Η σημερινή δημοτική αρχή είναι καταδικασμένη να υλοποιεί και να εγκαινιάζει έργα δικά μας !
«Η δημοτική αρχή θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμη να εγκαινιάζει έργα που δρομολογήθηκα και ξεκίνησαν από τη δική μας θητεία»
Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Notos News και την «Απογευματινή Ενημέρωση» ο τέως δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης .
Σε ότι αφορά το νέο νοσοκομείο της Κω παραμένει ζητούμενο όπως τόνισε ο τεως δήμαρχος αφού δεν έχει γίνει τόσα χρόνια κάτι ουσιαστικό. Μόνο υποσχέσεις έχουν δοθεί. Αυτό που χρειάζεται όπως είπε είναι να εγγραφεί συγκεκριμένο κονδύλι στο κρατικό προυποογισμό για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου.
Ο κ. Κυρίτσης μίλησε και για την μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο της Κω .
«Η ενίσχυση του νοσοκομείου της Κω με προσωπικό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Υπάρχει υποστελέχωση σε προσωπικό ακόμη και σε ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Επειδή είχα εμπειρία με επίσκεψη μου στο νοσοκομείο της Κω πρόσφατα διαπίστωσα πως οι εργαζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές είναι ήρωες. Είναι απαίτηση διαχρονική των νησιωτών η στελέχωση των δομών υγείας με προσωπικό», δήλωσε ο κ. Γιώργος Κυρίτσης.
Ο τεως δήμαρχος Κω θύμισε τις άοκνες προσπάθειες του αείμνηστου Δημήτρη Κρεμαστινού για την ενίσχυση και λειτουργία των νοσοκομείων της Ρόδου και της Καρπάθου.
«Θυμηθείτε τις προσπάθειες του αείμνηστου Δημήτρη Κρεμαστινού για τα νοσοκομεία της Ρόδου και της Καρπάθου. Αν γίνονταν κάτι ανάλογο εδώ θα είχαμε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας που θα μας είχε θωρακίσει», είπε.
Όσο για τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου του νησιού είπε:
«Το έχω ακούσει από πολλούς υπουργούς στα χρόνιο της θητείας μου ότι η Κως χρειάζεται ένα νέο νοσοκομείο. Κάποια στιγμή πρέπει ο αγώνας που κάναμε οι δημοτικές αρχές και οι τοπικοί παράγοντες να πιάσει τόπο. Ας εγγράψουν ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό του κράτους για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Κω. Δεν αρκεί να αναγνωρίζουν λεκτικά ότι η Κως χρειάζεται ένα νέο νοσοκομείο».
Σε ερώτηση για την επισκευή του λιμανιού του νησιού που υπέστη ζημιές από το σεισμό ο κ. Κυρίτσης τόνισε:
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως τόσο εμείς ως δημοτική αρχή όσο και ο τότε υπουργός υποδομών κ. Σπίρτζης δώσαμε μάχη ώστε οι μελέτες και η προώθηση των διαδικασιών για την ανάδειξη αναδόχου να προχωρήσει γρήγορα . Τότε είχαμε προτείνει να αναλάβουμε εμείς με πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω την επισκευή του εσωτερικού λιμένα. Ο κ Σπιρτζης είχε αναφέρει πως το λιμάνι είναι ενιαίο και εθνικής σημασίας και ως εκ τούτου αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το εσωτερικό λιμάνι έπρεπε να τελειώσει τον περασμένο Απρίλιο. Φαίνεται ότι δεν πιέστηκε όσο έπρεπε ο ανάδοχος . Και δεν ισχύει η δικαιολογία της πανδημίας. Έχουμε καθυστερήσει και σε αυτό. Το εσωτερικό λιμάνι έπρεπε να είχε τελειώσει. Η κατασκευάστρια εταιρεία προχωρά. Θέλω να ελπίζω ότι θα έχει παραδοθεί το έργο στο τέλος του καλοκαιριού»
Όσο για το εξωτερικό λιμάνι δηλαδή η υποδομή όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια και τα πλοία της γραμμής ο κ. Κυρίτσης τόνισε πως έγινε προσπάθεια να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
«Επανειλημμένως είχαμε θέσει ερωτήματα για το πότε θα ξεκινούσε. Ευήκοα ώτα είχε μόνο ο κ. Σπίρτζης. Κάναμε προσπάθειες αλλά κάποιοι έβλεπαν και εξακολουθούν να βλέπουν κοντόφθαλμα το θέμα. Έπρεπε να ανασχεδιαστεί ο τρόπος λειτουργίας της χερσαίας ζώνης για να έχει την προοπτική επέκτασης. Μετά ήρθαν οι εκλογές. Χάσαμε την ευκαιρία να γίνουν αυτά που η δημοτική αρχή Κυρίτση πρότεινε . Δυστυχώς υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν άνθρωποι διαχρονικά στην ιστορία της χώρας που βλέπουν την κατάσταση διαφορετικά και αντιδρούν σε όσους έχουν ιδέες για κάτι διαφορετικό. Χάσαμε την ευκαιρία για την αποκατάσταση και επέκταση του λιμένα» , τόνισε ο κ. Κυρίτσης .
Όσο για το πώς κρίνει την πορεία της δημοτικής αρχής μέχρι τώρα ο κ. Κυρίτσης τόνισε:
«Από την αρχή το έχουμε πει. Η σημερινή δημοτική αρχή είναι καταδικασμένη για τουλάχιστον δύο χρόνια να υλοποιεί έργα δικά μας . Το αναφέρω γιατί έχουμε σχεδιάσει και δρομολογήσει μεχρι τις τελικές διαδικασίες μια σειρά έργων που η Κως είχε ανάγκη. Ότι γίνεται μέχρι τώρα είναι αυτά που περιλαμβάναμε στα προγράμματα έργων μας. Είναι θετικό να τα προχωρήσουν και να μην προχωρήσουν σε καταστροφές κάποιων πραγμάτων που έχουν γίνει. Όπου έχουμε κάνει κάποιο κόμβο ή μια ανάπλαση φυτεύουν μια ελιά και βγάζουν… φωτογραφίες».
Σε ερώτηση για το αν η δημοτική αρχή Κω με τις δυνατότητες που έχει στήριξε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που δοκιμάζονται ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ελάχιστα έγιναν ενώ η προηγούμενη δημοτική αρχή τους είχε αφήσει πολλά χρήματα και στο Δήμο και στις επιχειρήσεις
«Δεν θέλω να πιστεύουν κάποιοι ότι μεμψιμοιρώ ή ότι τα βάζω συνέχεια με τη δημοτική αρχή. Αν ρωτήσετε και τους άλλους δύο συναδέλφους της ελάσσονος μειοψηφίας θα σας αναφέρουν τα ίδια. Από την πρώτη ημέρα καταθέσαμε πλήρη πρόταση με άξονες πάνω στους οποίους θα μπορούσε να στηριχθεί ο Δήμος για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Των οικογενειών και των νέων ανθρώπων. Παρότι ζητήσαμε ειδική συνεδρίαση δεν έγινε ποτέ. Η δημοτική αρχή η σημερινή ψαλίδισε το όραμα για μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση. Είχαμε προτείνει πολλά . Δυστυχώς βρίσκουν ως ευκολία τη νομοθεσία και οχυρώνονται πίσω από αυτή. Όμως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κυρίαρχη στη ζωή των πολιτών πόσο μάλλον όταν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της δίνουν το δικαίωμα να λάβει αποφάσεις . Μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα χρήματα που τους είχαμε αφήσει δηλαδή τα 18 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο του Δήμου. Αν προσθέσουμε τα υπόλοιπα τα χρήματα φθάνουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Ο δήμος Κω είναι ισχυρός οικονομικά δήμος. Μπορεί και οφείλει να κάνει παρεμβάσεις να επενδύσει σε έργα . Πρέπει τα έργα αυτά να έχουν ουσία και να μην αφορούν τακτοποιήσει ημετέρων. Θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε ακόμη καλύτερα την περίοδο της κρίσης. Δεν την έχουμε δει ακόμη την κρίση μπροστά μας τους επόμενους μήνες» , τόνισε ο κ. Κυρίτσης.
Ο τέως δήμαρχος Κω αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αυτοί που εργάζονται και εκείνοι που είναι χωρίς εργασία.
« Το λιανεμπόριο στην Κω σιγά σιγά εξαφανίζεται γιατί και ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να κινήσει την αγορά. Θα δούμε κλείσιμο καταστημάτων. Εδώ θα πρέπει να στηρίξει ο Δήμος για να μην καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις. Το πιο απλό που θα μπορούσε να κάνει η δημοτική αρχή θα ήταν να αγοράσει πρώτες ύλες και να τις διαθέσει», τόνισε και πρόσθεσε πως στο επόμενο χρονικό διάστημα το πρόβλημα της ύφεσης θα πάρει διαστάσεις.
Ο κ. Κυρίτσης θύμισε πως σε ένα χρόνο η δική του δημοτική αρχή κατάφερε να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκάλεσε στα σχολεία ο σεισμός το 2017
«Δεν μπορεί να λένε πως δεν μπορούν εδώ και δέκα μήνες να φτιάξουν ένα κλιματιστικό σε σχολείο του νησιού μας. Μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αγωνίζεται συνεχώς καθημερινά και να υπερβαίνει τα προβλήματα » τόνισε.
«Θέλω να αναφέρω σε όλους τους συντοπίτες μας ότι περάσαμε από πολλές και δυσκολότερες περιόδους . Αυτή είναι μια πρωτόγνωρη περίοδος γιατί επιβάλλονται μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ο τόπος μας πέρασε τόσες δυσκολίες και άντεξε . Και σε αυτή τη μάχη αν είμαστε μεθοδικοί σοβαροί και προσεκτικοί μπορούμε να βγούμε νικητές. Και οι δύο κρίσεις στην Κω έδωσαν τη δυνατότητα στην κοινωνία της Κω να ελαχιστοποιεί τα προβλήματα. Τα νησιά μας όλα είναι φτιαγμένα από σκληρό και πολύτιμο μέταλλο. Δύσκολα μπορούν να τα καταστρέψουν. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Η πολιτική θέλει ευελιξία και πρακτικές κινήσεις», δήλωσε ο κ. Κυρίτσης .