Η ΕΕ οφείλει να δώσει ηχηρή απάντηση για την Αγία Σοφία στην Τουρκία που να έχει πολιτικό οικονομικό και διπλωματικό περιεχόμενο

“H απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προσβάλει τη Χριστιανοσύνη και όλους μας  .Ο Πρόεδρος της Τουρκίας   περιφρονεί όχι μόνο το δυτικό τρόπο ζωής αλλά και τις αντιδράσεις των τρίτων. Δείχνει έμπρακτα πως ούτε το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες υπολογίζει ούτε  και τους όρους και  προϋποθέσεις της ενταξιακής διαδικασίας που βρίσκεται η χώρα του για τις οποίες λαμβάνει χρήματα.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να δώσει ηχηρή απάντηση  στον πρόεδρο Ερντογάν  που να έχει πολιτικό  οικονομικό και διπλωματικό περιεχόμενο”

Aυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας  στο NotosNews  και την Απογευματινή Ενημέρωση η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. ΕλίζαΒόζεμπεργκ.

Παράλληλα όπως τόνισε   ξεκίνησε και συλλογή υπογραφών με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή κ. Βαγγέλη Μειμαράκη.

Η κ. Βόζεμπεργκ εξέφρασε τη δυσφορία της γιατί οι αντιδράσεις της Ευρωπαικής Ένωσης είναι σε λεκτικό επίπεδο.

«Δεν είμαι ικανοποιημένη. Οι αντιδράσεις είναι σε λεκτικό επίπεδο μόνο. Οφείλει η ΕΕ να δώσει μια απάντηση που να πονάει την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν. Αυτή η απάντηση πρέπει να έχει πολλαπλό περιεχόμενο καθώς λαμβάνει αρκετά χρήματα από την Ευρωπαική Ένωση. Οι οικονομικές κυρώσεις θα πρέπει όχι μόνο να εξαγγελθούν αλλά να αρχίσουν να εφαρμόζονται. Εκτός από αυτό είδαμε και τη Ρωσία που είναι  η μεγαλύτερη πληθυσμιακά ορθόδοξη χώρα πως αντέδρασε. Ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν είπε πως η Τουρκία μπορεί να λάβει μια μονομερή απόφαση εφόσον η Αγία Σοφία βρίσκεται εκεί. Είδαμε  και τις ΗΠΑ πως αντέδρασαν με τον κ. Μπάιντεν ενόψει εκλογών να βγαίνει με σκληρή ανακοίνωση και τον πρόεδρο Τράμπ να σιωπά. Παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της έχουμε μια ηχηρή παρέμβαση από τον πρόεδρο της Γαλλίας κ.Ε Μακρόν που ζήτησε την ΕΕ να κάνει ηχηρή παρέμβαση . Να θυμίσω πως ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας τόνισε πως αν χρειαστεί η Ελλάδα θα απαντήσει στρατιωτικά. Όμως δεν  επιθυμούμε να φθάσουμε εως εκεί», τόνισε η κ. Βόζεμπεργκ.

«Δεν είμαστε φιλοπόλεμος λαός, το ίδιο και η Ευρώπη. Αυτό το προκαλεί η Τουρκία», τόνισε η ευρωβουλευτής.

Η κ. Βόζεμπεργκ εξέφρασε το φόβο πως η Τουρκία μπορεί να επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα.

«Το απεύχομαι. Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές . Όλοι όσοι έχουν την ευθύνη  έχουν αναφέρει πως αν συμβεί κάτι τέτοιο είμαστε πανέτοιμοι να απαντήσουμε», τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε πως οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν.

Η κ. Βόζεμπεργκ  αναφέρθηκε και στην πολιτική επικαιρότητα και απάντησε σε όσα αξιώνουν ΣΥΡΙΖΑ και  ΜέΡΑ 25 για τη διεξαγωγή εκλογών.

«Είναι η πρώτη φορά στα έξι χρόνια που υπηρετώ στην ΕΕ που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγάγει την αντιπολίτευση  στην κυβέρνηση έξω. Καθημερινά καταθέτουν οι ευρωβουλευτές ερωτήσεις έξω δυσφημώντας ουσιαστικά την χώρα. Αυτή την περίοδο θα έπρεπε ο ελληνικός λαός να είναι ενωμένος. Η αντιπολίτευση τους δεν έχει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα. Να σας θυμίσω τι έγινε κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;  Το γεγονός ότι υπάρχει μια μιζέρια και μια γκρίνια ρίχνει νερό στο μύλο του Ερντογάν. Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδος. Το φαινόμενο είναι λυπηρό», δήλωσε η κ. Βόζεμπεργκ.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για λυπηρά φαινόμενα σε μια περίοδο που άπαντες έπρεπε να είναι ενωμένοι απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας .

«Βλέπουμε μια παθογένεια. Οι πάντες δικαιολογούν αδικαιολόγητες συμπεριφορές. Αναδεικνύεται ένα παρακράτος που λειτουργούσε με προσπάθεια σαφή συνειδητή  και συγκεκριμένη να ελεγχθεί απόλυτα η δικαιοσύνη και να κλειστούν στη φυλακή οι πολιτικοί αντίπαλοι. Αυτά δεν βοηθούν τα συμφέροντα  της πατρίδας μας . Έπρεπε να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται την εδαφική μας ακεραιότητα.  Τουλάχιστον έχουμε μια κυβέρνηση ισχυρή και όλοι μας αισθανόμαστε σίγουροι. Μακάρι να μην μας βρουν χειρότερα αλλά είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον όποιο κίνδυνο», τόνισε .

Η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε  και στην αύξηση των κρουσμάτων του κορονοιού.

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα αντέξουν ένα δεύτερο lockdown. Θα πρέπει να πάρουμε το μάθημα μας ότι αυξάνονται  τα κρούσματα στη χώρα μας. Η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες εντείνουν τους ελέγχους και συμβουλεύεται τους ειδικούς. Να καταλάβουμε όλοι ότι για αρκετά χρόνια θα ζήσουμε με αυτόν τον ιό. Θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με βάση όσα έχουν εισηγηθεί οι επιστήμονες με όλα τα απαραίτητα μέτρα», τόνισε.

Επίσης η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε πως θα πρέπει να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

«Θα επισκεφθώ το Καστελόριζο αυτή τη σεζόν. Πρέπει να στηρίξουμε όλοι  και να δείξουμε πόσο αγαπάμε τη χώρα μας»

Κλείνοντας η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε:

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Εμπιστεύομαι την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι πρέπει να ξέρουμε ότι είμαστε μέλη της ΕΕ η οποία δεν θα αφήσει να προχωρήσει η Τουρκία. Εμείς οι ευρωβουλευτές με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μειμαράκη από την περασμένη εβδομάδα συλλέγουμε υπογραφές και θα απευθύνουμε επιστολή στον κ. Μπορέλ και τη Διευθύντρια της Unesco ώστε να υπάρξει πολύ συγκεκριμένη και οδυνηρή για τον πρόεδρο της Τουρκίας απάντηση από τη ΕΕ για την απόφαση το να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *