Να είμαστε σε ετοιμότητα και να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων!

«Έχει σημασία να είμαστε σε ετοιμότητα και να καθιστούμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί  παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ότι ο ρόλος που παίζει η   Τουρκία στην περιοχή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από καμία διεθνή συνθήκη. Είναι ο ρόλος του διεθνούς ταραξία.  Το αναφέρω αυτό γιατί η Τουρκία δεν έχει αποσύρει τη Navtex στην οποία περιελάμβανε και μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τις 2 Αυγούστου»

Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στο Notos News και την «Απογευματινή Ενημέρωση» η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη με αφορμή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε πως η ετοιμότητα είναι μια μορφή αποτροπής και βοηθάει στο να στείλει η Ελλάδα ένα σαφές και καθαρό μήνυμα ότι  δεν συζητά για τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Η Ελλάδα να καταστήσει σαφές ότι μπορεί να συζητήσει με την Τουρκία μόνο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Αυτό που από  το 1976 περιμένουμε η γειτονική χώρα να τιμήσει την  υπογραφή της. Καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει, όσο η Τουρκία υιοθετεί μια τέτοια συμπεριφορά και κλιμακώνει την επιθετικότητα της όχι μόνο έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και έναντι άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων», τόνισε η κ.Μαρία Σπυράκη.

Σε ερώτηση σχετικά με την εργαλειοποίηση της υπόθεσης που αφορά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί από τη γειτονική χώρα η κ. Σπυράκη δήλωσε:

« Η υπόθεση της Αγίας Σοφίας  χρειάζεται διαρκή μάχη. Είναι το πεδίο των συμβολισμών. Η πιο δραματική κίνηση στην οποία προέβη ο Ταίπ Ερντογάν. Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκινήσαμε πολύ νωρίς συλλέγοντας υπογραφές από όλους τους συναδέλφους και τους πολιτικούς χώρους πλην της ακροδεξιάς. Στόχος να ζητήσουμε από τον ύπατο εκπρόσωπο κ. Ζ Μπορέλ και τη γενική διευθύντρια της UNESCO να λάβουν μέτρα  καθώς η Τουρκία παραβιάζει το καθεστώς και τη φυσιογνωμία του μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας. Το θέμα δεν  είναι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία το Ορθόδοξο στοιχείο και τους χριστιανούς. Είναι ένα ζήτημα παγκόσμιο που δείχνει πως η Τουρκία δεν σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις και κανόνες. Είναι θέμα που αφορά όλο τον πολιτικό κόσμο δεν πρέπει να το ξεχάσουμε αυτό. Να θυμίσω ότι η Αγία Σοφία κτίσθηκε από τον Ιουστινιανό πριν από Σχίσμα. Αφορά όλους τους ορθοδόξους.  Η Αγία Σοφία είναι πολύ πάνω από όλα και από όλους».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε πως πρέπει να πιεστεί ο κ. Τ. Ερντογάν να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα.

Επίσης η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε και στις ενέργειες για την στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

«Εμείς τη δουλειά μας την κάναμε ξεκινώντας από τον περασμένο Απρίλιο. Μέσα  στην πανδημία ζητούσαμε να θεσπιστούν τα ομόλογα ανάκαμψης. Μας έλεγαν τότε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Το Μάιο άλλαξε η κατάσταση με το Ταμείο Ανάκαμψης.  Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο τώρα. Όμως τα χρήματα δεν θα έρθουν αυτόματα. Χρειάζεται επεξεργασία  στο  πεδίο της επιλογής των επενδύσεων και του σχεδίου  που θα υποβάλλει η κυβέρνηση. Χρειάζονται ώριμα έργα. Έχει σημασία να συνεργαστούν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας γιατί το ταμείο Ανάκαμψης δίνει τη δυνατότητα για  εμπροσθοβαρή εκταμίευση των πόρων μέσα σε τρία χρόνια κάτι που είναι σημαντικό για την Ελλάδα που πέρασε δέκα χρόνια ύφεσης.  Είμαστε σε ένα σημείο που  πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία», τόνισε και πρόσθεσε πως τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

«Η διαδικασία έχει φύγει από την Ευρώπη και τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας»,  τόνισε.

Με αφορμή την πανδημία η κ. Σπυράκη συνέστησε εφαρμογή των μέτρων.

«Να φοράτε μάσκες να τηρείτε τα μέτρα υγιεινής, Έχει μεγάλη σημασία να μειώσουμε τη διασπορά του ιού. Έχει μεγάλη σημασία να ζήσουμε τη νέα  κανονικότητα προστατεύοντας εαυτούς και αλλήλους», υπογράμμισε.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *