FEATUREDΚΟΙΝΩΝΙΑΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελική παρέμβαση ζητά το ΜέΡΑ 25 για το θάνατο της 27χρονης ΑΜΕΑ στη Βουλή και όσα δεν έγιναν από το ίδρυμα χρονίων παθήσεων Άγιος Ανδρέας!

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα ζήτησε μιλώντας στο Notos News και την «Απογευματινή Ενημέρωση» ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΜέΡΑ 25 κ. Θανάσης Μπαράκας για να πέσει άπλετος φως στην υπόθεση που αφορά τον θάνατο της 27χρονης κοπέλας στο ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων Άγιος Ανδρέας.

Το θέμα δημοσιοποίησε χθες ο Νotos News και προκάλεσε σάλο στην τοπική κοινωνία. Με σχόλια  τους οι πολίτες στη σελίδα του σταθμού στο Facebook ήταν αιχμηροί  και ζήτησαν δικαιοσύνη.

”Κατατέθηκε σχετική ερώτηση στη Βουλή από την κ. Φωτεινή Μπακαδήμα για το  περιστατικό που έκανε τόσες πολλές ημέρες να βγει στη δημοσιότητα. Το ανέδειξε πρώτος ο Νotos News με αναλυτικό αφιέρωμα. Είναι πάγια τακτική κάποιων να μην προβαίνουν σε δηλώσεις για δύσκολα περιστατικά. Ίσως ενοχλούνται για αυτά που γράφετε τόσο καιρό», δήλωσε ο κ. Θανάσης Μπαράκας.

Θα δοθούν απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος  έχει αποφασίσει όπως είπε ο κ. Μπαράκας τα δύο ερωτήματα πλέον που αφορούν τα προνοιακά ιδρύματα να μετατραπούν σε επίκαιρες ερωτήσεις ώστε μέσα σε  λίγες ημέρες να δοθεί απάντηση από τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.  Να μην εξαντλούν τα χρονικά  όρια του νόμου.

Θα παρέμβει ο Εισαγγελέας για την κατάσταση στα ιδρύματα της Ρόδου ;

Ο κ.Μπαράκας τόνισε πως όταν χάνεται μια ανθρώπινη ζωή η παρέμβαση δεν πρέπει να είναι μόνο στη βουλή αλλά και από τα αρμόδια όργανα της κοινωνίας μας.

«Θα το πω ευθέως,. Χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση . Έχουν γίνει καταγγελίες για την λειτουργία των ιδρυμάτων από τον αντιπρόεδρο. Χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή. Θα ήταν φρόνιμο και ελπίζω να διαταχθεί έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου»΄, τόνισε ο κ. Μπαράκας

Στη σχετική ανακοίνωση του ΜέΡα 25 αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

Μετά την γνωστοποίηση από τα Μ.Μ.Ε. του άδικου χαμού 27χρονης η οποία φιλοξενούνταν στο ίδρυμα χρονίων παθήσεων Άγιος Ανδρέας της Ρόδου,όπου για άλλη μια φορά η κοινωνία της Ρόδου σοκάρεται  με όσα συμβαίνουν και καταγγέλλονται τον τελευταίο καιρό στις προνοιακές δομές του νησιού μας,ένα θλιβερό γεγονός το οποίο χρειάστηκε να περάσουν πέντε ημέρες ώστε να γνωστοποιηθεί στα Μ.Μ.Ε.

Ώς ΜέΡΑ25 καταθέσαμε σχετική ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς δια της βουλευτή μας Φωτεινή Μπακαδήμα ώστε να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες,και η παραδειγματική τιμωρία για τον άδικο χαμό της νεαρής κοπέλας.

Αναλυτικά σας παραθέτουμε παρακάτω την σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

Προς: τον Υπουργό Υγείας

τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Θάνατος φιλοξενούμενης σε ίδρυμα χρονίων παθήσεων της Ρόδου»

 Όπως ενημερωνόμαστε από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο χθες μια νεαρή κοπέλα 27 ετών έχασε τη ζωή της ενώ φιλοξενούνταν στο ίδρυμα χρονίων παθήσεων Άγιος Ανδρέας της Ρόδου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η άτυχη κοπέλα «Λόγω σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και η μητέρα της παρέμενε  στο ίδρυμα γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος να  έχει τη φροντίδα που χρειάζονταν, ενώ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας  σπαστικότητα εγκεφαλοπάθεια. Έφερε όμως και στομία ειδικό μηχανισμό δηλαδή με τον οποίο της παρέχονταν τροφή και νερό. Χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να επιβιώσει παρά μόνο λίγες ημέρες.

Πριν από τέσσερις με πέντε ημέρες για άγνωστους λόγους  η κοπέλα έκανε κάποια κίνηση που είχε σαν αποτέλεσμα να βγει η στομία.  Ήταν απόγευμα. Όταν έγινε γνωστό  αυτό από το προσωπικό έγινε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ιδρύματος. Δεν υπήρχε και γιατρός γιατί  έχει συνταξιοδοτηθεί αν και θα μπορούσε να παραταθεί η σύμβαση του με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος.  Δεν  ήταν εκεί και ο γιατρός που καλύπτει τα περιστατικά που αφορούν την πανδημία. Η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο την επόμενη  ημέρα για να τοποθετηθεί στομία. Τελικά έγινε γνωστό πως το νοσοκομείο δεν διαθέτει στομία. Της  τοποθέτησαν καθετήρα. Η κοπέλα παρέμενε χωρίς νερό και χωρίς τροφή από το περασμένο απόγευμα που έβγαλε τη στομία.  Τελικά ελήφθη η απόφαση να αγοραστεί στομία από επιχειρήσει στη Ροδο κάτι που έγινε . Ωστόσο είχαν παρέλθει τρεις ημέρες και η 27χρονη άφησε την τελευταία της πνοή και πέθανε.».

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

  1. Έχει ενημερωθεί για το περιστατικό;
  2. Ποιες πρωτοβουλίες διερεύνησής του και απόδοσης ευθυνών θα λάβει, ώστε να μην μείνει ατιμώρητος ο χαμός μιας νέας κοπέλας;
  3. Ποιες κινήσεις θα γίνουν ώστε να μην έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με παρόμοια περιστατικά;

Η ερωτώσα βουλευτής

 

 

Φωτεινή Μπακαδήμα

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *