Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων και κινηματογραφικών σχεδίων από το ΜΙΚ

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (MIK) μετά από 22 χρόνια επιτυχημένης πορείας, σε πείσμα των προκλήσεων που θέτει η εποχή του κορωνοϊού διοργάνωσε και φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων & κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops.

Ακολουθώντας τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (11/6/2020) για περιορισμό των μη αναγκαίων μετακινήσεων εντός της ΕΕ, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου COVID19, και με προσωπική αίσθηση ευθύνης απέναντι σε όλους τους εμπλεκόμενους, αποφασίστηκε να υλοποιηθεί ο πρώτος κύκλος των εργαστηρίων στη Νίσυρο, δια ζώσης για τους Έλληνες συμμετέχοντες και διαδικτυακά για τους υπόλοιπους, 20 Ιουλίου με 2 Αυγούστου και στη Ρόδο με τον ίδιο τρόπο ο δεύτερος κύκλος 11 με 18 Οκτωβρίου.

Ο Δήμος Ρόδου συμμετέχει για 4η συνεχόμενη χρονιά σαν εταίρος και οικοδεσπότης σε αυτό το εξαιρετικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες Ευρωπαϊκές δράσεις στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του ψηφιακού χώρου (ομαδικές αλλά και κατ’ ιδίαν online συναντήσεις, masterclasses, διαλέξεις, συγχρονισμένα αλλά και ασύγχρονα διαδικτυακά φόρουμ και στοχευμένη συμβουλευτική)  εξοπλίσαμε τους συμμετέχοντες δημιουργούς με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να υλοποιήσουν τα έργα τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τη γενικευμένη αβεβαιότητα, ο αριθμός και το επίπεδο των αιτήσεων ήταν εξαιρετικά υψηλά, καθιστώντας δύσκολη την επιλογή. Συγκεκριμένα, από τις 103 αιτήσεις και 166 δημιουργούς (σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς) από 28 χώρες (ανάμεσα στις οποίες από την Αργεντινή την Κούβα και τη Ζάμπια για πρώτη φορά), επιλέχθηκαν 60 κινηματογραφιστές με 25 σενάρια ταινιών, 3 σχέδια τηλεοπτικών σειρών, 6 υπό ανάπτυξη ντοκιμαντέρ και 6 εκπαιδευόμενοι βοηθοί καθηγητές.

Μέσα από το πρόγραμμα του MFI Script 2 Film Workshops τα projects που συμμετέχουν θα αναπτυχθούν από μια πρώτη πολλά υποσχόμενη γραφή σε ένα επιτυχημένο και ελκυστικό αποτέλεσμα – είτε πρόκειται για ταινία, σειρά ή ντοκιμαντέρ.

Αξίζει να αναφέρει κανείς την παρουσία δύο πολυβραβευμένων σύγχρονων σκηνοθετών με μεγάλη συνεισφορά στον κινηματογραφικό και τον τηλεοπτικό χώρο.

Πρόκειται για τους Dan Attias και Jeremy Podeswa, οι οποίοι θα δώσουν ένα Masterclass και ένα Q&A στις 23 και στις 31 Ιουλίου αντίστοιχα. Πρέπει ακόμα να αναφερθούν οι διαλέξεις των Pavel Jech και Christian Routh για την ανάπτυξη σεναρίου, αυτές της Martina Bleis και της Isabelle Fauvel για την ανάπτυξη project, ένα πάνελ από εκπροσώπους της αγοράς του κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ από τις: Brigid OShea (Dok Industry), Γιάννα Σαρρή (Agora Doc Market), Αγγελική Βέργου (Crossroads Co-production Forum), Marjorie Bendeck (connecting cottbus), η παρουσίαση του νέου νόμου για το cash rebate από την Βασιλική Διαγουμά από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ ΑΕ), όπως και μία παρουσίαση των χρηματοδοτικών μέσων του Creative Europe Media & Culture από τις Άννα Κασιμάτη, Ελένη Χανδρινού και Κωνσταντίνα Λιακοπούλου, μια μελέτη περίπτωσης για την ανάπτυξη κοινού (audience development) από τον Nicolò Gallio και μια διάλεξη για την διανομή ταινιών από τον Τάκη Βερέμη.

Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν ψηφιακά αλλά και εκ του σύνεγγυς, ως απάντηση στις προκλήσεις της περιόδου.

Το ακριβές πρόγραμμα έχει ως εξής :

 • 17/7 Masterclass by Isabelle Fauvel From tutor shadow to script consultant
 • 22/7 Lecture by Pavel Jech, “Message in a bottle”
 • 23/7 Masterclass by Dan Attias, “Writers and Directors as Storytellers”
 • 24/7 Presentation by Vasiliki Diagouma of the National Centre of Audiovisual Media & communications (EKOME SA)The new Cash Rebate Law in Greece”
 • 25/7 Lecture by Christian Routh: “How to make your wonderful script even better, both inside and out!”
 • 27/7 Panel Discussion:, Brigid O’Shea (Dok Industry), Angeliki Vergou (Crossroads Co-production Forum), Yianna Sarri (Agora Doc Market), Marjorie Bendeck (connecting cottbus) “How to survive the digital shift of COVID19 – and make the most of it”
 • 28/7 Anna Kasimati & Eleni Chandrinou: Funding opportunities by the Creative Europe Media” – Anna Kasimati & Konstantina Liakopoulou: “Creative Europe MEDIA and audiovisual professionals
 • 29/7 Masterclass by Nicolo Gallio “Connecting Stories: From Scripts to Audiences. Two Case Studies From the MFI Script 2 Film Workshops 2020”
 • 30/7 Lecture by Martina Bleis: “International Co-productions & Co-production Markets”
 • 31/7 Q&A with Jeremy Podeswa
 • 1/8 Lecture by Takis Veremis: “Production, Distribution, the river Acheloos and my grandfather”

Τα εργαστήρια MFI Script 2 Film Workshops πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των Creative EuropeMEDIA Program της Ε.Ε., του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της ΕΡΤ, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.) και των Δήμο Νισύρου και Δήμο Ρόδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *