Στην Βουλή οι διαμαρτυρίες της ένωσης αστυνομικών Αιγαίου για τον έλεγχο των PLF

Με επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν στα Μ.Μ.Ε. οι ενώσεις αστυνομικών νησιών Αιγαίου διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρχει υπουργική απόφαση τους ανατέθηκε ο έλεγχος των PLF χωρίς να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας,μια αρμοδιότητα που είναι στην δικαιοδοσία του Ε.Ο.Δ.Υ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για τους παραπάνω λόγους κατατέθηκε σχετική ερώτηση από την βουλευτή Φωτεινή Μπακαδήμα στους συναρμόδιους υπουργούς.

Αναλυτικά παρακάτω η σχετική ερώτηση.

Οι αστυνομικές ενώσεις των νησιών του Αιγαίου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους αφενός γιατί χωρίς κάποιο ΦΕΚ ή ΚΥΑ ανατέθηκε σε αστυνομικούς ο έλεγχος του ηλεκτρονικού αντιγράφου φόρμας PLF (Passenger Locator Form) για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα αναφορικά με την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 και αφετέρου γιατί μολονότι τους ανατέθηκε ο έλεγχος είναι ανύπαρκτα τα μέτρα προστασίας τους.

Ειδικότερα, το υπ’ αριθμ. 2602/28-06-2020 ΦΕΚ στο άρθρο 2, ορίζει ότι κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο του ηλεκτρονικού αντιγράφου φόρμας PLF (Passenger Locator Form) για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα που αφορά την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19.

Εντούτοις, όπως και στο Ηράκλειο πρόσφατα όπου διατυπώθηκαν καταγγελίες από την Ένωση Αστυνομικών (σχετική ερώτηση κατέθεσα στις 7/7/2020 με Α.Π. 8042), για άλλη μια φορά μετατέθηκαν άτυπα αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στους Αστυνομικούς.

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

  1. Είναι ενήμεροι για την παραπάνω καταγγελία;
  2. Για ποιο λόγο ανατέθηκε σε αστυνομικούς ο έλεγχος των εισερχομένων στη χώρα μας, κατά παράβαση του σχετικού ΦΕΚ;
  3. Ποιος έδωσε την εντολή να αναλάβουν οι αστυνομικοί τους ελέγχους και όχι κλιμάκια της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας όπως προβλέπεται στο ΦΕΚ; Υπάρχει σχετική απόφαση;
  4. Για ποιο λόγο οφείλουν οι αστυνομικοί να κάνουν ελέγχους και μάλιστα δίχως εξειδικευμένο εξοπλισμό;
  5. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που νοσήσει αστυνομικός;
  6. Τι άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε οι αστυνομικοί να επιστρέψουν στα προβλεπόμενα καθήκοντά τους;
  7. Θα αποζημιωθούν οι αστυνομικοί για τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν και τα οποία δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους;

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *