Καιρός να πάψει η Ελλάδα να τρέχει πίσω από τις προκλήσεις της Τουρκίας !

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάψει να τρέχει πίσω από την όποια κίνηση ή την προκλητικότητα της Τουρκίας αλλά να βάλει τις δικές της « κόκκινες γραμμές» εξέφρασε μιλώντας στο Notos News και την Απογευματινή Ενημέρωση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών καθηγητής κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να τρέχει πίσω από την όποια  προκλητική κίνηση της  Τουρκίας . Να προσπαθήσει να βάλει τις δικές τις ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές . Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει η χώρα μας ήταν να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων και μάλιστα οικονομικών  κατά της γειτονικής χώρας.  Έγινε αυτό αλλά μετά από οκτώ μήνες», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε η προκλητικότητα  της Τουρκίας έπρεπε να αποτελέσει ξεχωριστό θέμα συζήτησης στις συνεδριάσεις της ΕΕ.

«Πρέπει η τουρκική προκλητικότητα να αποτελέσει ξεχωριστό θέμα συζήτησης στις συνεδριάσεις της ΕΕ για να ληφθούν αποφάσεις.  Έτσι που  τέθηκε πρόσφατα ήταν για να γίνει μόνο  ενημέρωση. Μας χρειάζεται αφενός μια προειδοποίηση προς την Τουρκία με την μορφή κυρώσεων για να ξέρει πως θα έχει συνέπειες . Από εκεί και μετά όμως πρέπει  να υπάρξει  και η δυνατότητα να ανοίξει και μια θετική ατζέντα  ώστε να ξέρει ότι αν εγκαταλείψει την επιθετική της συμπεριφορά θα έχει να κερδίσει από την ΕΕ», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Το ουσιώδες τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος είναι να υπάρχει μια διπλωματία επιθετική που να μην ζητά απλά δηλώσεις συμπαράστασης από τους εταίρους μας αλλά να θέλει να προλάβει τις εξελίξεις με συνδυασμό κυρώσεων και επιθετικής ατζέντας.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει τελικά θερμό επεισόδιο με την Τουρκία ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε:

«Ο διάλογος πρέπει να είναι η θετική κατάληξη της προσπάθειας επίλυσης των διαφορών μας με την Τουρκία. Διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι  σε κλίμα εκβιασμών και επιβολής ισχύος όπως θέλει η Τουρκία.  Για το μοναδικό θέμα που μας απασχολεί δηλαδή τις οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μπορούμε να εξετάσουμε την  προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της  Χάγης. Όλα αυτά προϋποθέσουν  όμως ότι  η Τουρκία  δεν  θα συνεχίσει τη σημερινή επιθετική και  προκλητική πολιτική. Η Τουρκία ξέρει πως δεν έχει να κερδίσει από ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Στόχος της είναι να προβάλει ισχύ ελπίζοντας πως εμείς θα υποχωρήσουμε» .

«Θα πρέπει να έχουμε μια σταθερή πολιτική έναντι της Τουρκίας όχι για να αποκρούουμε τις επιθετικές τις κινήσεις αλλά να βάζουμε τη δική μας ατζέντα όπως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όταν αφήνεις διπλωματικό κενό σε μια χώρα που δεν έχει καλές προθέσεις απέναντι σου το εκμεταλλεύεται», είπε ο κ. Κατρούγκαλος .

Σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρχε οικονομική ύφεση πριν εφαρμοσθούν μέτρα για τον κορονοιό ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως οι αριθμοί ομιλούν από μόνοι τους.

«Η οικονομία μας  έτρεχε με αρνητικούς πριν προκύψει η πανδημία.  Η ύφεση που ήρθε ως συνέχεια μιας υστέρησης που οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης.  Πρέπει να  εφαρμοσθούν τώρα εμπροσθοβαρή μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων. Δεν έχω έρθει πρόσφατα στο νησί σας αλλά λαμβάνω πληροφορίες για αυτά που συμβαίνουν. Χρειάζονται μέτρα κα στήριξη στις επιχειρήσεις να είναι με την μορφή επιχορήγησης και όχι δανείου. Εμάς μας ενδιαφέρει η συνοχή της κοινωνίας και να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις. Δεν θέλουμε επιχειρήσεις ζόμπι αλλά ζωντανές επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *