FEATUREDΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑΕΛΛΑΔΑΚΥΚΛΑΔΕΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΔΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Χατζημάρκος στον Γιάννη Πλακιωτάκη: “Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θεμελιώδης παράμετρος του νέου στρατηγικού σχεδιασμού για τη νησιωτικότητα”

“Δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε και να διεκδικούμε, μέχρι να φτάσουμε κι εμείς στα επίπεδα της ηπειρωτικής Ελλάδας” δήλωσε ο Περιφερειάρχης στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που επισκέπτεται από χθες τη Ρόδο και το Καστελλόριζο
————————————-

Την συμβολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, στο μέτωπο άσκησης πίεσης για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, από τον Υπουργό, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου στρατηγικού σχεδιασμού για τη νησιωτικότητα, ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την αναζωογόνηση της νησιωτικής οικονομίας, πολύ περισσότερο μετά και το πλήγμα που υπέστη από την πανδημία.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης βρίσκεται από χθες το απόγευμα στη Ρόδο και σήμερα πρόκειται να επισκεφθεί το Καστελλόριζο, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, την Γενική Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου, την Γενική Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, Βίκυ Λοΐζου και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.
Με την άφιξή τους στη Ρόδο, ο Υπουργός και οι συνεργάτες του, μαζί με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννη Παππά, επισκέφθηκαν τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στο γραφείο του στην Περιφέρεια, όπου τους υποδέχθηκε μαζί με τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη. Ακολούθησε σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων του τόπου και της τοπικής ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος.

Στην διάρκεια της συζήτησης, μετά τις αρχικές ενημερωτικές τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου και του Δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, το λόγο έλαβαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, τμ Δωδεκανήσου, Αντώνης Γιαννικουρής, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωστής Ζωγραφίδης. ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, Βασίλης Παπαοικονόμου και ο Νίκος Μπόνης, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.

Κοινός τόπος όλων ήταν η ανάγκη επαναφοράς του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών, σε συνάρτηση με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τοπική οικονομία λόγω της πανδημίας, ενώ συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τις λιμενικές υποδομές.
Επισημάνθηκε ωστόσο η επιτυχής διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας, η επίσης επιτυχής και αισιόδοξη έναρξη της τουριστικής περιόδου από την 1η Ιουλίου, γεγονός που αναδεικνύει την Ελλάδα συνολικά και τα νησιά ειδικότερα ως τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς, επιτυχία που πρέπει να διαφυλαχθεί και στο προσεχές χρονικό διάστημα, ώστε η χώρα να μπορέσει να αποκομίσει τα μεγαλύτερα κατά το δυνατόν οφέλη.

Της συνάντησης με τους τοπικούς φορείς προηγήθηκαν δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου και του Υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.
Ο Περιφερειάρχης, ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία που στόχο είχε την προστασία των νησιωτικών κοινωνιών, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας:

“Θέλω να σας ευχαριστήσω για τα αντανακλαστικά που επιδείξατε κατά την διάρκεια της πολύ δύσκολης περιόδου που προηγήθηκε, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όπου υπήρξε συνεχής επικοινωνία και αμφίδρομη συνεννόηση, η οποία έφερε εξαιρετικά, χειροπιαστά αποτελέσματα. Αποτελέσματα που σήμερα μας έφεραν να είμαστε στους πρώτους σε προτίμηση τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και να θεωρούμαστε από τους δυνητικούς επισκέπτες μας αλλά και από εκείνους που ήδη μας επισκέπτονται από την 1η Ιουλίου, από τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η αντίληψη που επικρατεί πανευρωπαϊκά και διεθνώς. Αν αυτό αμφισβητείται κάπου, είναι στο εσωτερικό και αυτό είναι το δυστύχημα και η παθογένεια αυτής της χώρας. Όλα τα μέτρα και το σχέδιο με το οποίο μπήκαμε στην τουριστική περίοδο, μέχρι σήμερα έχει φέρει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα, που μας δίνουν την αισιοδοξία ότι με την πειθαρχία που έδειξε η ελληνική κοινωνία, μπορούμε να συνεχίσουμε και στο διάστημα που έχουμε μπροστά μας. Στο άμεσο μέλλον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλες προκλήσεις, όπως είναι η κρουαζιέρα και τα προβλήματα του κλάδου λόγω της πανδημίας. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε για την επανεκκίνηση και αυτού του κλάδου, εκτιμώντας όλα όσα έχει προσφέρει στην οικονομία μας τα τελευταία χρόνια”.

Αναφερόμενος ο κ. Χατζημάρκος στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, δήλωσε:

“Είναι μια σημαντική μέρα για μας η σημερινή, αφού όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα νησιά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Πιστεύω ότι περίπου οι μισές από τις υποθέσεις που έχει να χειριστεί το Υπουργείο σας, είναι θέματα του Νοτίου Αιγαίου, τουλάχιστον για τα θέματα της ακτοπλοΐας. Βασικό ζήτημα είναι η ευρύτερη διαχείριση της έννοιας της νησιωτικότητας και πώς αυτή περνάει μέσα στη νομοθεσία και μετουσιώνεται σε μέτρα, δράσεις, πρωτοβουλίες, τροπολογίες, άρθρα και νομοθετικές προβλέψεις που φέρνουν αποτελέσματα στη ζωή των νησιωτών. Κι εδώ υπήρξε μια μεγάλη πρωτοβουλία από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η πολύ μεγάλη αύξηση των κονδυλίων που χρηματοδοτούν τις ακτοπλοϊκές γραμμές δημοσίου συμφέροντος και κυρίως η ανατροπή στην αντίληψη με την οποία το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται και που φέτος είχε ως αποτέλεσμα πολύ καλύτερες και πολύ περισσότερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Βεβαίως, ο δικός μας αγώνας είναι διαρκής, για καλύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ των νησιών και με την ηπειρωτική Ελλάδα, με μεγαλύτερα πλοία και καλύτερες υπηρεσίες από τις εταιρείες της ακτοπλοΐας που προσφέρουν τις συνδέσεις αυτές. Έχει σημασία να γίνει κατανοητό ότι οι διεκδικήσεις μας δεν είναι απόρροια του τοπικισμού των νησιωτών. Για τους νησιώτες, οι ακτοπλοϊκές γραμμές είναι το αντίστοιχο των μεγάλων, σύγχρονων οδικών αξόνων που θαυμάζουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα και που στοίχισαν δισεκατομμύρια. Δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε και να διεκδικούμε, μέχρι να φτάσουμε κι εμείς στα επίπεδα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Επίσης, πρέπει να δούμε και τα θέματα των λιμενικών υποδομών μας, παράμετρος πολύ κρίσιμη για το μέλλον και την ανάπτυξη των νησιών μας και ξέρω ότι και αυτόν τον τομέα το Υπουργείο έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται πολύ σημαντικές παρεμβάσεις”.

Ο Περιφερειάρχης, καλωσορίζοντας και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, χάρη στον οποίο και στους λιμενικούς, έχουν σχεδόν μηδενισθεί οι ροές μεταναστών και προσφύγων το τελευταίο εξάμηνο, διαδίδοντας ένα πολύ ηχηρό μήνυμα,δήλωσε:

‘Είναι τιμή μας που είστε μαζί μας σήμερα Ξέρουμε ότι κάνετε εξαιρετική δουλειά στη θάλασσα κι εσείς και οι συνεργάτες σας. Εύχομαι και το ταξίδι σας στο Καστελλόριζο να δώσει το μήνυμα και τον συμβολισμό που έχει ανάγκη η περιοχή και η χώρα, αυτήν την περίοδο”.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης λαμβάνοντας τον λόγο και αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Ρόδου για τη στενή συνεργασία, προκειμένου να προστατευτούν τα νησιά και κυρίως τα μικρά, από την πανδημία, δήλωσε:

“Το άριστο όνομα που χτίσαμε και κατέστη η χώρα μας παγκόσμιο πρότυπο διαχείρισης της ποανδημίας, θα πρέπει με κάθε τρόπο να το διατηρήσουμε. Τα νησιά μας, η πατρίδα μας, αποτελούν ασφαλείς προορισμούς και αυτό θα πρέπει να το αναδείξουμε. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε περιστατικό, σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών και τα περιοριστικά μέτρα, διότι αυτό που προέχει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας”.

Όσον αφορά τα ζητήματα του Υπουργείου, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε:

“Καταφέραμε να διασφαλίσουμε την επικοινωνία μεταξύ της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας γι αυτό και επιδοτήσαμε την ακτοπλοΐα με 30 εκατ. ευρώ επιπλέον. Είναι από τους ελάχιστους κλάδους της οικονομίας μας που ενισχύονται, ακριβώς επειδή αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας. Θα υπάρξουν και επιπλέον πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ακτοπλοΐας το επόμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε ήδη παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για τον νέο τρόπο προσέγγισης της νησιωτικής πολιτικής. Από τις αποσπασματικές παρεμβάσεις περνάμε σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την νησιωτικότητα στη χώρα, με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και συγκεκριμένους μηχανισμούς επιτήρησης.
Μεγιστοποιούμε τα οφέλη για κάθε νησί ξεχωριστά αλλά και συνολικά για τον νησιωτικό χώρο και το 15% του ελληνικού πληθυσμού που ζει στα νησιά. Γι αυτό και η σημερινή κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου, της ενδυνάμωσης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας των νησιών μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που δεχόμαστε την αυξημένη προκλητικότητα από πλευράς των γειτόνων μας . Κι είναι εδώ σήμερα ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, το οποίο έχει προστατεύσει όχι μόνο τη δημόσια υγεία όλο αυτό το διάστημα ,αλλά κυρίως έχει προστατεύσει τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας. Και το κάνει αυτό με αποφασιστικότητα, με αξιοπρέπεια και κυρίως με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Είναι χαρακτηριστικό ότι του τέσσερις τελευταίους μήνες του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί συνολικά κατά 85 % και αυτό οφείλεται στις αυξημένες περιπολίες, στο αυξημένο προσωπικό και επιχειρησιακά μέσα, μετά και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ τον περασμένο Μάρτιο για αυξημένη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Συνεχίζουμε να εξοπλίζουμε το Λιμενικό Σώμα με σύγχρονα συστήματα και αυξημένο προσωπικό, αναγνωρίζοντας εμπράκτως την προσφορά τους στην πατρίδα. Και βέβαια, αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με τις υποδομές, σε συνεργασία με το Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια, με τον Δήμο, τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της περιοχής, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, για την τοπική οικονομία”.

Τα αντανακλαστικά και τις πρωτοβουλίες του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής , εξήραν με δηλώσεις τους, οι δύο βουλευτές Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, καθώς και ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης.

Ο Υπουργός και οι συνεργάτες του, μεταβαίνουν σήμερα, Πέμπτη, στο Καστελλόριζο, όπου θα επισκεφθούν τον Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης και θα συναντηθούν με τοπικούς φορείς του νησιού.

Το Γραφείο Τύπου

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα
Η εικόνα ίσως περιέχει: 7 άτομα
Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, εσωτερικός χώρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *