μας παραχωρηθεί κτίριο  προς επισκευή ή έκταση προς κατασκευή ή έτοιμο ξενοδοχείο για αγορά στις τιμές του δημοσίου  για να λύσουμε το στεγαστικό πρόβλημα», δήλωσε η κ. Βιτσιλάκη,

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουμε είπε η κ .Βιτσιλάκη τη μόνη λύση που έχουμε ως Πανεπιστήμιο που  είναι η προκήρυξη για ενοικίαση κλινών.

«Φ έτος  όπως είπα συμμετείχε ένα λιγότερο ξενοδοχείο. Οι τιμές που καλείται να πληρώσει  το  Πανεπιστήμιο  ανά άτομο είναι υψηλότερες   από ένα καλό δυάρι στη Ρόδο. Αυτές είναι οι στρεβλώσεις  του συστήματος», τόνισε

Από απόσταση οι εξετάσεις των φοιτητών

Η κ. Βιτσιλάκη αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στη συνεδρίαση μεταξύ άλλων έγινε συζήτηση και για τη διεξαγωγή των εξετάσεων των φοιτητών.

«Συζητήθηκε διεξοδικά ο τρόπος εξετάσεων των φθινόπωρο. Διαπιστώνουμε μι α διασπορά του ιού  ευρύτερα στη χώρα μας και στα επιμέρους νησιά μας. Μόνο στη Μυτιλήνη είχαμε πέντε κρούσματα.  Υπάρχει έγνοια της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για τη μεταφορά των φοιτητών από άλλες περιοχές της Ελλάδος γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος του κορονοιού. Εξαιτίας αυτών των κινδύνων αποφασίσαμε ομόφωνα  να εφαρμόσουμε την εγκύκλιο του  υπουργείου να διεξαχθούν οι εξετάσεις από απόσταση», τόνισε.

Αυστηρά τα μέτρα  υγιεινής

Έχει σταλεί όπως τόνισε η κ. Βιτσιλάκη εγκύκλιος που αφορά τα μέτρα υγιεινής και  αναφέρει πως σε γραφεία που δέχονται κοινό οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες.

«Δεν θα υπάρχουν συναθροίσεις. Οι διοικητικές υπηρεσίες θα  λειτουργούν με όλα τα μέτρα πρόληψης εντός του ιδρύματος.  Δεν θα έχουμε τηλεεργασία αλλά ξεκινούν οι άδειες. Έχουν εφαρμοσθεί άλλα  μέτρα όπως η τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών στα γραφεία που δέχονται κοινό. Όλα υλοποιούνται με βάση τα πρωτόκολλα» τόνισε.

Να στηρίξουμε  εκπαίδευση  και κοινωνία

Με αφορμή τις δυσκολίες που  υπάρχουν στον τομέα του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι η κ. Βιτσιλάκη τόνισε:

«Είναι μια δύσκολη περίοδος. Δοκιμαζόμαστε όλες και όλοι μας.  Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κάνουμε όλοι μας ότι καλύτερο για να κρατήσουμε τη κοινωνία και  την εκπαίδευση μας όρθια», υπογράμμισε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *