Στο μικροσκόπιο οι τουρκικές κινήσεις σε πλήρη επαγρύπνηση κυβέρνηση και ελληνικός στόλος
Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η Ελλάδα -κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις – μετά την τουρκική NAVTEX που δέσμευσε το Καστελόριζο και την έξοδο πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Μετά την τουρκική NAVTEX, έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες στον ελληνικό στρατό, ενώ σχεδόν όλος ο ελληνικός στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, μετά από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Το τουρκικό κομβόι αποτελείται από τορπιλάκατους, φρεγάτες και υποβρύχια αν και έχει σημασία να δει κανείς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους τα οποία, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπ. Αμυνας δεν είναι τέτοια που να προκαλούν ανησυχία.
Τα 19 τουρκικά πλοία πλέουν κόστα-κόστα στα παράλια της Μικράς Ασίας και όχι πάση δυνάμει, σε δύο κατευθύνσεις: Νότια και νοτιοδυτικά με κατεύθυνση προς τη ρόδο. Αυτή τη στιγμή είναι κοντά στην Τήλο ενώ τα πληρώματα δοκιμάζονται και από τις καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ.
Πηγές υπ. Αμυνας: Πόλεμος νεύρων, δοκιμάζουν τις αντιδράσεις μας
Πηγές του υπ. Αμυνας εκτιμούσαν ότι πρόκειται για «πόλεμο νεύρων» από την πλευρά Ερντογάν. «Ερχονται να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις μας και να ζυγίσουν τις αντοχές μας» έλεγε επιτελικό στέλεχος του Πενταγώνου. Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι ο πόλεμος νεύρων θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουλίου οπότε έχει προγραμματιστεί η πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά που μετετράπη με απόφαση Ερντογάν σε τζαμί.
Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός
Σε ομιλία του για τον απολογισμό δύο χρόνων διακυβέρνησης, ο Ερντογάν εμφανίστηκε άκρως προκλητικός. Οπως υπογράμμισε η Αγκυρα δεν χρειάζεται κανενός την άδεια σχετικά με τις έρευνες.
«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κάποιου ούτε για τα σεισμικά ερευνητικά σκάφη μας ούτε για τα γεωτρύπανα. Ό, τι προβλέπει το διεθνές ναυτικό δίκαιο, όποια δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε λάβει τα μέτρα μας σε αυτό το πλαίσιο και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα με τον ίδιο τρόπο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι πολιτικοδιπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης
Σε πολιτικό επίπεδο επικρατεί επαγρύπνηση αλλά και αποφασιστικότητα.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έκτακτη συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο. Ο κ. Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο συζήτησαν το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά την τουρκική NAVTEX.
Επιπλέον ξεδιπλώθηκαν αμέσως όλες οι πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο: Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, όπως και ο Ν. Δένδιας ο οποίος επίσης μίλησε με τον Κύπριο ομόλογό του, ενώ ο υπ. Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομίλησε με τον Αμερικανό υπ. Αμυνας.
Παναγιωτόπουλος σε Εσπερ: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, η οποία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, έστειλε σαφές μήνυμα σε Άγκυρα και Βρυξέλλες για την τουρκική προκλητικότητα. Οπως τόνισε, «η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις τελευταίες κινήσεις τις Αγκυρας ως έναν ακόμη κρίκο στις επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πιθανόν η Τουρκία να ενοχλείται «από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες».
Δένδιας: Διάλογος υπό καθεστώς απειλών, δεν νοείται
Σαφές μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του.
«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας. Και, βεβαίως, διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Πηγή: iefimerida.gr